Kocaeli’nin Derince ilçesinde ilçe ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak Taşköprü Tarımsal Kalkınma Tesisi’nin temeli atıldı
Önemli tarımsal kalkınma hamlesinin temeli atıldı Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Hasan Suver: “Aspir bitkisi, ilaç, gıda boyası, hayvan yemi gibi alanlarda kullanılabildiği gibi, aynı zamanda ekonomimizi ilgilendiren asıl özelliği tohumlarından yemeklik yağ elde edilebilmesidir”
“Zeytinyağı kalitesinde olan aspir yağından yeteri kadar üretildiğinde yıllık tüketimimizin yüzde 60’ını ithal ettiğimiz ayçiçek yağının bir kısmını yerli üretimle karşılamış olacağız”
Kocaeli’nin Derince ilçesinde ilçe ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak Taşköprü Tarımsal Kalkınma Tesisi’nin temeli atıldı. Temel atma törenine katılan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Hasan Suver, “Zeytinyağı kalitesinde olan aspir yağından yeteri kadar üretildiğinde yıllık tüketimimizin yüzde 60’ını ithal ettiğimiz ayçiçek yağının bir kısmını yerli üretimle karşılamış olacağız” dedi.
Derince Belediyesi’nin Taşköprü Tarımsal Kalkınma Tesisi projesinin temeli törenle atıldı. Törene Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Hasan Suver, Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün, milletvekilleri ve kurum temsilcileri katıldı. Temeli atılan tesiste mısır kurutma, aspir yağı işleme ve değerlendirme ile süt pastörizasyon bölümleri yer alacak. Tesisin süt pastörizasyon bölümü 5 ton, yağ işleme bölümü ise 300 litre kapasiteli olacak.
Açılışta Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün, tesisin ilçe için çok önemli olduğuna değinerek, “Destek olan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Ama en büyük teşekkürü Bakanımız Murat Kurum’a etmek istiyorum. Ben bu projeyi ona bahsettiğim zaman inanın hiç tereddütsüz desteğini verdi” dedi.
“Aspir yağından yemeklik yağ elde edilebiliyor”
Derince’nin gelişmiş bir ilçe olduğuna dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Hasan Suver, “Bugün temelini atacağımız Taşköprü Tarımsal Kalkınma Tesisimizin ilçe ekonomisi ve ülke ekonomisi için mühim bir adım olabileceğine inanıyorum. Bildiğiniz gibi tarımda her şey bir tohum ile başlar. Tıpkı 1937’de Rize’de ilk defa ekilen çay tohumu gibi. O günden bugüne kısa zamanda gelişen çay endüstrisi, ülkemizin önemli ekonomik kaynaklarından biri haline geldi. Bugün aynı örneği aspir bitkisi için de görüyorum. Bu bitki, ilaç, gıda boyası, hayvan yemi gibi alanlarda kullanılabildiği gibi, aynı zamanda ekonomimizi ilgilendiren asıl özelliği tohumlarından yemeklik yağ elde edilebilmesidir. Zeytinyağı kalitesinde olan aspir yağından yeteri kadar üretildiğinde yıllık tüketimimizin yüzde 60’ını ithal ettiğimiz ayçiçek yağının bir kısmını yerli üretimle karşılamış olacağız” diye konuştu.
“Ekonomi için hayırlı olacak”
Aspir tohumlarının kolaylıkla işlenebileceğine dikkat çeken Bakan Yardımcısı Suver, “Üreticisinin rahatlıkla satabileceği ürün olacaktır. Yörenin hayvancılığını da destekleyecek olan bu hayırlı teşebbüsten dolayı belediye başkanımızı bir kez daha tebrik ediyorum. Aspir yağı işleme ve değerlendirme tesisi, mısır kurutma tesisi ile süt pastörizasyon tesisi de Derince’mizin ekonomisi için hayırlı olacaktır” diye konuştu.
