Sendikanın amaçlarından biri kadın tarım işçilerini ayrımcılığa karşı örgütlemek ve “eşit işe eşit ücret” fikrini güvence altına almak.
Nisan ayının ilk günlerinde Pakistan’ın Sindh eyaletine bağlı 7 bölgeden 500’e yakın üyesiyle ülkenin ilk Kadın Tarım İşçileri Sendikası ‘Sindh Haryani’ kuruldu. Genellikle arpa, buğday, mısır, şeker kamışı, pamuk, pirinç ve sebze tarlalarında çalışan sendika üyeleri, düzenledikleri konferansta, iklim değişikliği nedeniyle zaten güvencesiz mevsimlik işçiliğin daha belirsizleştiğini ve düzensiz gelirlerinin onları fakirleşmeye ittiğini anlattı. Kurdukları bu yeni sendikayla hem tarım işinde sağlık ve güvenlik hem de annelik hakları üzerine eğitim çalışması başlatacaklarını açıkladılar.
Sendikanın amaçlarından bir diğeri ise kadın tarım işçilerini ayrımcılığa karşı örgütlemek ve “eşit işe eşit ücret” fikrini güvence altına almak. İklim değişikliği, sağlık ve güvenlik konularından yola çıkarak başlatacakları kampanyalardan biri de tarlalarında ve yaşadıkları alanlarda temiz içme suyu hakkını elde etmek üzerine olacak.
GEBE SAĞLIĞINDA DEVRİM YARATAN 8 UYGULAMA
Her gün en az 800 kadının doğum ve gebelikten kaynaklı önlenebilir sebeplerle öldüğünü biliyor muydunuz? Bu, Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmaları sonucu ortaya çıkan rakam ve bu ölümlerin neredeyse yüzde 99’u gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşiyor. Bu ölümler iltihap, hamilelikte yüksek tansiyon, aşırı kanama, doğum sırasındaki ya da sağlıksız kürtajlardaki komplikasyonlar yüzünden meydana gelebiliyor. Aslında bu problemler çoğunlukla, hem sağlık çalışanlarının hem de anne adaylarının konu hakkında bilgilendirilmesiyle önlenebilir.
İşte ‘mHealth’ denilen mobil sağlık hattı, kamu sağlığı hakkında insanları bilgilendiren bir uygulama olarak bu işe yarıyor. Sağlığa erişimi kısıtlı olan kadınlara ücretsiz hizmet veren bu uygulamanın çeşitli örneklerine bir göz atalım.
1) GiftedMom: Afrika’da kullanılan bu mobil sağlıkçı, anne adayları ve yeni doğum yapmış anneler için ücretsiz mobil servisler sağlıyor. Uygulama ilk olarak her yıl en az 7000 kadının gebelikten kaynaklanarak öldüğü Kamerun’da başlatıldı. Ücretsiz mesajlarla binlerce kadını doğum hakkında bilgilendiriyor.
2) Zero Mothers Die: Bu uygulama ile Afrika’da kadınlara küçük birer telefon sağlanıyor ve bu telefon ile en ıssız yerlerde bile yaşayan kadınlar gebelik ve doğum üzerine bilgilendirme mesajları alabiliyor. Bu uygulama da ücretsiz.
3) Maymay: Anne ve bebek ölümleri Myanmar’da diğer yerlere göre daha fazla ancak bu uygulama ile oradaki kadınlar da sağlıklı gebelik nasıl olur haftalık küçük alarmlarla öğreniyor.
4) Safe Delivery: Uzak bölgelerde yaşayan sağlık çalışanlarına acil doğumlarda nasıl müdahale etmesi gerektiğine dair basit talimatlar içeriyor. Uygulama, kriz anında doğumu yaptıran kişinin bilgisini daha iyi kullanmasını sağlayarak tedavinin kalitesini arttırmayı ve anne ve yeni doğan ölümlerini azaltmayı amaçlıyor.
5) MAMA: Bangladeş, Güney Afrika, Hindistan ve Nijerya gibi ülkelerde hayata geçirilen bu uygulama ile kadınlar haftada iki-üç mesaj alarak adım adım anneliğe hazırlanıyorlar.
6) Mobile Midwife: Ghana’da gebe ve yeni doğmuş kadınları sağlık konusunda bilgilendirmek üzere yazılı ve önceden kaydedilmiş sesli mesajlar gönderiliyor.
7) Suyojana: Yardımcı Hemşire Ebeler (ANM) adlı kadınlar gelişmekte olan ülkelerde bebek bekleyen kadınlara sağlık hizmetlerinin yeterli bir şekilde ulaşması için çalışıyorlar. Kadınların yaşama yön verme ve yaşama tutunmasındaki en kolay ulaşabildikleri bu ebeler Suyojana’yı destek hattı gibi kullanıyorlar.
8) Safe Pregnancy and Birth: Bu ödüllü uygulama hem bebek bekleyen annelere hem de sağlık çalışanlarına doğum ve annelik hakkında bilgi sağlıyor. Uygulamada dört temel madde önemli: Veri toplama, hasta takibi, sağlık eğitimi ve randevu hatırlatıcı. İngilizce ve İspanyolca dillerinde kullanılabilen uygulama kadınlara hamileyken nasıl sağlıklı kalabileceklerinin, doğum öncesi sağlık sorunları ve acil durumlarda neler yapılabileceğinin bilgisini aktarıyor.
www.evrensel.net