Küresel gıda fiyatlarında artış devam ediyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) yayımladığı küresel gıda fiyatları endeksi martta bir önceki aya göre yüzde 2,1 artışla 118,5 puana yükseldi.
Dolar cinsinden ihracat fiyatları üzerinden hesaplanan gıda fiyatları endeksinde martta, bir önceki yılın aynı ayına göre artış yüzde 24,6 oldu.
Bu seviye Haziran 2014 sonrasında kaydedilen en yüksek seviye olurken, endeksteki artış üst üste 10. ayda da devam etmiş oldu.
Martta genel endeksteki artışta, 3 alt endeks olan bitkisel yağlar, et ve süt ürünleri fiyatlarındaki artışlar etkili oldu.
Diğer iki alt endeks olan tahıl ürünleri ve şekerde ise fiyat düştü.
Martta bitkisel yağ fiyatları endeksi, bir önceki aya göre yüzde 8 artışla, en çok artış gösteren alt endeks oldu. Yağ fiyatları endeksinde, Haziran 2011 sonrasındaki en yüksek seviye görülmüş oldu.
Bitkisel yağ endeksinde son bir yıldaki artış oranı yüzde 86,2 oldu.
FAO tarafından yayımlanan bültende, bitkisel yağ fiyatlarında son dönemde görülen yükselişlerin, palmiye, soya, kolza ve ayçiçeği yağı fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığı belirtildi.
Palm yağı fiyatlarındaki artışın, stoklardaki azalış ve ithalat talebindeki artıştan, soya yağı fiyatlarındaki artışın biodizel yakıt sektörünün artan talebinden, kolza ve ayçiçeği yağlarındaki artışın ise arz sorunlarından kaynaklandığı aktarıldı.
Bitkisel yağ fiyatlarındaki artış, Türkiye’de de son dönemde dikkat çekiyor. Bitkisel yağlarda Türkiye’de son bir yılda yüzde 100’ü artan fiyat artışları yaşandı.
TÜİK verilerine göre, ayçiçek yağının bir kilogramı, Mart 2020 ile Mart 2021 arasındaki son bir yılda tam yüzde 59,6 artışla 17,50 TL’ye ulaştı. Yıllık artış oranı, mısırözü yağında yüzde 54,9, zeytinyağında yüzde 34,2 oldu.
Tüketici enflasyonunu gecikmeli olarak etkileyen yurt içi üretici fiyatlarına bakıldığında, “bitkisel ve hayvansal sıvı ve katı yağlar” sektöründe son bir yıllık fiyat artışının yüzde 69,7 olduğu görülüyor. Bu durum, yağ fiyatlarının önümüzdeki dönemde artmaya devam edebileceğine işaret ediyor.
Manganez Dioksit DMR 85
DMR85 Mangan dioksit, MnO2 kimyasal formülüne sahip, kahverengi-siyah renkli inorganik bir bileşiktir. Bu siyah-kahverengi katı doğal olarak manganın temel cevheri ve mangan yumrularının bir komponenti olan mineral pirolusitten kaynaklanmaktadır.
DMR85 MnO2′ in ana kullanımı alkalin pil ve çinko-karbon pil gibi kuru hücreli piller içindir. MnO2 ayrıca bir renk maddesi olarak ve potasyum permanganat gibi diğer mangan içerikli bileşiklerin öncüsü olarak kullanılır.
Organik proseslerde, örnek olarak allilik alkollerin yükseltgenmesi için bir aktive edici olarak görev yapar.
Doğada çıkan doğal mangan dioksit, önemli oranda mangan oksit ve safsızlık içerir. Ancak sınırlı miktarda ki tortu, aküler için yeterli saflığa sahip γ modifikasyonunu verir.
Pil ve ferrit imalatı çok yüksek saflıkta mangan dioksit içermektedir. Piller “elektrolitik manganez dioksit” gerektirirken ferritler “kimyasal mangan dioksit” gerektirir.
Mangan dioksit, kimya alanında özellikle redox (indirgenme-yükseltgenme) reaksiyonlarında kullanılmaktadır.
Buna örnek olarak :
KOH ve MnO karışımının ısıtılması:
2 MnO2 + 4 KOH + O2 → 2 K2MnO4 + 2 H2O
Potasyum manganat, yaygın bir yükseltgen olan potasyum permanganatın da öncüsüdür.
Kimya sektöründe indirgeme-yükseltgeme (redoks) tepkimeleride kullanılmaktadır.Ayrıca elektrolit manganez üretiminde de kullanılmaktadır.
Porselen imalatı ve dezenfeksiyonunda kullanılmaktadır.
Boya sektöründe vernikler ve renkli maddelerde kurutma maddesi olarak yardımcı olmaktadır.
DMRSÜREN Kimya Ltd Şti
0216 4421200-0216 4426626
0552 3307100-0552 3308100
Tarım Kimyasalları,Yem katkıları Mineralleri,zeolit,sepiyolit,diyatomit,kaolin,sunshield gölge tozu,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars sıvı kükürt,parvet hayvan yara tozu,parspet hayvan bakım ve yara tozu,badimon yara tozu,çinko metal tozu,demir tozu,manganez dioksit,mangan dioksit,mangan tozu,mikronize mangan,hayvan altlığı,hadjin yılan kovucu,pars lime sülfür,bit-pire kovucu,nangrafi,nano tozlar,metal tozları,maden tozları,nano partiküller,dmrsüren,dmrsüren kimya,kimyadeposu.com,çinko sülfat,bakır sülfat,mangan sülfat,magnezyum oksit,magnezyum sülfat,demir sülfat,kalsiyum oksit,kalsiyum hidroksit,potasyum silikat,potasyum hidroksit,hekzatetramin,sodyum lignosülfonat,potasyum lignosülfonat,grafit tozu,mikronize grafit,kimyadeposu.com