Hayvancılıkta yem maliyetlerinin düşürülmesi için önemli proje
Serkan AĞAOĞLU
6 Aralık 2019
çevre, Dünya, Ekonomi, Genel, gübre, Haberler, hayvancılık, Tarım
437 görenler
Bingöl’de hayvancılığın gelişmesi için yem bitkileri ekiliş alanlarının ve üretim miktarının artırılması hedefleniyor. Bingöl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bu konuda DAP Kalkınma İdaresine önemli bir proje sundu.
DAP Kalkınma İdaresi’yle imzalanan protokol sayesinde çiftçi masrafının düşeceğini söyleyen Bahadır; “Projenin uygulamaya geçmesiyle, hayvancılık işletme giderlerinin yaklaşık yüzde 60-70’ni oluşturan yem girdi maliyetlerinde düşüşler sağlanacak olup kar marjı artacaktır.”
Bingöl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından DAP Kalkınma İdaresi’ne sunulan projenin kabulünün ardından, projeye 600 bin TL ödenek tahsis edildiği bildirildi.
DAP İdaresiyle protokol imzalandığını aktaran Tarım ve Orman İl Müdürü Burhan Bahadır, çiftçinin masrafının düşeceğini aktardı.
Bahadır, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Topoğrafik bakımdan dağlık ve engebeli bir yapıya sahip olan ilimizdeki toplam tarım arazisi 141.129 hektar olup yem bitkileri üretimi 8.283 hektarlık alanda (%5,8) yapılmaktadır. Gelişmiş ülkelerde %25-30 olan yem bitkileri ekiliş alanları ana gelir kaynağının hayvancılık olduğu ilimizde çok düşük kalmaktadır. Büyükbaş hayvan işletmelerinin tamamına yakını küçük ölçekli aile işletmeciliği olan İlimiz hayvancılık sektörünün rekabet gücünü koruyabilmesi ya da artırabilmesi için yem bitkileri ekiliş alanlarının ve üretim miktarlarının artırılması gerekmektedir.
Projenin uygulamaya geçmesiyle, hayvancılık işletme giderlerinin yaklaşık %60-70’ni oluşturan yem girdi maliyetlerinde düşüşler sağlanacak olup kar marjı artacaktır. İlimizin ana gelir kaynağının hayvancılık olduğu dikkate alındığında; bu hayvanların beslenmesi için gerekli olan nitelikli kaba yem ihtiyacının çayır, mera ve tarla arazileri içindeki yem bitkileri ekim alanlarından sağlanması gerekmektedir. Çayır ve meralardan maksimum derecede yararlanılmasına rağmen ihtiyaç duyulan kaliteli kaba yem üretimi; tarım arazileri içindeki yem bitkileri ekim alanlarını ve üretim miktarı artırılarak İlimiz için önemli bir istihdam kaynağı olan hayvancılığın karlı bir üretim sektörü haline gelmesi ve üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması için kaliteli kaba yem üretiminin artırılması sağlanacaktır.
Son üç yılda özellikle yem bitkileri üretim sahasının daha da arttırılması öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Sadece 2019 yılında yem bitkileri üretim alanımız 8.000 dekardan 15.000 Bin dekar alana ulaşmış durumdadır. Her geçen gün yem bitkileri üretim alanlarımızın artması ve çeşitlenmesiyle hayvancılığımız hem sayısal hem kalitatif artış göstermektedir. Bunda 2019 yılında başladığımız çiftçi eğitim ve yayım faaliyetlerinin payı da büyüktür. Bu vesile ile Proje de emeği geçen her daim desteklerini hissettiğimiz Bingöl Valimiz Sayın Kadir Ekinci Beyefendiye ve DAP Kalkınma İdaresi Başkanı Sayın Adnan Demir’e teşekkür ediyor; Projemizin Bingöllü çiftçilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”