Anasayfa / Genel / Yeşil mercimek ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı, ihracatı kısıtlandı

Yeşil mercimek ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı, ihracatı kısıtlandı

İRFAN DONAT

Yeşil mercimek ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı.

Söz konusu karar, Resmi Gazete’nin 13 Şubat 2024 tarihli sayısında yayınlandı.

Cumhurbaşkanı kararına göre yeşil mercimekte sıfır gümrük vergisi 30 Haziran 2024’e kadar geçerli olacak.

Öte yandan ihracatı kayda bağlı mallar listesinde olan yeşil mercimek ihracatını da kısıtlama getirildi.

TÜİK verilerine göre, 2023 sezonunda Türkiye’nin yeşil mercimek üretimi yüzde 11,1 arttarak 50 bin ton olmasına karşın arz talebi karşılamadığı için 35 bin ton ithalat yapıldı.

Ticaret Bakanlığı, tüketici için arz güvenliğini ve fiyat dalgalanmasını engellemek amacıyla yeşil mercimek ithalatında gümrük vergisi geçici bir süreyle sıfıra indirildiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Ticaret Bakanlığı olarak, yurt içi arz güvenliğinin ve fiyat istikrarının sağlanmasını teminen, ilgili kurumlarla birlikte ürün bazlı değerlendirmeler yapılmakta, ihtiyaç olması halinde hızlı şekilde gerekli tedbirler alınmaktadır” denildi.

Bu çerçevede, ticaret verileri, üretim ve piyasaya arz koşulları ile fiyat hareketleri dikkate alınarak, Tarım ve Orman Bakanlığı ile istişare içerisinde, temel gıda ürünlerinden yeşil mercimekte tüketici ihtiyacının uygun fiyatla karşılanabilmesinin sağlanması amacıyla gümrük vergisinin geçici olarak sıfırlanmasına karar verildiği vurgulanak buna yönelik düzenlemenin, İthalat Rejimi Kararında gerekli değişiklik yapılarak yürürlüğe girdiği kaydedildi.

Açıklama şöyle devam etti: “Söz konusu uygulama, yerli üretimin korunmasını da göz önünde bulundurularak çiftçimizin üretim motivasyonuna zarar vermeyecek şekilde ülkemizdeki hasat dönemi dikkate alınarak belirlenmiştir. Düşürülen gümrük vergisi, yeşil mercimeğin hasat döneminden önce 30 Haziran 2024 tarihine kadar geçici bir süre devam edecek, bu tarihten sonra eski seviyesine yükselecektir. Ticaret Bakanlığı olarak, üretici ve tüketici haklarının birlikte korunması amacıyla spekülatif fiyat hareketlerinin önlenmesi ve piyasaya yeterli ürün arzının sağlanması için gerekli tüm tedbirleri almaya, alınan bu tedbirler sonrasında piyasa şartlarını izlemeye devam edilecektir.”

Hakkında

Diğer Haber

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi Ekim’de yüzde 5 arttı

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) Ekim’de aylık bazda yüzde 5,03 artarken, yıllık yüzde 35,46 …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]