Anasayfa / Haberler / Atabder Başkanı Nazım Şekeroğlu Açıklaması

Atabder Başkanı Nazım Şekeroğlu Açıklaması

Akdeniz Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Derneği (ATABDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Kilis 7 Aralık Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, şifalı bitkiler sektöründe ihtiyaç olan bağımsız bir kurum için acilen harekete geçilmesi gerektiği söyledi.

Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, diğer bir değişle şifalı bitkiler, sektöründeki hızlı gelişmeler tüm dünyada ve Türkiye’de halk sağlığı ve gıda güvenliğini tehdit eder boyutlara ulaşıldığını ifade ederek, ” Bunun da ötesinde belli kişi ve şirketlerin masum insanların sırtından elde ettikleri haksız kazançların da boyutu giderek artmaktadır. Zengin bitki çeşitliliği ve etnobotanik bilgi birikimine sahip ülkemizdeki kaynakların kullanımındaki yetersizlik ve bürokratik işlemlerde yaşanan sıkıntılar ülkemizi sektörde oldukça geride bırakmıştır. Bu durum, Ülkemizi şifalı bitkiler sektöründe dünyada kaynak ülke olma konumundan tüketici olma durumuna getirmiştir. Ülkemizde gıda ve ilaç olarak kullanılan bitkiler ile ilgili olarak doğadan veya üretimden son ürüne kadarki aşamada çok sayıda kurum ve kuruluş sorumluluk taşımaktadır. Böylelikle, doğadan sürdürülebilir toplamlar ile tarımsal üretimden başlayan sorunlar ve çıkmazlar; imalat, üretim izinleri ve denetlemeler konusunda da bir zincir halinde devam etmektedir” dedi.

Yurtdışında birçok ülkede konu ile ilgili yetkili ve bağımsız kuruluşların etkin bir şekilde çalıştığı, sektör ve tüketici daha hızlı ve etkin çözümler ürettiği ifade eden Şekeroğlu, ” Avrupa Birliği ülkelerinin referans aldığı EFSA, THIA ve EMA gibi kuruluşların yanında Amerika Birleşik Devletleri’nde FDA etkin bir şekilde çalışmaktadır. Ülkemizde ise, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı ve diğer bazı kurumlar tarafından yürütülen işlemler şifalı bitkiler konusundaki ilerlemeyi sınırlamaktadır. İlgili bakanlık ve kurumlarda konu ile ilgili olarak yapılan yoğun çalışma ve güncellemelere rağmen ülkemizdeki sektörün beklediği adımlar atılamamakta ve dünyadaki gelişmeler takip edilememektedir. Kurumlar arası anlaşmazlıklar ise konuyu daha da içinden çıkılmaz hale getirmektedir. Geldiğimiz aşamada, ülkemizde ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkiler’ konusunda bağımsız yetkili ve etkin bir kuruma ihtiyaç ortaya çıkmaktadır. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler konusunda kurumlar arası koordinasyonu sağlayacak, halk sağlığı ve güvenliği temelli olarak bitki çeşitliliğimizin korunmasını ve etkin bir şekilde değerlendirilmesine öncülük edecek bağımsız ‘Gıda ve İlaç Kurumu – (GİK)’ nun biran önce kurulması elzem hale gelmiştir. Yakın zamanda böyle bir kurumun oluşturulmadığı ve gerekli tedbirler alınmadığı taktirde hem mevcut zenginliklerimizi giderek kaybetme hem de dünya şirketleri için iyi biz pazar olma durumuna düşmemiz aşikardır” diye konuştu.

Hakkında Çiğdem Gkhüseyinoğlu

Diğer Haber

KOBALT SÜLFAT VE KULLANIM ALANLARI

Kobalt Sülfat geviş getiren hayvanlar, yani sığır, koyun, Keçi için hayati öneme sahiptir. Kobalt Sülfat, …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]