Anasayfa / Ekonomi / CHP’li vekil ‘Avrupa ’nın çöp sömürgesi haline geldik ’

CHP’li vekil ‘Avrupa ’nın çöp sömürgesi haline geldik ’

TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve  İzmir Milletvekili Murat Bakan, geri dönüşüm sektöründe çıkan yangınlara dikkat çekti, bu yangınların ‘bir bertaraf yöntemi’ olarak bilinçli çıkarıldığını belirtti. Geri dönüşüm tesislerinde ve depolarında meydana gelen yangınların kapsamlı bir şekilde incelenmesi ve soruşturulması gerektiğinin altını çizen CHP’li Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a şüpheli yangınlarla ilgili sorular yöneltti.

Bakan’ın değerlendirmesi şu şekilde:

“Geri dönüştürülemeyen kalitesiz, kirli ve karışık plastiğin, dönüştürülebilir beyanıyla işlenmesi kolay plastik katmanlarının arkasına saklamasına karşın işletilmesi gereken kontrol ve denetim mekanizmaları işletilmiyor. Bakanlık ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlar atık ithalatı ve işlenmesi ile ilgili olarak üzerlerine düşen görevi layığıyla yerine getirmiyor ya da getiremiyor.

Türkiye’ye gönderilen plastiklerin çoğunun işlenmeyip tarım alanlarına döküldüğü, nehir kenarlarına istiflendiği, toprağa gömüldüğü ve hatta yakıldığı vahşiliğe şahit oluyoruz. İzmir’in, İstanbul’un, Adana’nın sokaklarında Almanya’nın, İngiltere’nin çöplerine rastlıyor; kent merkezinden biraz uzaklaştıkça ise çöp dağlarıyla karşılaşıyoruz. Avrupa’nın çöp sömürgesi haline geldik.”

“HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN CİDDİ BİR TEHDİT”

“Hiçbir sektörde rastlanmayacak kadar yangın, geri dönüşüm tesislerinde çıkıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı sayın Murat Kurum’a; son yıllarda hangi illerdeki geri dönüşüm tesislerinde ve tesislerin depolarında yangın çıktığını, yapılan incelemelerde yangınların hangi sebeplerden çıktığının belirlendiğini, kasten yangın çıkarılan geri dönüşüm tesislerine dair uygulanan yaptırımlara dair birçok detay sorduk. Ayrıca, Interpol ve uluslararası sivil toplum örgütlerinin tespitlerine göre; bu tür yangınlar atıkları bertaraf etme yöntemlerinden biri.

Yangınların, atıkları -gayri resmi olarak- bertaraf etme yöntemi olarak kullanıldığı tespiti ve uyarıları dikkate alınarak; geri dönüşüm tesislerinde ve depolarında meydana gelen yangınların kapsamlı bir şekilde incelenmesi ve soruşturulması gerekiyor. Sayın Kurum’a bu şüpheli yangınlarla ilgili de sorular yönettik, bu konuda kapsamlı bir inceleme ve araştırma yapılmıyorsa bunun gerekçesini de açıklamasını istedik. Çöp ithalatı öyle alelade bir mesele değil. Bir yandan çok ciddi bir rant kapısı diğer yandan hem çevre hem halk sağlığı açısından ciddi bir tehdit.”

“İthal edilecek plastik maddeleri yasaklamakla çözüm üretemezsiniz. Evet etilen polimer ithalatının yasaklanması doğru bir karardır. Ancak yetmez, çöp ithalatı tamamen yasaklanmalı. Tabii diğer yandan bir gerçek var o da devletin denetleyemediğini yasaklama yoluna gittiğidir. Bu yasak kararı, geri dönüşüm sektörü açısından birtakım yeni çıkış yollarının aranacağı anlamına da gelir. İlgili Bakanlıklar artık çok daha sıkı ve detaylı denetimler yapmak ve yasalara uymayan geri dönüşümcülere daha sert yaptırımları uygulamak zorunda. Aksi takdirde bu yasağın da bir anlamı olmayacak. Tıpkı ocak ayında karışık plastik atık ithalatının yasaklanmasına rağmen, şu an 10 bin ton karışık plastik çöp yığınlarının limanlarımızda olması gibi…”

Murat Bakan’ın, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yönelttiği sorular şöyle:

1-Geri dönüşüm tesislerinde ve tesislerin depolama alanlarında 2018-2019-2020-2021 yılları arasında hangi illerde kaç adet yangın çıkmıştır?

2-Geri dönüşüm tesislerinde çıkan yangınlardan sonra yapılan inceleme sonucunda yangınların hangi sebeplerden çıktığı belirlenmiştir?

3-Interpol ’ün 2020 yılında yayınladığı rapora göre bu tür yangınların atıkların gayri resmi bertaraf yöntemi olarak kullanıldığı tespiti göz önüne alındığında, söz konusu yangınların atıklardan kurtulmak için çıkarıldığı şüphelerine ilişkin Bakanlığınız kapsamlı bir soruşturma yapmış mıdır? Yapmış ise hangi sonuçlara ulaşılmıştır? Yapılmamışsa gerekçesi nedir?

4-Kasten yangın çıkarıldığı tespit edilen kaç geri dönüşüm tesisi vardır? Bunlar hangi geri dönüşüm tesisleridir?