“Çalışmalar hızla devam ediyor”
Suver, sözlerine şöyle devam etti:
“Yakın zamanda Bingöl Karlıova, Elazığ, Malatya, Giresun, İzmir’de meydana gelen doğal afetlerle,Artvin’de meydana gelen yangınların yol açtığı zararlar hızlı bir şekilde giderilmeye başlandı ve konutların çoğu afetzedelere teslim edildi. Bunun yanında geçtiğimiz perşembe günü Cumhurbaşkanımızın tefsirleriyle gerçekleştirilen 1 milyoncu konut anahtar teslim töreninde 1 milyon 37 bin 647 konut hak sahiplerine teslim edildi. Bunlara ek olarak 24 bin 316 sosyal donatı mekanı ve kentsel dönüşümde 258 bin konut teslim edildi. Diğer yandan 130 bin sosyal konut ihalesi yapılmış, 20 bin konutun ihalesi hazırlanmıştır. Yurt genelinde toplam 340 adet millet bahçesinin 76 tanesi tamamlanmıştır, diğerleri yapım ve proje aşamasındadır. Bu kapsamda Kanal İstanbulun her iki yakasında kurulacak olan şehir içi yapılan çalışmalarla birlikte ülkemizin genelinde Toplu Konut İdaresi’nin 4 bin 401 şantiyesinde çalışmalar hızla devam etmektedir. Yine şehirlerimizin kalkınmasında büyük destek sağlayan İller Banka’mız ülkemizin bin 397 belediyesine proje bazında her türlü teknik, sosyal, alt yapı ve malzeme, kamulaştırma gibi kendi hibe desteklerini sürdürmektedir”
Konuşmaların ardından tesisin temel atma töreni gerçekleştirildi.
ParZeoToprak Düzenleyici
ParZeo Tamamen %100 doğal olarak üretilen Toprak
Düzenleyici
Klinoptilolit bütün tarımürünlerinde yüksek verim almak,
fakir toprakları
zenginleştirmek,kurak topraklarda suyun uzun süre
tutulması gibi özellikleri
ile öne cıkmış bir üründür .
Bütün Tarim alanlarına kullanılmakla birlikte;
Patates,Soğan,Sarımsak,Hububat, Ayçiçeği, Çeltik,
Buğday, Pamuk, Mısır, Seker
Pancarı, Kavun, Karpuz ve bütün Sebzeler,Meyve
Narenciye,Muz,Zeytin, Fındık, Sera Bitkileri,Süs Bitkileri
vb alanlarda güvenle
kullanılabilir.
Özellikleri:
· Bitkiler için gerekli suyun daha uzun süre toprakta
kalmasını sağlar.
· Su kullanımı % 10 – 15 azalır.
· Toprağın katyon değiştirme kabiliyetini artırır .
· Tarım ılaci kullanım miktarını azaltır .
· %100 doğal olduğu için çevre ve diğer canlılar için
zararlı değildir.
· Toprağın su ve hava geçirgenliğini artırır ,
· Fiziksel özelliklerini iyileştirir .
· Toprağın işlenmesinde kullanılan metalik aletlere
kum gibi zarar
vermez.
· Bitki köklerinin oluşumunu hızlandırır ve iyileştirir .
· Gübrenin ve besin maddelerinin suyla yıkanıp
uzaklaşmasını azaltır.
· Gübre ve besin maddelerinin su ile yıkanarak yer
altı sularına
karışmasını azaltır.
· Gübre kullanımını azaltarak da çevre dostudur.
· Potasyum ve amonyum kullanım verimini arttırır.
· Aşırı gübre kullanımı gibi nedenlerle oluşan bitki
yanmalarını önler.
Tarımda Zeolit Klinoptilolit in kullanımı her gecen gün su
tutucu özelliğinden
faydalanmak amacıyla artmaktadır.
Şirketimiz tarafından üretilen Toprak Düzenleyici % 100
Doğal yüksek Klinoptilolit içeren bir üründür.
Tarim sahalarında kullanımında hiçbir ürüne zarar
vermediği gibi yağmur sularını
yada sulama esnasında toprağa verilen suyu kendi
bünyesine hapsederek
bitkilerin ihtiyacı esnasında toprağa geri vermektedir.
Ürünün bu özelliği sayesinde toprak kurumamakda
dolayısıyla tarım sahasındaki ürünlerde
maksimum verim elde edilmektedir.
Birçok ülkede yıllardan beri uygulama yapılan Klinoptilolit
Türkiye`de tarım ve diğer sektörlerdeki yerini ve önemini
her gecen gün kazanmaktadır.
Ürünümüz ParZeo Klinoptilolit Toprak Düzenleyici %
100 Doğaldır ve hiçbir
kimyasal içermez.
Tamamen doğal olması çağımızda önem kazanan bio
ürün üretim sahaları için çok ciddi önem taşıyan bir
toprak düzenleyici
durumundadır.
Organik Tarim uygulamaların da çok kısa sürede önemli
artı etkileri hissedilmektedir.
DMRSÜREN Kimya ltd şti
0216 4421200-05523307100
www.kimyadeposu.com
Hasatdergisi.com
Kaynak; sondakika.com