Elabe araştırma şirketinin Fransız kanalı BMFTV için 1037 kişi ile yaptırdığı ankete göre, Fransızlar, Macron’un ülkedeki kitlesel protestolara rağmen Parlamentoda oylamaya sunulmadan kabul edilen emeklilik reformu konusundaki tezlerini ikna edici bulmadı.
10 FRANSIZ’DAN 7’SİNİ KIZDIRDI
Katılımcılar, Macron’un yaşanan kriz bağlamında yaptığı yorumların sükunetten çok ülkede daha fazla öfkeye neden olacağını düşünüyor. Macron’un yaptığı konuşma her 10 Fransız’dan 7’sini kızdırırken, katılımcıların sadece yüzde 11’i Fransa Cumhurbaşkanı’nın konuşmasının ülkedeki tansiyonu düşüreceğine inanıyor.
YÜZDE 69’U MACRON’U “KİBİRLİ” BULUYOR
Öte yandan Fransızların yüzde 65’i Macron’u “kötü”, yüzde 69’u da “kibirli” bir cumhurbaşkanı olarak değerlendirdi. Ankete göre, katılımcıların yüzde 73’si emeklilik reformunun “adaletsiz” olduğu görüşünde.
EMEKLİLİK REFORMU KRİZİ NASIL BAŞLADI?
Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un en önemli seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformu, 62 olan emeklilik yaşının 2 yıl uzatarak 64’e çıkarmayı öngörüyor. Ulusal Mecliste üzerine mutabakat sağlanmayan reforma karşı Fransızlar ocaktan bu yana kitlesel grev ve gösteriler düzenliyor.
TASARIYI MECLİS’TE OYLAMAYA SUNMADILAR
Hükümet ise mecliste yeterli desteği görmemesi nedeniyle reforma ilişkin tasarıyı mecliste oylamaya sunmadan 49. maddenin 3. fıkrası doğrultusunda doğrudan kabul etme yolunu seçmişti. 16 Mart’ta alınan söz konusu kararın ardından Fransa’da protestolar başladı. Polisin sert müdahale ettiği protestolarda yaklaşık 900 gösterici gözaltına alınmıştı.
MUHALEFET, ANAYASA KONSEYİ’NE BAŞVURDU
Gösteriler sırasında bazı gazetecilerin ve gözlemcilerin polislerce darbedilmesi görüntülerinin yansıması tepkilere yol açmıştı. Muhalefet partileri mecliste oylamaya sunulmadan kabul edilen reformun iptali için Anayasa Konseyi’ne başvurmuştu.