5-Kasten yangın çıkardığı tespit edilen tesislere hangi yaptırımlar uygulanmıştır? Kasten yangın çıkarıldığı tespit edilen halde faaliyetine devam eden geri dönüşüm tesisi bulunmakta mıdır?

6-2018-2019-2020-2021 yıllarında geri dönüşüm tesislerinde çıkan yangınlarda yıl bazında ayrı ayrı olmak üzere kaç ton plastik atık yanmıştır?”

ALÜMİNYUM OKSİT

Alüminyum oksit minerali , alüminyum metalinin oksijene karşı yüksek duyarlılıkta olmasından dolayı meydana gelmektedir. Yüksek sertlikleri ve dayanım ömürlerinin yüksek oluşları nedeniyle yüzey işlem sektöründe tercih edilirler. Boya çıkarma veya pürüzlendirme işlemleri için en çok kullanılan malzemelerdir. Alüminyumoksit yüksek sertlikleri ve köşeli yapılarından dolayı özellikle kaplama öncesi pürüzlendirme işleminde yoğun olarak kullanılmaktadır. Basınçlı hava ile birlikte yüzeye püskürtüldüklerinde , sarf malzemesinin boyutlarına bağlı olarak yüzeyde mikron mertebesinde yarıklar açmaktadırlar. Sonradan bir kaplama işlemi uygulandığında açılan bu yarıklara yerleşen kaplama malzemesi ana metale daha iyi tutunduğundan kaplama ömrü ve kalitesi yüksek olmaktadır. Alüminyumoksit köşeli bir kumlama yada raspa sarf malzemesidir. Köşeli malzemelerin aşındırma özelliği yüksektir. Bu özelliğinden ötürü alüminyum oksit yüzeyin pürüzlendirilmesi işlemlerinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Ayrıca yüzey profilinin çok önemli olmadığı uygulamalarda hızlı bir temizleyici olarak da kullanılmaktadır. Beyaz aluminyumoksit saflık değerinden ötürü paslanmazlık özelliği taşıyan malzemelerin kumlanmasında tercih edilmelidir. Paslanmaz çelikler , titanyum ve alüminyum alaşımları , bakır ve pirinç alaşımları ve hatta porselen esaslı malzemelerin kumlama sında tercih edilen beyaz aluminyumoksit , kahverengi alüminyumoksit e nazaran çok daha az toz çıkararak daha temiz bir yüzey kalitesi sunmaktadır. Kahverengi alüminyumoksit ise serbest halde demir içerdiği için yüzeyin paslanmazlık özelliğini zedelemektedir. Ayrıca yoğun kullanımda yüzeyde renk değişimine de yol açabilmektedir. Bu nedenlerle kahverengi alüminyumoksit paslanmazlığın ve yüzey rengi kalitesinin şart olmadığı durumlarda tercih edilmelidir. Cam kumlama makinelerinde ve elle yapılan cam kumlama uygulamalarında hızlı kumlama imkanı tanıması ve diğer sarf malzemelerine nazaran (silis kumu , cam kumu , garnet gibi) daha yüksek sertlik ve daha az toz çıkışı sağlaması nedeniyle yoğun olarak tercih edilen bu malzemeler tamamen yurtdışı menşeili olarak satılmaktadır. İç piyasada genellikle ukrayna menşeili olan kahverengi alüminyum oksit tercih edilmektedir. Bunun nedeni olarak Çin menşeili olana kahverengi alüminyum oksit lerin mineral yapısı daha farklı ve daha çok toz içermesi söylenebilir. Nakliye sırasında az da olsa ufalanan alüminyum oksit , neme duyarlı bir malzemedir. Bu nedenle alüminyum oksitlerin depolanması sırasında kesinlikle neme maruz kalmamaları gerekmektedir. Kumlama işlemi için kullanılan alüminyum oksit ile ilgili aradığınız bilgileri bulabilirsiniz.
DMRSÜREN KİMYA SAN LTD.ŞTİ
DANIŞMA:0532 5466184

0552 3307100-0552 3308100

www.kimyadeposu.com

Kimyadeposu.com

Tarım Kimyasalları,Yem katkıları Mineralleri,zeolit,sepiyolit,diyatomit,kaolin,sunshield gölge tozu,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars sıvı kükürt,parvet hayvan yara tozu,parspet hayvan bakım ve yara tozu,badimon yara tozu,çinko metal tozu,demir tozu,manganez dioksit,mangan dioksit,mangan tozu,mikronize mangan,hayvan altlığı,hadjin yılan kovucu,pars lime sülfür,bit-pire kovucu,nangrafi,nano tozlar,metal tozları,maden tozları,nano partiküller,dmrsüren,dmrsüren kimya,kimyadeposu.com,çinko sülfat,bakır sülfat,mangan sülfat,magnezyum oksit,magnezyum sülfat,demir sülfat,kalsiyum oksit,kalsiyum hidroksit,potasyum silikat,potasyum hidroksit,hekzatetramin,sodyum lignosülfonat,potasyum lignosülfonat,grafit tozu,mikronize grafit,kimyadeposu.com

Hakkında

Diğer Haber

Sodyum Molibdat nedir?

Sodyum molibdat, kimyasal formülü Na₂MoO₄ olan beyaz kristal bir tuzdur. Bu bileşik, endüstriyel, kimyasal ve …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]