Anasayfa / çevre / Uydu görüntüleri ile tarım alanları için analizler

Uydu görüntüleri ile tarım alanları için analizler

Tarım iş zekası platformu Agcurate, uydu görüntüleri ve makine öğrenmesi algoritmaları kullanarak yıl boyunca tarım alanlarını gözlemliyor, tarlalarda ekili ürünü ve ürünün verimini tespit ediyor.

Tarım iş zekası platformu Agcurate, uydu görüntüleri ve makine öğrenmesi algoritmaları kullanarak yıl boyunca tarım alanlarını gözlemliyor, tarlalarda ekili ürünü ve ürünün verimini tespit ediyor. Platform, bu bilgileri ilçe, il, ülke gibi farklı detaylarda ve kolay anlaşılabilir bir şekilde sunuyor.

Platform tarlaların yalnızca bugününü değil, geçmiş yılların ekilen ürünlerini ve gelişim durumlarını da tespit ederken, geleceğini ise tahmin etmeyi hedefliyor. Bu sayede tohum, gübre gibi tarımsal girdi kuruluşlarının; yem, yağ ve gıda kuruluşlarının üretim, lojistik ve tedarik süreçlerini dayandırabileceği ve optimize edebileceği güvenilir ve güncel bilgiler oluşturuyor. Agcurate, geliştirdiği API aracılığıyla ise tarım finansmanı ve sigortası için uydu analizlerine dayanan tarımsal fizibilite skorlaması sunuluyor.

Temmuz 2020’de Metin Emenullahi ve Agrovisio girişiminden tanıdığımız Osman Baytaroğlu tarafından ODTÜ Teknokent’te kurulan tarım teknolojileri girişimi Agcurate, tarım ve gıda kuruluşlarına hassas, güncel ve zengin kırsal tarım iş zekası sunacak web platformunu 17 Aralık itibarıyla yayına aldı. Agcurate, şu anda 4 kişilik ekibiyle hizmet veriyor ve iş alımlarına açık olduğunu belirtiyor. Agcurate, ücreti istenilen bölgeye ve analize göre değişen yıllık abonelik ile B2B SaaS veya API tabanlı partnerlik ile gelir elde ediyor.

Bayer’in düzenlediği Grants 4 Apps Hızlandırma programından mezun olan Agcurate, şu anda ise Avrupa Birliği destekli PARSEC Accelerator ve İsrail merkezli OKO Finance isimli tarım sigortası girişimi ile bir ortaklık kurarak 50 bin euro hibe almış durumda. Agcurate ve OKO Finance partnerliği, gelişmekte olan ülkelerde tarım sigortasına erişimi bulunmayan yüz milyonlarca çiftçiye kolay erişilebilir ve uydu analizleri ile takip edilen bir tarım sigortası sunmak için çalışıyor. Projenin 2021’de Mali ve Uganda’da devreye alınacak pilot aşamasında sigortalamayı üstlenecek bir diğer ortağı ise Allianz Sigorta.

Uluslararası varlığını güçlendirmek isteyen Agcurate, Kasım ayı içerisinde yine Avrupa Birliği ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından organize edilen Copernicus Incubator programından 50 bin euro hibe daha alarak toplam fonunu 100 bin euroya çıkarmış durumda.

Agcurate’in ilk müşterisi ise İngiltere merkezli uluslararası lider tarımsal pazar araştırma firması Kynetec oldu. Bununla birlikte çok sayıda farklı ülkede hizmet sunmak için tarım ve gıda kuruluşları ile görüşmelerini sürdüren şirket, 2021 yılında başta Türkiye, İtalya ve Avustralya olmak üzere en az 5 farklı ülkede mısır, pamuk, ayçiçeği, kanola ve şeker pancarında hizmet vermeyi hedefliyor. 2024 yılına kadar ise hedeflenen, kapsamı tüm dünyaya genişletirken 40+ üründe hizmet sunabilmek.

Agcurate’in kapalı beta olarak kullanıma sunduğu platformunu ücretsiz olarak deneyebilir, Türkiye’de bir ilk olan tüm Türkiye çapında mısır ekili tarlaların sınıflandırılmış sonuçlarını harita üzerinde inceleyebilirsiniz.

Tarımsal arz tahminlerinin gün geçtikçe arttığını dile getiren Osman Baytaroğlu, özellikle son yıllarda gıda fiyatlarında yaşanan dalgalanmaların Covid-19 krizi gibi krizlerin, gıda ve tarım şirketlerinin satış, lojistik, tedarik, üretim gibi departmanlarının operasyon yönetiminde tarımsal arz tahminlerinin önemini günden güne artırdığını söylüyor. Güncel veri ve analizler ise yeterince detaylı bilgiler sunmuyor, yalnızca kısıtlı zaman dilimlerinde bilgi üretiyor, bu bilgiler üretildiğinde birçok karar çoktan verilmiş oluyor ve bu bilgiler çoğu zaman kolay ve kullanılabilir bir şekilde sunulmuyor. Baytaroğlu, Agcurate olarak bu sorunu aşmak üzere teknolojilerini geliştirmeye odaklandıklarını söylüyor.

4 ayda 100 bin euroluk fon elde ettiklerine değinen Metin Emenullahi, kısa sürede uluslararası fonlar, güçlü iş ortaklıkları ve müşterilerle hareket etme şansı yakaladıklarını; bundan sonraki süreçte ise aldıkları yatırımlarla ölçeklenerek uluslararası pazarlarda daha güçlü olmayı hedeflediklerini belirtiyor.

Hakkında ali anatas

Diğer Haber

ŞUBAT AYINDA UN İHRACATI YÜZDE 60 ARTTI

2023’te gerçekleştirdiği 3 milyon 663 bin ton un ihracatıyla tüm zamanların dünya tarihindeki en çok …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]