Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayı sanayi üretim verisini aktardı. Sanayi üretim endeksi, nisanda aylık bazda değişim göstermezken, yıllık bazda yüzde 10,8 artış kaydetti. TÜİK’in açıkladığı nisan ayı sanayi üretimini Beykoz Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sinan Alçın, Ensonhaber için yorumladı: Türkiye’nin sanayi üretiminde son durum “Sanayi üretimi yıllık bazda geçen ay olduğu gibi artış eğilimini sürdürüyor. Fakat aylık bazda bir değişim olmadı. Mart ayı ile nisan ayı arasında bir değişiklik yok. Fakat mart ayında aylık bazda 1,7 oranında azalmıştı. Şubat sonrasında ortaya çıkan hafif yavaşlama eğilimi mart ve devamında nisan ayında da devam ettiğini görüyoruz. Ağırlıklı olarak üretim maliyetlerindeki artış başta enerji olmak üzere, belli oranda etkili. Öte yandan da pandemi döneminde büyük ölçüde yurt dışı taleple karşı karşıya kalan sanayi, toparlanma dönemi ya da normalleşme sürecinde bu talebin yavaş yavaş çekiliyor olmasıyla birlikte aslında kendi normuna geri dönüş yapıyor. Tabii yıllık bazda artış yüzde 10’un üzerinde.Özellikle de tabii altını çizmemiz gereken iki unsur var. Bunlardan birisi yüksek teknoloji. Özellikle bu sanayi üretiminde yüksek artış olan dönemlerde dahi yüksek teknoloji kısmına yeteri kadar yansımadığını görüyoruz. Fakat, bu ay gelen veri hem aylık bazda hem de ayılık bazda yüksek teknoloji alanında sanayi üretiminin ciddi oranda arttığını gösteriyor. İlk sırada bu yer alıyor. Yüksek teknoloji alanında aylık bazda yüzde 23,5’luk bir artış ve yıllık bazda da yüzde 30’luk artış var.Bu sanayinin orta ve uzun vadede dönüşümü değerlendirdiğimizde önemli bir veri olarak karşımıza çıkar.Enerji ve elektrik, gaz-buhar kısmındaysa aylık bazda gerileme olduğunu görüyoruz. Burada özellikle Rusya-Ukrayna savaşının tetiklemiş olduğu petrol fiyatlarının da büyük etkisi var. Yine kur etkisiyle bunun ülkeye daha artmış biçimde yansıması da görüyoruz.”
POTASYUM KLORAT NEDİR?
Potasyumklorat, beyaz renkli kristalimsi bir katıdır.
Potasyumklorat, yaygın olarak potasyum klorür ve sodyum klorattan elde edilir. Sodyum klorata stokiyometrik oranlarda katı KCI eklenir. Bu karışım daha sonra bir kristalleştiriciye transfer edilir ve potasyum klorat bulamacı olur.Ana sıvı hücrelere geri dönüştürülür, burada tuz klorata dönüştürülür ve işlem tekrarlanır. Katı KCl için kalite gereksinimleri yüksektir, çünkü çözeltiye eklendikten sonar sonra hiçbir saflaştırma mümkün olmamaktadır.
Yanıcı maddelerle beraber çok daha yanıcı bir karışım oluşturur. Yanıcı malzeme çok ince bir şekilde bölünürse karışım patlayıcı da olabilir. Bu karışım sürtünme ile tutuşabilir. Kuvvetli sülfürik asit ile teması yangınlara yada patlamaya neden olabilir.
Potasyumklorat, sulu çözelti renksiz bir sıvı olarak ortaya çıkar. Sudan daha yoğundur.
Amonyum tuzları ile karıştırıldığında kendiliğinden ayrışabilir ve tutuşabilir. Uzun süre ısıya veya ateşe maruz kaldığında patlayabilir.
Kibrit, kağıt, patlayıcı ve daha birçok kullanımda kullanılır.Cilde teması, gözleri ve mukoza zarlarını tahriş edebilir. Yutulması halinde zehirli olabilir. Başka kimyasalların sentezi için öncü madde olarak kullanılır. Teması halinde organik maddeleri tutuşturur.
Potasyumklorat, oksitleyici bir ajan, patlayıcılarda, kibritlerde, oksijen kaynağı olarak , tekstil baskısı, piroteknik, dezenfektanlarda ve ağartma malzemelerinde kullanılır.
Veteriner tıbbında, potasyum klorat oksitleyici bir ajan, antiseptik ve büzücü olarak kullanılır.
Potasyumkloratın bir çok farklı alanda daha kullanımı mevcuttur. Bunlara örnek olarak: flaş tozunda kullanılan bir yükseltgeyici maddedir. Diş macunu üretiminde, herbisit olarak, alkaloidler ve fenoller için de bir reaktif olarak kullanılır.
Potasyumklorat ayrıca kesilmiş domuz ve domuz ürünlerinde Yersinia enterocolitica isimli bakterinin oluşumunun belirlenmesinde de kullanılabilir.,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
hasatdergisi.com