Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), buğday ve arpa hasadı devam ederken üçüncü kez buğday ve arpa ithalatı yapmaya hazırlanıyor. TMO, ağustosta 515 bin ton arpa ve 395 bin ton buğday ithal etmek için ihale yapacak.
CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal, “AKP döneminde 75 milyon ton buğdaya 20 milyar dolar, 5 milyon ton arpaya 1,2 milyar dolar ödedik. TMO, bu yıl fiyatları düşük açıkladı. Yurt dışından pahalı aldı. İçeriye ucuz satarak çiftçinin kara gün dostu olmak yerine kötü güne zorlayan kurum haline geldi” dedi.
Toplam ithalat 2.5 milyon tona yaklaştı
Türkiye’nin birçok yerinde hasat devam ederken TMO 30 Haziran ile 12 ve 13 Temmuz’da arpa ve buğday ithalatı yapmıştı. 3-4 Ağustos’ta ise üçüncü ihale gerçekleştirilecek. Üçüncü ihaleyle birlikte toplam 1 milyon 275 bin ton arpa ve 1 milyon 285 bin ton buğday ithal edilmiş olacak. Toplamda 2,5 milyon tona yakın ithalat yapılmış olacak.
Diyarbakır’da çiftçilik yapan Ziraat Mühendisi Faik Toy, yaptığı açıklamada, TMO’nun 3 Ağustos’ta 515 bin ton ithal arpa, 4 Ağustos’ta da 395 bin ton ithal buğday ihalesi yapacağını söyledi. Toy, “Arpa rekolte kaybının 3 mislini ithal etmek, çiftçiye açılmış savaş değil de nedir?” diye sordu. Toy, bu yıl ithal edilen buğday ve arpanın protein değerinin daha düşük olması nedeniyle ucuza alındığını, iç piyasadaki buğday fiyatlarını düşürmek amacıyla bu yola başvurulduğunu öne sürdü.
“Bakan ‘ülkemde hasat zamanı buğday ithal etmeyeceğim’ demişti”
CHP’li Orhan Sarıbal ise TMO’nun iç piyasadaki buğday ve arpa fiyatlarındaki artışı önlemek için arpa ve buğday ithalatı yaptığını söyledi. TMO’nun ithalat lobilerini zengin eden kurum haline geldiğini savunan Sarıbal, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Tarımda hasadın bütün Türkiye’de yoğun bir şekilde yapıldığı dönem. Bakan, ‘Ülkemde hasat zamanı buğday, arpa ithal etmeyeceğim’ demişti. Oysa aynı bakan, aynı hükümet, haziran ayında 400 bin ton buğday, 320 bin ton arpa; yine temmuz ayında 395 bin ton buğday, 440 bin ton arpa ithal etti. AKP döneminde 75 milyon ton buğdaya 20 milyar dolar, 5 milyon ton arpaya 1,2 milyar dolar ödedik. TMO, bu yıl fiyatları düşük açıkladı. Yurt dışından pahalı aldı. İçeriye ucuz satarak çiftçinin kara gün dostu olmak yerine kötü güne zorlayan kurum haline geldi.”
Sodyum Ligno Sülfonat Nedir?
Sodyum Lignosulfonat suda çözünebilen anyonik yüzey aktif maddedir, iyi sörf aktivitesine ve dağılma kapasitesine sahip, yapı kimyasallarında yoğun olarak kullanılan bir hammaddedir.
Sodyum Lignosülfonat aşağıdaki durum ve uygulamalarda kullanılır.
• Sodyum Lignosülfonatın en büyük kullanım alanı, beton kimyasallarında betonun su ihtiyacını düşürerek akışkanlığını arttırmaya yönelik kimyasal katkı üretimlerindedir. Böylece dayanımı yüksek daha güçlü beton üretilmesine olanak sağlanır.
• Sodyum Lignosülfonat, Çimento üretimi sırasında, çimento değirmeninde öğütme kolaylaştırıcı ve hammadde hazırlamada ham bulamaç çamurunun viskozitesini azaltarak öğütme yardımcısı olarak işlev görür.• Sodyum Lignosülfonat, betonun su ihtiyacının azalması ile daha akışkan beton üretmeye olanak sağlar ve hidrasyon hızını düşürür. Gözenekliliği azaltarak, beton yoğunluğunu arttırır, böylece betonun mukavemetini ve geçirimsizliğini büyük ölçüde iyileştirir.
DMRSÜREN Kimya Ltd Şti
0216 4421200-05523307100
Grafit tozu,Çinko Tozu,Kurşun Tozu,Mürdesenk,Sülyen,Kurşun Oksit,Bakır Sülfat,Çinko Sülfat,Çinko Oksit,Kaolin,altın mühür,sepiyolit,zeolit,potasyum silikat,sıvı kükürt,kalsiyum polisülfür,pars lime sülfür,hadjin yılan kovucu,sunmag yem katkısı,sunsep yem katkısı,aripad hayvan altlığı,sunshield sıvı kaolin,kalsiyum oksit,potasyum hidroksit,kalsiyum ligno sülfonat
Hasatdergisi.com
Kaynak; t24.com