Songar, Türkiye’nin ilk silahlı drone’u olarak güvenlik güçlerinin envanterine girdi. Ürünün gece görüş kabiliyeti var, 5,56 milimetre silah taşıyabilen ve kullanıcının özel isteklerini barındıran bir ürün. Songar, yakaladığı ihracat başarısını yeni ülkelerle sürdürüyor. AA’nın haberine göre, Asisguard Genel Müdürü Barış Düzgün, silahlı drone, kara aracı elektroniği ve elektro-optik kameralar konusunda faaliyetler yürüttüklerini söyledi. Silahlı drone projesinin karakalem çizimle 2018’da başladığını ve 2 yıllık yoğun Ar-Ge faaliyetiyle özel bir silahlı ürüne dönüştüğünü belirten Düzgün, Aralık 2019’da Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile yapılan sözleşme doğrultusunda 8 silahlı drone Songar’ı Jandarma, Özel Kuvvetler, Kara Kuvvetleri ve Özel Harekat birliklerinin kullanımına sunduklarını ifade etti. Silahlı drone Songar’dan yine ihracat adımı ViDEO Düzgün, pilot teslimatlar sayesinde sahadan geri dönüşler aldıklarını dile getirerek, SSB’nin bu uygulaması sayesinde ürünlerini daha da geliştirme şansı yakaladıklarını kaydetti. Düzgün, şöyle konuştu: “MPT-55’in, Sarsılmaz’ın entegrasyonunu yaptık. Envanterde olan silahlarla 5,56 milimetre NATO standardında ürün sahibi yaptık Songar’ı. Bu, 5,45 milimetre silah kullanan ülkelerde de entegrasyon yapma yeteneğimiz olduğunu gösteriyor. Daha sonra farklı farklı drone’lar yapmak yerine drone’umuza farklı faydalı yükler ekledik. Aktaş Silah ile 40 milimetre bombaatar, Troy Teknoloji Savunma ile 6’lı roket fırlatma sistemi, toplumsal olaylara yönelik olarak sis bombası, TÜBİTAK SAGE’nin 81 milimetre Togan mühimmatını başarıyla entegre ettik. Amaç çok drone satmak yerine o drone’u daha fazla işlevli hale getirmekti. Her faydalı yük için farklı drone yapmak yerine bir drone’u bu kadar faydalı yükle süslemek istedik. Sadece silah olması da yetmiyor.
Drone’un atış yaptığı yeri görmesi gerekiyor. Bu kapsamda drone’umuza gimbal ile gece görüş operasyon kabiliyeti de kazandırdık.” İhracata yönelik çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Barış Düzgün, Türkiye’de savunma sanayisindeki gelişimle birlikte yurt içindeki pastanın daraldığını, rekabetin arttığını ve ihracat için birtakım odak bölgeler seçtiklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Arap Yarımadası’nda da pazar bulabileceğimizi gördük. İlk hedef olarak bazı ülkeleri seçtik. İlk ihracatımız Kuzey Amerika’ya olmuştu. Afrika’dan yoğun bir ilgi var, 2 haftada bir heyet ağırlıyoruz. Bunun sonucu olarak Afrika’ya bir satışımız oldu. Sözleşmeye yakın olduğumuz ülkelerden biriyle geçen hafta sözleşme imzaladık. Asya Pasifik’te bir ülkeye adedi yüksek satış gerçekleştirdik, avans ödememizi aldık. Teslimatları bu yıl bitirmemiz gerekiyor. Teslimata hazırlıklıyız. Çalışmalarımız devam ediyor. Çünkü amaç çoklu satmak. Yüzümüzü çok güldürecek bir çoklu adet için de bir Afrika ülkesiyle sözleşme görüşmelerindeyiz.”
POTASYUM KLORAT NEDİR?
Potasyumklorat, beyaz renkli kristalimsi bir katıdır.
Potasyumklorat, yaygın olarak potasyum klorür ve sodyum klorattan elde edilir. Sodyum klorata stokiyometrik oranlarda katı KCI eklenir. Bu karışım daha sonra bir kristalleştiriciye transfer edilir ve potasyum klorat bulamacı olur.Ana sıvı hücrelere geri dönüştürülür, burada tuz klorata dönüştürülür ve işlem tekrarlanır. Katı KCl için kalite gereksinimleri yüksektir, çünkü çözeltiye eklendikten sonar sonra hiçbir saflaştırma mümkün olmamaktadır.
Yanıcı maddelerle beraber çok daha yanıcı bir karışım oluşturur. Yanıcı malzeme çok ince bir şekilde bölünürse karışım patlayıcı da olabilir. Bu karışım sürtünme ile tutuşabilir. Kuvvetli sülfürik asit ile teması yangınlara yada patlamaya neden olabilir.
Potasyumklorat, sulu çözelti renksiz bir sıvı olarak ortaya çıkar. Sudan daha yoğundur.
Amonyum tuzları ile karıştırıldığında kendiliğinden ayrışabilir ve tutuşabilir. Uzun süre ısıya veya ateşe maruz kaldığında patlayabilir.
Kibrit, kağıt, patlayıcı ve daha birçok kullanımda kullanılır.Cilde teması, gözleri ve mukoza zarlarını tahriş edebilir. Yutulması halinde zehirli olabilir. Başka kimyasalların sentezi için öncü madde olarak kullanılır. Teması halinde organik maddeleri tutuşturur.
Potasyumklorat, oksitleyici bir ajan, patlayıcılarda, kibritlerde, oksijen kaynağı olarak , tekstil baskısı, piroteknik, dezenfektanlarda ve ağartma malzemelerinde kullanılır.
Veteriner tıbbında, potasyum klorat oksitleyici bir ajan, antiseptik ve büzücü olarak kullanılır.
Potasyumkloratın bir çok farklı alanda daha kullanımı mevcuttur. Bunlara örnek olarak: flaş tozunda kullanılan bir yükseltgeyici maddedir. Diş macunu üretiminde, herbisit olarak, alkaloidler ve fenoller için de bir reaktif olarak kullanılır.
Potasyumklorat ayrıca kesilmiş domuz ve domuz ürünlerinde Yersinia enterocolitica isimli bakterinin oluşumunun belirlenmesinde de kullanılabilir.,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
hasatdergisi.com