Anasayfa / Ekonomi / Buğday’da ithalat rekor seviyeye çıktı

Buğday’da ithalat rekor seviyeye çıktı

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) yaklaşık 400 bin ton ekmeklik buğday ithalatı için uluslararası ihale açtı.

Avrupalı ticaret kaynakları ihaleye 19 Ocak ’a kadar teklif verilebileceğini söyledi. Şartnamede sevkıyatın 26 Ocak ve 25 Şubat 2021 tarihleri arasında yapılması istendi.

20 bin ton ile 60 bin ton arasında değişen miktarlarda alınacak ekmeklik buğdayın sevkıyatı Derince, İskenderun, Mersin, İzmir, Bandırma, Tekirdağ, Samsun ve Trabzon limanlarına yapılacak.

Ülkede buğday ithalatına yönelik teşvikler artıyor. Daha önce 31 Aralık 2020 ’ye kadar buğday, arpa, mısır ithalatında gümrük vergileri sıfırlanmıştı. Buğday ithalatında yüzde 45, arpa ithalatında yüzde 35 ve mısır ithalatında yüzde 25 oranındaki gümrük vergileri 1 Ocak ’a kadar sıfır gümrük vergisi ile yapıldı.
Ancak iktidar bu karara yönelik tepkiler üzerine buğday ithalatının makarna ihracatı için yapıldığını iddia etmişti. Fakat resmi veriler bu iddianın gerçek dışı olduğunun kanıtı. Toprak Mahsülleri Ofisi ’nin Hububat Sektör Raporu verilerine göre 2019 yılında 9,8 milyon ton buğday ithalatı gerçekleşti. Bu ithalatın yalnızca 1,4 milyon tonunu makarnalık buğday ithalatı oluşturuyor.

Öte yandan 2019 yılında ülke genelinde 15,8 milyon ton ekmeklik buğday üretimi gerçekleştirilirken 3,1 milyon ton makarnalık buğday üretimi gerçekleşti.
Dünyada 10 ’uncu sırada bulunan Türkiye ’de küresel üretimin yüzde 2 ’si gerçekleşiyor. Ancak buğday ithalatında giderek listenin üst sıralarına çıkıyor. Zira Türkiye 2019/20 sezonunda buğday ithalatında dünyada üçüncü sıraya yerleşti. En çok buğday ithalatı 13 milyon ton ile Mısır tarafından yapılırken Endonezya ve Türkiye onu takip etti. Türkiye ’de ise 2010 yılına göre buğday ithalatı yüzde 276 artış gösterdi. Bunda uygulanan tarım politikasının etkisi çok büyük. İthalat teşvik edilirken yerli üretici üretimden vazgeçiyor.

TÜİK verilerine göre 2015 yılında buğday üretimi 22,6 milyon ton olarak gerçekleşirken 2019 yılında buğday üretimi çiftçinin buğdaydan vazgeçmesi nedeniyle 19 milyon tona geriledi. TÜİK ’in bitkisel üretim istatistiklerinde yer alan tahminlere göre ise buğday üretimi geçen yıl 20 milyon ton civarında gerçekleşti.

Buğday üretimi uzunca zamandır yerinde sayıyor. Nüfus ve kişi başı tüketimin artmasına rağmen buğdayda ekim alanları azalıyor, üretim artmıyor.

tmo-dan-yeni-ihale-bugday-ithalati-rekor-seviyeye-cikti-828426-1.

Hakkında

Diğer Haber

Trakya’da Kanolayı kuraklık vurdu

Trakya’nın sarı altın çiçeği kanola, bölge yağış alamayınca yaşanan kuraklığa yenik düştü. Ayçiçeğine alternatif olarak …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]