Yangınlar, sel ve kuraklıkla dünyamız küresel ısınmanın etkilerini her geçen gün daha da fazla yaşarken, küresel emisyonu azaltmanın, belirli şehirlere odaklanarak hızlanacağını ortaya koyan bir araştırma yayınlandı. Global Gridded Model of Carbon Footprints (GGMCF) projesi kapsamında Norveç, İsveç, ABD ve Japonya ’dan bilim insanları interaktif bir modelleme ile dünya genelinde çevreyi en çok kirleten şehirleri ve ülkeleri belirledi. Buna göre karbon ayak izi en fazla olan ilk 100 şehir, toplam emisyonun yüzde 18 ’ini yani yaklaşık beşte birini yapıyor. Bu sonucun, belirli kentlere odaklanarak global emisyonun çok daha hızlı düşürülebileceğini kanıtladığı vurgulanıyor.
İSTANBUL 26 ’NCI
13.000 ’den fazla şehir üzerinde bilim insanlarının yaptığı çalışmada ülkelere ve şehirlere göre karbon ayak izi miktarları belirlendi. Listede Türkiye ’den 5 şehir var. Bu şehirler sırasıyla İstanbul, Ankara, Antalya, Bursa, Kayseri ve Gaziantep. İstanbul 26 ’ncı sırada yer aldı. Karbon ayak izi en yüksek ilk üç ülke Çin, ABD ve Hindistan olarak sıralandı. Şehirlere bakıldığında ise listenin ilk sırasını yılda 276.1 megaton karbondioksit üretimiyle Güneş Kore ’nin başkenti Seul aldı.
İLK 10 ’DA ABD AĞIRLIĞI
Yılda 272 megaton karbondioksit üretimiyle ikinci sırayı Çin ’in Guangzhou kenti alırken, onu 233.5 megaton karbondioksit üretimiyle New York izledi. New York ’un yanı sıra Chicago ve Los Angeles da listede ilk 10 ’a giren ABD şehirleri arasında yer aldı. Birçok açıdan geç kalınmış da olsa, fosil yakıtlara bağlığı azaltacak kaynaklara yönelmenin gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için atılacak ilk adım olduğu vurgulanıyor. Kişilerin beslenme ve tüketim alışkanlıkları, yakıt tüketimleri, elektrik enerjisi kullanımı gibi pek çok faktör atmosfere yayılan bireysel karbon salınımı miktarını etkiliyor.
Karbon ayak izi nedir?
Petrol, doğalgaz, kömür gibi fosil yakıtların yakılması sonucunda karbon salınımı gerçekleşiyor. Karbon ayak izi, belirli bir zaman içerisinde insan faaliyetleri sonucu oluşan, dolaylı ya da doğrudan atmosfere yayılan sera gazlarının karbondioksit eşdeğeri ile hesaplanıyor. CO2 emisyonu veya CO2 yayılımı olarak da adlandırılıyor. Karbon ayak izi genellikle yıl bazında ve ton birimiyle ifade ediliyor.
FERRO ALAŞIM TOZLARI VE KULLANIM ALANLARI
–Ferro Molibden Tozu: Otomobiller, ağır kamyonlar, köprüler ve üst geçitler, inşaat vinçleri, büyük miktarda gerilime dayanım gereken veya iyi bir mukavemete ihtiyaç duyulan diğer tüm yapılarda kullanılan çelik üretimi için kullanılır.
–Ferro Wolfram Tozu: Ferro Tungsten esas olarak herhangi bir alaşımın erime noktasını arttırmak için kullanılır ve bu nedenle Havacılık, Döküm ve Kaynak Elektrot gibi çeşitli uygulamalar için uygundur. Elektrotlar içinde, Ferro Tungsten esas olarak Sert Dolgu Elektörleri ve hatta Sert Dolgu Borulu Elektrotların üretimi için kullanılır.
-Ferro SilisyumTozu: Ferrosilisyum, çelik ürün kalitesini geliştirmek için sıvı metalde oksijeni gidermek amacıyla alaşım elementi olarak kullanılır. Silisyum temel olarak mukavemet ve aşınma direnci, esneklik (yay çelikleri), korozyon direnci (ısıya dayanıklı çelikler) ve düşük elektriksel iletkenlik ve mıknatıssal büzülme (elektriksel çelikler) özelliklerini arttırır. Düşük Al içerikli Standart FeSi, Yüksek Saflıktaki FeSi ve düşük karbonlu FeSi ürünleri, transformatör/motor, rulman, darbe emici, araç lastiklerinde çelik kord bezi ve paslanmaz çelik imalatında kullanılan özel kalitede çeliklerin üretiminde kullanılmaktadır.
–Ferro Krom LCTozu: Düşük Karbonlu Ferro Krom, Karbon yüzdesini Karbon seviyelerini etkilemeksizin ayarlanması gereken çelik içine eklenir. Düşük Karbonlu Ferro Krom Toz, Kaynak Elektrotları ve Çubuk Elektrotları gibi seveal uygulamalarda kullanılır.
–Ferro TitanyumTozu: Ferro Titanyum, Kükürt, Karbon, Oksijen ve Azot ile son derece reaktif olduğu için Çelik Üretiminde Temizlik Maddesi olarak kullanılır. Ayrıca deoksidasyon, kükürt giderme ve denitrifikasyon için kullanılır. Ferro Titanyum, Kaynak Elektrotları ve Yangın İşleri uygulamalarında da kullanılır.
–Ferro VanadiumTozu: Ferro Vanadyum, alkalilere ve ayrıca sülfürik ve hidroklorik asitlere karşı stabilite sağlar. Ferro Vanadyum, Çeliğe Karşı Korozyonun Önlenmesine de Yardımcı Olur. Aynı zamanda Çelik, Döküm ve Kaynak malzemelerinin Çekme Dayanımının arttırılmasına da yardımcı olur.
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ 0216 4421200-05523307100-05325466184www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
hasatdergisi.com