Anasayfa / Ekonomi / Vitrin Çorum ama üretim 39 ülkeye ihracat yapılan Serinhisar’dan

Vitrin Çorum ama üretim 39 ülkeye ihracat yapılan Serinhisar’dan

Türkiye’deki leblebi üretiminin yüzde 80’ini gerçekleştiren Serinhisar’da üretim tam kapasite sürüyor. Pandemi döneminde kuruyemiş tüketiminin artması leblebi imalatçılarının işlerini açtı. Serinhisarlı üretici leblebide Çorum isminin öne çıkmasından da rahatsız değil. Leblebiciler Kooperatifi Başkanı Cemal Kobaş, 165 firmanın tam kapasite ile üretim gerçekleştirdiğini belirtti.

Kobaş, “Çorum vitrin, Serinhisar üretim üssü. Burada üretilen leblebiler 39 ülkeye ihraç ediliyor. Çorum’a da leblebi buradan gidiyor. Serinhisar nohudu ilçe dışından satın alarak burada leblebiye dönüştürüyor. Leblebi içinde hiçbir katkı maddesi yok. Ateş ve su ile nohuttan üretilen doğal bir ürün. Acılısından tuzlusuna, çikolatalısından traliçelisine 40 çeşit leblebi var” diye konuştu.

Coronavirüs tedbirleri kapsamında dışarı çıkmayan vatandaş kuruyemiş tüketimini artırdı. Bu durum leblebi üretiminin başkenti olan Denizli’nin Serinhisar ilçesinde işletmelerin tam kapasite ile çalışmasına neden oldu. Serinhisar’da Leblebiciler Kooperatifi bünyesindeki 165 imalatçı izinleri iptal etti, tüm enerjisini üretime verdi.

Leblebisi ile tanınan kent Çorum olsa da Türkiye’deki üretimin büyük bölümü Serinhisar’dan gerçekleştiriliyor. 39 ülkeye yılda 350 milyon dolarlık leblebi ihraç eden Serinhisar, iç piyasaya da 450 milyon liralık ürün sağlıyor. Dünyada tüketilen leblebinin yüzde 65’ini Türkiye karşılıyor, üretimin yüzde 80’i ise Serinhisar’da gerçekleşiyor. Serinhisar’da sektörde binin üzerinde çalışan bulunuyor. Hayvancılık ve leblebicilik dışında geçim kaynağı bulunmayan ilçede leblebi istihdamın da önemli bölümünü üstleniyor.

Serinhisar’da leblebinin macerası iki aylık bir süreci kapsıyor. Ham nohudun leblebiye dönüşmesi 13 aşamada gerçekleşiyor. Cemal Kobaş, imalat aşamalarını şu şekilde anlattı:

“Nohut boyutlandırılıp, 170 derece ateşte ısıtılıyor. Keten çuvallarda 15-20 gün dinlenmesi sağlanıyor. Sonra ikinci kez kavruluyor. Bu işlemden sonra 20 gün ikinci dinlenme sürecine giriyor. Sonra sulanıyor. 24 saat daha bekletilip, toplama ve serme sonrası tekrar boyutlandırılarak ön ısıtmadan geçiriliyor. 170 derecede bakır tava ve selvi ağacından yapılma mafrak ile karıştırılarak kabuğu soyuluyor. Bundan sonra ürün tek kavrulmuş leblebi olarak tüketime hazır hale geliyor.”

PARSPED Yeni Nesil Tavuk Altlığı

PARSPED, doğal mineraller olan kaolin ve zeolitten üretilmektedir. Aynı zamanda hayvan yem katkısı olarak kullanılabilen bu doğal mineraller sayesinde hayvanlarınız yüksek refaha kavuşurken, kümes ve ahırlarınız çok daha güvenli, çevreye daha az koku ve gaz yayar hale gelmektedir.

 

PARSPED Doğal Altlığın Faydaları

  • Yüksek amonyak tutucu özelliği ile ahır ve kümeslerdeki hoş olmayan ve istenmeyen kokuları giderir.
  • Zararlı gaz oluşumunu azaltarak çevreye yayılmasını ve etkilerini azaltır, hayvanların yaşam şartları ile birlikte bakım personelinin çalışma şartlarını da iyileştirir, temizlik ve taşıma için gerekli işgücünü azaltır.
  • Kümes hayvanları tarafından altlık içerisinden eşelenerek yenmesi durumunda yem katkı malzemesi etkisi görerek hayvanların büyümelerine, yemden faydalanmalarına ve güçlenmelerine katkı sağlar.
  • Doğal içeriği sayesindeki kümeslerdeki bit ve haşerelere son verir. Hayvanların yaşam koşullarını ve refahını arttırmanın en ulaşılabilir yollarındandır. Dünyada bu amaçla takip edilen trendin yerli karşılığıdır.

