Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü, kabuklu fındık alımlarına 22 Ağustos’ta ilk etapta 11 noktada başlanacağını duyurdu.
TMO’dan yapılan açıklamada, fındık piyasalarında istikrarın sağlanması, üreticilerin pazarlama sorunlarının giderilerek depolama ve finansman ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabuklu fındık ortalama alım fiyatının 30 Temmuz’da açıklandığı anımsatıldı.
İlk etapta 22 Ağustos’ta alıma başlanacak 11 noktada TMO’ya kabuklu fındık satmak isteyen üreticilere randevu verme işlemlerinin bugünden itibaren yapılacağının belirtildiği açıklamada, hasat durumuna göre alım yapılacak nokta sayısının 50’ye kadar çıkarılacağı bildirildi.
ALIM KRİTERLERİ
Açıklamada, TMO’nun kabuklu fındık alımlarını fiziksel analizle yapacağına işaret edilerek, “Alım esnasında üreticilerimizin sıkıntı yaşamamaları için ürünlerini belirtilen kriterlere uygun şekilde hazırlayarak alım noktalarına randevu aldığı günde getirmeleri önem arz etmektedir. Rutubet oranı yüzde 6,5’e kadar, sağlam iç fındık oranı yüzde 40 ve üzeri, buruşuk iç fındık oranı yüzde 10 ve altı, çürük ve bozuk iç fındık oranı yüzde 3 ve altı, yabancı madde oranı (taş, toprak vb.) yüzde 0,5 ve altı, çatlak, kırık ve kabuklu fındık içinde bulunan iç fındık oranı yüzde 5 ve altı olan fındıklar satın alınacaktır.” ifadeleri kullanıldı.
Eski yıl mahsulü ve eski ile yeni yıl mahsullerinin karışımı olan ürünlerin kesinlikle satın alınmayacağı vurgulanan açıklamada, “Bunların yanında üreticilerimizin TMO’ya ürün teslim ederken rutubetten dolayı sıkıntı yaşamamaları için ürünlerini kurutmaya azami özen göstermeleri gerekmektedir. 2022 yılında üreticilerimizin alım noktalarında kurutma kaynaklı mağduriyet yaşamalarının önüne geçilebilmesi için alımlarda uygulanacak maksimum rutubet oranı bu yıl yüzde 6,5’e çıkarılmıştır.” bilgisi verildi.
Üreticilerin il-ilçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ile irtibata geçerek 2022 yılı için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) bilgilerini güncellemeleri ve ürünlerini randevu aldıkları tarihte TMO alım noktalarına getirmelerinin önem taşıdığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Ürün bedeli ödemeleri 21 gün içinde yapılacaktır. Üreticiler randevularını internet üzerinden ‘http://randevu.tmo.gov.tr’ veya TMO iş yerlerine müracaat ederek alabilecektir. Alımlarımız sırasında üretici memnuniyetini sağlamak ve aksaklıkları gidermek ön planda olup bu kapsamda üreticilerimiz Genel Müdürlüğümüzde kurulan Alo Ürün Hattı’ndan 0 312 416 34 10 (8 Hat) fındık alımları konusunda bilgi alabileceklerdir. 2022/2023 dönemi kabuklu fındık alımlarının ülkemize ve üreticilerimize hayırlı olmasını ve bereketli kazançlar getirmesini dileriz.”
SEPİYOLİTİN HAYVAN YEMİNDE KULLANIMI
Sepiyolitin, sorptif özelliği, serbest akışkanlığı, topaklaşmayı önleyici özelliği, toksik olmayan özellikleri ve kimyasal tepkisizliği temel alınarak hayvan beslemede kullanımı üzerine araştırmalar devam etmektedir. Sepiyolitin tüm hayvan türlerinde güvenli bir şekilde %2 ’ye kadar kullanılabileceği E562 ve E563 ile onaylanmıştır. Sepiyolit diğer killer gibi absorbe edilemezler, inert maddelerdir. Sepiyolitin CAS (Chemical Abstract Service) numarası 63800-37-3 olarak bildirilmektedir. Sepiyolit %1.5 düzeyinde ratlara 12 hafta süreyle verildiğinde toksik etkisinin olmadığı bildirilmiştir.
Bir yem katkı maddesi olarak sepiyolit hayvan besleme alanında teknolojik ve besin madde değerlendirilmesini artırmak amacıyla kullanıldığı gibi çevreyi ve hayvan refahını olumlu yönde etkileyen katkı maddesi olarak da kullanılabilmektedir (Galan, 1996, Onorato ve Escribano, 2013).Sepiyolitin hayvan beslemede kullanım nedenleri :
A. Sindirim sistemi üzerine etkileri Hayvan sağlığına katkıda bulunan absorpsiyon/adsorpsiyon özelliklerine sahiptir.
Zararlı bileşikleri bağlayarak onların vücuttan atılmalarını sağlarlar. Yemlerde bulunan antinutrisyonel bileşiklerin detoksifikasyonunda ve sindirim bozukluklarının düzelmesinde önemli rol oynar.
B. Bağışıklık sistemi üzerine etkileri Antimikrobiyel etkileri gözlenmiştir.
Diare enfeksiyonlarını önlemek için yaygın olarak kullanılır.
C. Yem üretimi üzerine etkileri Mikotoksinler ve ağır metaller için adsorbant olarak kullanılır.
Pelet yem üretiminde bağlayıcı olarak kullanılır. Toksik değildir.
Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,süren bakır tozu,süren teknoloji,bakır tozu,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com–www.nanotozlar.com–www.claypacks.com
www.netyerim.net,www.dmrsuren.com
—
Atilla Demir Süren
DMRSÜREN Kimya Sanayii ve Dış Tic.Ltd.Şti
Altayçeşme Mah.İstiklal Cad.No:82/B Maltepe-İstanbul
Tel:0216 4421200 Fax:0216 4426626 GSM:0532 5466184
www.dmrsuren.com-www.sunshieldclay.com-www.yemkat.com
hasatdergisi.com