1 ton gübreye 3 ton buğday teklifi!
Çiğdem Gkhüseyinoğlu
22 Ekim 2018
Ekonomi, gübre, Haberler
1,067 görenler
CHP Tekirdağ Milletvekili ve Ziraat Yüksek Mühendisi İlhami Özcan Aygun, Avrupa çiftçisinin 1 ton DAP gübresi alabilmek için 1.6 ton buğday satarken, Türk çiftçisinin 3 ton buğday satmak zorunda olduğuna işaret etti. Fiyatlardan dolayı gübre kullanımının düştüğünü belirten Aygun, Bakan Pakdemirli’ye, “Gübre fabrikaları ve ithalatçı şirketlerle anlaşarak çiftçinin kullandığı gübre fiyatının yüzde 50’sini devletin karşılayacağı bir destek paketi getirmeyi düşünür müsünüz?” diye sordu.
CHP Tekirdağ Milletvekili ve Ziraat Yüksek Mühendisi İlhami Özcan Aygun, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin açıkladığı prim desteği artışı ve gübre fiyatlarındaki indirim üzerine kapsamlı bir soru önergesi verdi. Bakan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunulan önergede, ekmek fiyatlarındaki artışın devam edeceği belirtildi. Açıklanan paketin çiftçinin derdine derman olmayacağı, devede kulak olduğu vurgulanan önergede; Avrupa’da çiftçinin devletten aldığı destek rakamlarla ortaya kondu.
Avrupa çiftçisinin 1 ton DAP gübresi alabilmek için 1.6 ton buğday satarken, Türk çiftçisinin 3 ton buğday satmak zorunda olduğuna işaret edilerek, “DAP gübresindeki yüzde 15 indirim ile buğday ve arpada prim desteğinin 5 kuruştan 10 kuruşa çıkarılması size göre çiftçimizin sıkıntılarını giderebilecek midir” diye soruldu.
CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, önergesinde, DAP gübresindeki indirimin sadece Gübretaş’tan alınan gübreler için geçerli olacağına dikkat çekerek,
“Ne var ki tüm çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ile çalışmadığı dikkate alınmayarak, başka firmalardan yüksek fiyattan gübre satın alan çiftçilerin yaşadığı sıkıntı göz ardı edilmiştir” denildi.
“Dolar yüzde 313 arttı, destek miktarı ise yüzde 100”
Aygun, arpa ve buğdayda 9 yıldır aynı tutulan 5 kuruşluk prim desteğinin yüzde 100 artışla 10 kuruşa çıkarılmasının çiftçinin derdine derman olmayacağını yineleyerek, “Zira buğday-arpa desteği 2009 yılında 5 kuruş iken dolar kuru 1.49 TL düzeyinde idi. Destek 10 kuruşa çıkarılırken, doların şu an 6,16 TL düzeyinde olduğu unutulmamalıdır. Başka bir deyişle dolar yüzde 313 artarken, buğday-arpa prim desteğindeki artış oranının yüzde 100 arttırılması, çiftçimizin sıkıntılarını gideremeyecektir. Çiftçi üretimden çekilmeye devam edecek ve gıdada dışa bağımlılığımız katlanarak artacaktır” tespitlerini yaptı.
Aygun, şu 6 soruya yanıt verilmesini istedi:
1) Sadece Gübretaş değil diğer gübre firmalarına da emir vererek, fiyatlarda indirim yapmalarını sağlar mısınız?
2) Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre gübre fiyatlarındaki fahiş artış nedeniyle Türkiye’de kimyevi gübre kullanımı 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6 oranında düşmüştür. Bu nedenle gübre fabrikaları ve ithalatçı şirketlerle anlaşarak çiftçinin kullandığı gübre fiyatının yüzde 50’sini devletin karşılayacağı bir destek paketi getirmeyi düşünür müsünüz?
3) Türkiye’de arpa 85 kuruştan, buğday ise 1 TL’den satılıp bittikten sonra şimdi dolardaki yükselişten dolayı fiyatlar değişmiştir. Arpa 97-98 kuruştan, buğday 1,20 TL’den işlem görmektedir. Çiftçinin bir yıllık emeğinin üzerinden ürünü bir ay bekleterek kimler köşeyi dönmüştür?
4) Arpa ve buğdayda Avrupa fiyatları bugün 1.45 TL, DAP gübresinin fiyatı 2400 TL’dir. Avrupa çiftçisi 1.6 ton buğday ve arpa ile 1 ton DAP gübresi almaktadır. Türk çiftçisi ise 3 ton buğday ile ancak 1 ton DAP gübresi alabilmektedir. Türk çiftçisinin girdi maliyetinin ne kadar yüksek olduğunu ortaya koyan bu rakamlar, tarımımızın nasıl çöktüğünü özetlemektedir. Bu nedenle buğday ve arpada prim desteğinin 5 kuruştan 10 kuruşa çıkarılması size göre çiftçimizin sıkıntılarını giderebilecek midir?
5) Çiftçilerimizin kooperatifleşme ile örgütlenmesi sağlanarak, üretimden gelen gücünü arttırması yönünde bir stratejiniz olacak mıdır?
6) Çiftçiye ekim avansı vermeyi düşünür müsünüz?(Tarımdan haber)