Anasayfa / Ekonomi / Ramazan öncesi şekerden sonra şimdi de çaya zam

Ramazan öncesi şekerden sonra şimdi de çaya zam

Şekere ekimden bu yana yüzde 33.5 zam geldi. Ticaret Bakanlığı şeker fabrikalarına yönelik rekabet soruşturması başlattı. Çaya da zam geleceği öğrenildi.

Küresel ticarette yaşanan tedarik kırılması başta enerji olmak üzere emtia fiyatlarındaki yükselişe neden oluyor. Ukrayna krizinin de etkisiyle küresel enflasyon tırmanışa geçti. Birçok temel gıda ürününün fiyatları artıyor.

Kasım ayındaki yüzde 25’lik zammın ardından geçen hafta sonu da şekere zam geldiği öne sürüldü. Ancak bilgi doğrulanamadı. Market fiyatlarına bakıldığında bir kilo toz şekerin kilosunun 8.70 TL olduğu görüldü. Kasım ayında yapılan zamla birlikte şekerin kilosu fabrika çıkışı itibarıyla KDV dahil 5.30 TL olmuştu.
TÜİK veri sisteminden bakıldığında geçen yıl ekim ayında toz şekerin kilosu 6.17 TL idi. Kasım ayında 6.90 TL’ye bu yılın şubat ayı itibarıyla da yaklaşık 8.24 TL’ye yükseldiği görülüyor.

Buna göre ekimden bu yana şekere yüzde 33.5 zam geldi. Geçen hafta Ticaret Bakanlığı şeker fabrikalarına yönelik rekabet soruşturması başlattı. Aydınlık gazetesinin gıda sektörü temsilcilerinden aldığı bilgiye göre özel şeker fabrikaları hafta başı itibarıyla satış fiyatı açıklamadılar. Fiyat belirsizliğinin soruşturma ile ilgili olduğunu ifade ediliyor.
Şekerde durum böyle iken dün Aydınlık’ın haberine göre bazı kaynaklar çaya zam yapılacağı bilgisini verdi. Zam geleceği için ürün çekmelerin yaşandığını da öne sürüldü.

Gıda sektörü kaynakları da çaya zam gelmesinin beklendiğini bildirdiler. Sezon açılacağı için yeni dönem çay fiyatının belirleneceğini, A’dan Z’ye her şeye zam geldiği ortamda çaya da zam gelmesinin muhtemel olduğunu ifade eden kaynaklar, şunları kaydettiler. “Bunu şöyle değerlendirmek lazım.Şekerde de durum aynı. Bütün dünyada gıda emtia fiyatları artıyor. Maliyetler kaynaklı artışlar var. Girdilere zam gelince nihai ürününün de fiyatı yükseliyor.” Çaya hangi oranda zam yapılacağı ise henüz belirsiz. Marketlerde bir kilo çayın fiyatı 40-45 lira arasında değişiyor. TÜİK veri sistemine göre ekim ayında çayın kilogramı 38.3 lira iken şubat ayında 44.53 lira oldu. Buna göre zaten yüzde 16’nın üzerinden bir zam şubat itibarıyla devrede.

Pars Grafit Nerelerde Kullanılır?

 1. Makina Parçalarında Yağlayıcı Olarak
Makina parçaları üzerinde uzun müddet yapışabilmesi özelliği ile, makina yataklarında yağlama maddesi olarak kullanılabilir. Bu alan için kullanılabilecek grafitin çok saf olması (en az % 95 grafitleşmiş karbon) ve kuvars gibi sert mineralleri içermemesi gerekir. Taşıyıcı sıvının türüne bağlı olarak, grafit burada kuru veya yaş bir tabaka oluşturur. Kuru tip, fırın zincir ve arabalarında, motor silindirlerinde, deniz araçlarında ve kimyasal tesislerde; yaş tabaka türü ise, yüksek basınç altında, bilyalı yataklarda kullanılır.

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

2. Döküm Sanayinde
% 40 – 60 grafitleşmiş karbon içeren grafit tozlarının, asıl kullanıldığı yerler dökümhanelerdir. Kil ve kumla karıştırmak suretiyle döküm kalıpları yapımında kullanılır. Bentonit veya olivin ile karıştırılıp, öğütülmüş kok kömürü tozu ve petrol koku, bu sanayii dalında grafiti ikame edebilmektedir.

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

3. Kurşun Kalem Ucu Yapımında
Kurşun kalem ucu, işlenmiş kaolen, bentonit ve grafit karışımından yapılır. Bu kullanıma en uygun grafit türü, ince taneli ve kompakt olanıdır. Yumuşaklığı nedeniyle, daha çok doğal grafit tercih edilir. Saflığının yüksekliği oranında, bu alandaki kıymeti artar. Düşük kaliteli kalem uçları için amorf grafit kullanılır. Her iki durumda da arzu edilen grafit türü, aşındırıcı madde (kuvars gibi) içermeyen ve % 96 oranında grafitleşmiş karbona sahip olandır.

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

4. Motor ve Jeneratör Fırçaları İmalinde
Bu malzemeler, yüksek sıcaklıktaki amorf veya damar türündeki doğal grafitten yapılır. Bu amaçla uygun grafitin grafitleşmiş karbon miktarı % 85’ten fazla olmalıdır. Grafit fırça yapımında, zift, katran veya reçine ile bağlanmış grafit ve metal tozları (bakır veya gümüş) kullanılır. 

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

5. Grafitin Diğer Kullanım Alanları
Son senelerde kuru pil sanayiinde, bol miktarda grafit kullanılmaya başlanmıştır. Bunun için pul türü (levhamsı) ve grafit tozu en uygunu olup, en az % 85 grafitik karbon içermesi gereklidir.

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram  tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu

DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ

05523307100-05325466184

www.kimyadeposu.com

www.claypacks.com

www.nanotozlar.com

www.netyerim.net

www.hasatdergisi.com

Hakkında

Diğer Haber

10. MİLAS ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Üreticileri, zeytin ve zeytinyağı tutkunlarını bir araya getirerek bölgenin benzersiz lezzetlerine ve kültürel mirasına dikkat …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]