Anasayfa / Haberler / Balda barkotlama sistemi ve sahte bal üretim sorunu

Balda barkotlama sistemi ve sahte bal üretim sorunu

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sahte bal konusundaki çalışmalarına destek veren Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği, balda barkotlama sistemi ve sahte bal üreten tağşişçi firmaların ruhsatlarının iptalinin yanı sıra, bu firma yetkililerinin de cinayete teşebbüsle yargılanmaları gerektiğini söyledi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birlik Başkanı ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, 2017 yılında İstanbul’da yapılacak Apimondia Dünya Arıcılık Kongresi öncesi Türk üreticisinin ürettiği balın kayıt altına alınması için Bakanlıktan talimat beklediklerini söyledi. Şahin ayrıca gezginci arıcıların da denizlerdeki balıkçı ve yatlar gibi mazot desteğinden yararlanmalarının sağlanması gerektiğini açıkladı.

“SAHTE BALI ORTADAN KALDIRMANIN TEK YOLU BARKOTLAMA”

Hedef kitlelerinin tüketiciler olduğunu açıklayan Merkez Birlik Başkanı Şahin, “Biz tüketicilerimiz ile var olmak durumundayız. Doğru balı üretmek arıcılarımızın sorumluluklarından birisidir. Kovanlarımız zaten kayıt altına alınmıştır. Balımızın da kayıt altına alınması için 2013 yılından bu yana merkez birliğimizin barkotlama çalışması vardır. Bu barkotlama sıradan bir barkotlama değil, hologramlı bir barkotlama sistemi. Bu konuda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na 2014 yılında başvurduk. Bizim Bakanlığımızdan beklentimiz, balın kayıt altına alınması için bize talimat vermesini bekliyoruz. Bugün piyasada iki çeşit bal var. Birisi arıcının doğal ortamda ürettiği hakiki bal, diğeri merdiven altı üretim dediğimiz ve sanayicilerin ürettiği tatlandırıcı. Bunlarla mücadele edemiyoruz. Bizim önceliğimiz eğer balımız kayıt altına alınırsa üreticimizin ürettiği bal tenekelerle ve petek ballar belirlenmiş olacak. O zaman sahtekarların ürünleri açıkta kalacaktır” dedi.

“CİNAYETLE YARGILANSINLAR”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sahte bal ile mücadele çalışmalarına destek verdiklerini belirten Şahin, “Geçtiğimiz hafta içinde Sayın Bakanımızın sahte ballar ile ilgili yaptıkları çalışmaları Merkez Arıcılar Birliği olarak destekliyoruz. Bu konuda kendilerine müteşekkiriz. Ama Avrupa’da olduğu gibi sahtekarlık yapan işletmelerin işletme ruhsatları tamamen iptal edilmeli. Bu firmaların bal ticareti yapmamaları gerekir. Bunun yanında insan sağlığı ile oynayan bu tağşişçi firmalar, insan sağlığına tehdit ve cinayete teşebbüs suçlaması ile cezalandırılmalarını bekliyoruz. Bu iş öyle göründüğü gibi sadece sahte bal yaparak para kazanmak değil bu. Bunlar tüketicileri de tehdit ediyorlar” ifadelerini kullandı.

“YATLARA VERİLEN MAZOT DESTEĞİ GEZGİNCİ ARICILARA DA VERİLMELİ”

Sahte bal ile ilgili yapılan çalışmalarda Sayın Bakanımızın yanında olduğumu belirtmekle beraber ürünlerin kayıt altına alınması ve gezginci arıcılarımızın da desteklenmesi gerekiyor. Yatlara verilen mazot desteğinin Türk arıcısına da verilmesini bekliyoruz. 2017 yılında Dünya Apimondia Arıcılık Kongresi Türkiye’de yapılacak. Türk arıcısı bir nevi burada gelinlik kızlar gibi görücüye çıkacak. Türk aracısının dünya vitrinine çıkarken ürettiği balın kayıt altına alınmış olarak çıkmasını Bakanlığımızdan bekliyoruz. Biz kendimizden sahtekarlıkla söz ettirmek istemiyoruz, biz kendimizden merdiven altı ürünlerle söz ettirmek istemiyoruz. İstemediğimiz için de zaten balımızı kayıt altına ılınmasını istiyoruz” dedi.

Hakkında Çiğdem Gkhüseyinoğlu

Diğer Haber

10. MİLAS ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Üreticileri, zeytin ve zeytinyağı tutkunlarını bir araya getirerek bölgenin benzersiz lezzetlerine ve kültürel mirasına dikkat …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]