Anasayfa / Ekonomi / Üretilen organik ürünlerin satışında e-ticaret’in etkisi..
Üretilen organik ürünlerin satışında e-ticaret’in etkisi..
Çiğdem Gkhüseyinoğlu
24 Ağustos 2017
Ekonomi, Genel, Haberler
741 görenler
Türkiye organik ürün üretiminde önemli bir yol kat etti ancak tüketimde hala gelişmiş ülkelerin çok gerisindeyiz. Öyle ki Türkiye’nin ürettiği organik ürünlerin yüzde 80’i ihraç ediliyor. Pazarda e-ticaret kaynaklı bir büyüme potansiyeli bulunduğu belirtiliyor.
Dünyada yaklaşık 75 milyar dolar olan organik ürün ticaretinin hacmi Türkiye’de 500 milyon dolar seviyesinde seyrediyor. Amerika 35 milyar dolar ile sektörde başı çekerken, ardından Almanya, Fransa ve Çin geliyor. Türkiye’de üretilen ürünlerin yaklaşık yüzde 80’i ihraç ediliyor. İç pazarda ürünlerin yüzde 60’ı perakende, yüzde 25’i fiziksel organik pazarlar, yüzde 2’lik kısmı ise internet satışıyla kullanıcılarla buluşuyor. Türkiye’de de teknoloji ve internet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte e-ticaretin organik ürün sektörünü de etkileyeceğini öngören sektör temsilcileri, e-ticaret sektöründe gıdanın yerinin düşük olmasına rağmen gelişmeye ve büyümeye açık olduğunu kaydediyor.
Sertifikalı organik ürün satan e-ticaret sitesi Organik Tükkan, sadece gıda değil temizlik, kozmetik, tekstil gibi ürünler de satıyor. Organik ürün sektörünü büyütmek istediklerini belirten Organik Tükkan Kurucu Ortağı İshak Demir, “125 marka bulunan platformumuzda 2 bin 500’ün üzerinde ürün yer alıyor” dedi.
Katma değeri yüksek olan işlenmiş nihai ürünleri ihraç ederek, uluslararası piyasada markalaşmak istediklerini söyleyen Demir şöyle devam etti: “Organik ürünlere eğilimde sağlık problemlerinin artması ve kuşak değişimi rol oynuyor. Organik Tarım Araştırma Enstitüsü’nün (FiBL) raporuna göre, dünyada 2.4 milyon organik ürün üreticisi var. Sırasıyla Hindistan, Etiyopya, Meksika en fazla üreticiye sahipken, Türkiye ise yaklaşık 70 bin üretici ile dünyada ilk 10’a giriyor.”
Dünyada yaklaşık 75 milyar dolar olan organik ürün ticaretinin hacminin Türkiye’de 500 milyon dolar seviyesinde seyrettiğini belirten Demir, “Bu ürünlerin yaklaşık yüzde 80’i yurt dışına ihraç ediliyor ve dolayısıyla iç piyasadaki ticaret hacmi çok sınırlı kalıyor” ifadelerini kullandı. Demir, iç piyasa satışının yüzde 60’ını perakende, yüzde 25’ini fiziksel organik pazarlar ve yüzde 2’sini de internet satışının oluşturduğunu söyledi.
Aralık 2012’de faaliyetlerine başlayan Tazemasa sitesi de satılan ürünlerin nerede üretildiğini ön plana çıkarıyor. Platformda organik ürünler, taze ve doğal ürünlerin bir arada yer aldığını söyleyen Tazemasa. com kurucusu Fahir Özcan, “Organik ürünlere erişimde ciddi bir sıkıntı var. Çünkü, büyük marketlerde küçücük reyonlarda ya da belirli yerlerde satışa sunuluyor” diyor. Her yıl iki kat büyüdüklerini belirten Özcan, “Inventures firması ile stratejik ortaklık yaparak, özellikle dijital pazarlama konusunda önemli çalışmalar yaptık. Ortaklığımız başarı ile devam ediyor” diye konuştu. Sitelerinde satışta olan 2 binden fazla ürün bulunduğunu söyleyen Özcan, son dönemde organik ürünlere talebin arttığını ifade etti.
Organik ürün alanında ‘Fresh’ isminde bir organizasyonu bulunan Amazon, burada sadece taze ürün satışı gerçekleştiriyor. Sektör temsilcileri, Amazon’un organik devi ‘Whole Foods’u 13.7 milyar dolara satın almasıyla başlayan sürecin dünyada organik ürünlerin internet satışını pozitif yönde etkileyeceğini öngörüyor.(Dünya)
Hasatdergisi.com
Etiketamazon fresh organik sebze organik ürünler tazemasa
Hakkında Çiğdem Gkhüseyinoğlu
Diğer Haber
Dünya prömiyerini İspanya’da yapacak: Çiğdem filmi yola çıktı. Kars’ta çekilmişti, dünya prömiyerini İspanya’da yapacak: Çiğdem …
[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]