Anasayfa / Haberler / Turizmden sonra tarım da bitiyor: 6 bin kişi çiftçiliği bıraktı

Turizmden sonra tarım da bitiyor: 6 bin kişi çiftçiliği bıraktı

Rusya ile yaşanan politik kriz ve terör sebebiyle Turizm sektöründe sıkıntılar yaşayan Antalya tarımda da zor günler yaşıyor. Türkiye’de yaş sebze ve meyve ile örtü altı tarımın önemli merkezlerinden Antalya’da son 1 yıl içinde 6 bin çiftçi çiftçiliği bıraktı.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır yaptığı açıklamada ekonomisinin önemli bölümü tarıma dayalı olan Antalya’da çiftçi sayısının son bir yılda yüzde 10 azaldığını bildirdi. Çandır, “Her geçen gün kazancı azalan ve maliyetleri artan çiftçimiz, yapılaşmadaki yüksek getirilerin de cazibesiyle toprağını imara teslim etmekte, kendini de başka alanlara yönlendirmektedir.” dedi.

 

SIRTINI DEVLETE DAYAMA DÜŞÜNCESİ HAKİM OLDU

 

Çiftçi sayısında azalma olurken kamuda artış olduğuna dikkat çeken Çandır şu ifadeleri kullandı: “Tarım kenti Antalya’da çiftçi sayımız her geçen gün azalıyor. Bu geleceğimiz için kaygı verici bir durum. Son bir yılda Antalya’da yaklaşık 4 bin 800 çiftçi faaliyetini sonlandırırken, geçtiğimiz yıl 45 bine yaklaşan çiftçi sayısı bu yıl 39 bine kadar geriledi. Çifti saysındaki azalma Burdur’da bin 74, Isparta ise 784 olarak gerçekleşti. Antalya’da Mart 2015’te 68 bin civarında olan kamu çalışanı sayısı bir yıllık süre içerisinde 5 bine yakın artış göstererek 73 bine yaklaşmıştır. Bunun anlamı bireylerin çoğunluğunda mevsimlik kazanç ve risklerden sıyrılıp, sırtını devlete dayama düşüncesinin hakim olduğu gerçeğidir.”

 

İŞGÜCÜ PİYASALARINDA YANGIN VAR

 

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türkiye İş Kurumu’nun Mart 2015-2016 verileriyle hazırlanan “İstihdam İzleme Bülteni”ne ilişkin değerlendirmede de bulunan Çandır, Türkiye’nin en önemli sorunları arasında yer alan, turizmin aldığı yarayla daha da derinleşen işsizliğe dikkat çekti.

 

Antalya’da son 1 yılda sigortalı çalışan sayısının 20 bin civarında azaldığını belirten Çandır, “Antalya’da Mart ayında yaklaşık 5 bin kişinin işsizlik ödeneği alabilmek için başvuruda bulundu. Geçen yılın aynı ayına göre işsizlik ödeneğine başvuru sayısında yüzde 80’e yakın artış görülmüştür. Aynı yönlü ve şiddetteki artışı Burdur ve Isparta’da da izlemek mümkün. Türkiye ortalamalarının çok üzerinde olan bu başvurular bölgemizdeki istidam piyasalarında alarm zillerinin çaldığına işaret ediyor” diye konuştu. Yaşanan krizin turizmdeki istihdama etkisinin yaz aylarında kendini göstereceğini ifade eden Çandır, bu konuda önlem alınmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

 

ESNAF DA BIRAKTI

 

Ali Çandır, Batı Akdeniz’de bir yılda esnaf sayısındaki azalmaya da dikkat çekti. 2 milyon esnafın bulunduğu ülkemizde son 1 yılda 90 bin esnaf kepenk kapatırken, 90 bine yakın esnafın faaliyet gösterdiği Antalya’da aynı dönemde 5 bin esnafın faaliyetini durdurduğunu kaydeden Çandır, “Bu hafife alınacak bir durum değil. Son 1 yılda 6 bin 700 esnafımızın faaliyetini sonlandırdığı Batı Akdeniz’e özel bir yaklaşımın sergilenmesi artık zorunludur.” diye konuştu.

Hakkında Çiğdem Gkhüseyinoğlu

Diğer Haber

10. MİLAS ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Üreticileri, zeytin ve zeytinyağı tutkunlarını bir araya getirerek bölgenin benzersiz lezzetlerine ve kültürel mirasına dikkat …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]