Tarım Kredi Kooperatifi ve bankalara olan yüksek faizli borçların yapılandırılma talepleri karşılık bulmayınca bu kez Malatya’da eylem yaptı. Daha önce Kayseri’de eylem yapan, 7 Ocak’ta da Ankara’da eylem çağrısı yapan çiftçiler, Malatya’da “Tarım ve hayvancılık bitmesin üretmek istiyoruz” “Hacizler durdurulsun, faizler silinsin, borçlar yapılandırılsın” pankartları açtı.
Eylem sırasında konuşan çiftçiler şunları söyledi:
Talat Özcan: Üç sene önce aldığım 35 milyar kredi iki sene içerisinde 235 milyar oldu. Arabalarımız yedieminde bekliyor. Tarım Bakanı çıkıyor bize, ‘Ben şunu yaptım. Bunu yaptım’ diyor. Ben 35 senedir Tarım Kredi Kooperatifine ortağım Tarım Kredi Kooperatifi’nin önünde yazılan ‘çiftçi ailesi’ yazısını değiştirin ‘tefeci ailesi’ yazın. Çiftçi bu borçları tarlasını, evini satmayla ödeyemez. Sayın Tarım Bakanı sen çiftçiye 5 senedir ne verdin. Çiftçi ne gördü. Sayın Tarım Bakanı bir hayvana verilen yemin torbası kaç paradır onu biliyor mu acaba? Eski atalarımızın bir sözü vardı ‘Tava döner tas döner, keser döner sap döner’ bu çiftçi 2023’te bunun hesabını soracaktır.
Yalçın Solak: Arkadaşlarımızın hepsi yapılandırma diyor. Ben yapılandırma mağduruyum. 3 yıldır 15 bin lira taksit ödüyorum. Borcumun hepsi 40 bin lira ben yüzde 22 faize imza attım ama faiz şu an yüzde 41’e çıktı. Borcumu ödemeyeceğimi söyledim. Beni tehdit ettiler. Bir kefil arkadaşımın evi satılacak. İcralar ertelendi dediler. Bu gelen 3 aylık erteleme arkadaşımın evinin satılmasına engel olamadı. Arkadaşımın hayvanlarını satıp borcu ödemeye çalıştık ama yine ödeyemedik. Bizim yapacak bir şeyimiz yok. Buraya geliyoruz. Ankara’ya Kayseri’ye gidiyoruz Ama hiç kimse bizi dinlemiyor. Bizim borcumuzu ertelemesinler yapılandırmasınlar. Faizini silsinler çıkalım bu işten.
Hüseyin Erbaş: Traktörüm haczedildi ardından satıldı. 15 bin lira olan borcum 55 milyar oldu. Bir traktörümüz vardı oda satıldı. Hepimiz işsizler sınıfına katıldık. Hayırlı olsun Türkiye… Bu da sizin ayıbınız olsun. Bittik yani
Haydar Demirkaya: Tarım Kredi Kooperatifinden 35 bin lira kredi çektim. Taksitim vardı, erteleme yaptım. Adam düğmeye bastı 45 bin lira oldu. Bir gün sonra tekrar düğmeye bastı 55 bin lira oldu. ‘Yahu ne oluyor kardeşim’ dedim. Arsam vardı sattım parayı yatırayım dedim. Bir baktım borç olmuş 73 bin lira… Aldığım para 33 bin lira yatırdığım para 73 bin lira… bunlar bilinçli yapılan şeyler. Halkımıza Allah yardımcı olsun.
Tüm Köy Sendikası Malatya Başkanı Ali Gürel: Tarım Kredi Kooperatifleri önceden kara gün dostuydu. Ama tarım politikaları nedeniyle içerisi boşaltıldı. Biz torba yasasından çok umutlandık. Koca koca holdinglere bile yardım edildi. Ama bize üvey evlat muamelesi yapıldı. Biz aldığımız destekleri çalmadık çırpmadık, ülkemize üretim için yatırım yaptık.