Çiftlik Hayvanlarının Ortamlarını İyileştirmenin ve Refahını Arttırmanın Kolay Yolu

PARSPED, kümes ve ahırlarda kullanabileceğiniz yüksek emiciliğe sahip doğal minerallerden oluşan bir hayvan altlığıdır. Talaş ve çeltiğe nazaran koku tutucu ve ekstra emici özelliği ile öne çıkar. Doğal minerallerin yapısı sayesinde hayvan dışkısındaki zararlı mikroorganizmaları ve toksinleri tutar. Emici özelliği ile bakteri ve küfün üremesi için gereken ıslak ve nemli ortamı yok eder, hayvanlarınızı çok daha hijyenik bir altlığa kavuşturur.

İçeriğindeki yüksek amonyak tutucu özellikli zeolit klinoptilolit sayesinde amonyak 
dönüşümünü 
azaltır, kümes içi solunum şartlarını iyileştirir. Amonyak kaynaklı tahriş nedeniyle oluşabilecek göz ve solunum rahatsızlıklarını en aza indirir. Kaolin ve zeolitin yüksek emici özelliği sayesinde altlığın hızlı bir şekilde kurumasını sağlar. Böylece sürekli ıslak ve asit zeviyesi yüksek zeminde bulunmaktan kaynaklanan ishal, göğüs yanığı gibi rahatsızlıkları önleyici etki görür.

PARSPED, %100 doğal minerallerden oluşması sayesinde ekolojik tarım faaliyetlerinde kullanılabilecek kuru, kokusuz ve stabilitesi yüksek gübre elde etmenizi sağlar.

PARSPED Hayvan Altlığının Önerilen Kullanım Şekli

Kümes Hayvanlarında: Talaş veya çeltiğin altına m2 ’ye 1,5-2 kg serilir.

Süt İneklerinde: Hayvan yatak bölgesinde her bir inek için m2′ ye 0.5-2 kg serilir. Haftalık tekrar edilir.

Atlarda: Tek başına serilmesi durumunda m2 ’ye 12,5 kg, talaş, çeltik veya saman ile kullanılması durumunda m2 ’ye 2,5-5 kg serilir.

Etlik piliç üretiminde: Metrekareye 1,5-2 kg olacak şekilde PARSPED  serilir ve zemine yayılır. Ardından 2-2,5 cm yüksekliğinde talaş veya çeltik serilir. Altlık olarak sadece PARSPED  kullanılması durumunda metrekareye 4-5 kg serilir. Nipel altlarına ve hayvanlar tarafından eşelenerek yenmesi durumunda seyrelen bölgelere altlık takviyesi yapılabilir.

DMRSÜREN Kimya Ltd Şti

0216 4421200-0216 4426626

0552 3307100-0552 3308100

www.kimyadeposu.com

Kimyadeposu.com

Tarım Kimyasalları,Yem katkıları Mineralleri,zeolit,sepiyolit,diyatomit,kaolin,sunshield gölge tozu,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars sıvı kükürt,parvet hayvan yara tozu,parspet hayvan bakım ve yara tozu,badimon yara tozu,çinko metal tozu,demir tozu,manganez dioksit,mangan dioksit,mangan tozu,mikronize mangan,hayvan altlığı,hadjin yılan kovucu,pars lime sülfür,bit-pire kovucu,nangrafi,nano tozlar,metal tozları,maden tozları,nano partiküller,dmrsüren,dmrsüren kimya,kimyadeposu.com,çinko sülfat,bakır sülfat,mangan sülfat,magnezyum oksit,magnezyum sülfat,demir sülfat,kalsiyum oksit,kalsiyum hidroksit,potasyum silikat,potasyum hidroksit,hekzatetramin,sodyum lignosülfonat,potasyum lignosülfonat,grafit tozu,mikronize grafit,kimyadeposu.com

Hakkında

Diğer Haber

Çiftçilere 1,4 milyar lira destek!

Bakan Yumaklı, sosyal medya hesabından tarımsal destekleme ödemelerine ilişkin paylaşımda bulundu. Üreticiyi destekleyerek, tarımın gücüne …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]