Anasayfa / Ekonomi / Sakarya ’da ilk kez avokado fidanı toprakla buluştu

Sakarya ’da ilk kez avokado fidanı toprakla buluştu

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Uygulamalı Tarım ve Çiftçi Eğitim Merkezi’ni (UTÇEM) emin adımlarla tamamlıyor. Türkiye’nin tarımda yeni bir vizyona sahip olmasını sağlayacak, yeni ve donanımlı tarım mühendislerinin yetişeceği ve toprağın bereketini dünyaya gösterecek olan UTÇEM’in önemli parçalarından bir tanesi daha tamamlanıyor. İçerisinde tarım lisesi, tarım ve çevre müzesi, hayvancılık alanları, tıbbi aromatik bahçeler, binicilik eğitim alanı, adaptasyon sahası, seyir kulesi, köy evleri ve açık hava tiyatrosu gibi alanların yer alacağı projenin bir parçası olan meyve bahçelerinde üretim başladı.

Üretimi yapılan meyvelere avokado da eklendi. İlk fideyi toprakla buluşturan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, bahçe içerisinde halihazırda vişne, ayva, armut, kiraz, hurma, hünnap, üzüm, ahududu, böğürtlen, badem, kayısı, elma, şeftali, nektarin, kivi, aronya, kestane, muşmula ve erik üretimine başlandığını söyledi. Yapılacak olan avokado üretiminin Sakarya’da ilk olduğu belirtildi. Projenin detayları hakkında bilgi veren Yüce, UTÇEM ile ülkenin beslenmesinin sağlanacağını, milli gelir ve istihdama büyük katkı sunulacağını ve sanayi sektörünün de hammadde ihtiyacına cevap verileceğini ifade etti. Meyve bahçelerinde bugün itibarıyla toplamda 15 bin 147 fidanın toprakla buluştuğu bildirildi.

UTÇEM’de geleceğin ziraat mühendislerini ve tarım uzmanlarını yetiştireceklerini belirten Başkan Yüce, “Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak ülkemizin milli gelirinin oluşmasında birincil öneme sahip olan tarım sektörüne yön verecek çalışmalar üretmeye devam ediyoruz. Toplumsal istihdamımızın yüzde 45’ini oluşturan tarım sektörü; ülke nüfusunun beslenmesini sağlaması, milli gelire ve istihdama katkı sağlaması, sanayi sektörünün hammadde ihtiyacını karşılaması, ihracata doğrudan ve dolaylı katkıda bulunmasının yanında ekolojik dengenin korunması bakımından da ülkemiz ve şehrimiz açısından sektörel önemini ve ağırlığını korumaktadır. Erenler Alancuma’da hayata geçirdiğimiz Uygulamalı Tarım ve Çiftçi Eğitim Merkezi’nde geleceğin ziraat mühendisleri ve tarım uzmanları için altyapı oluşturuyoruz. Bu sayede her aşamasını eğitimle buluşturarak bilinçli birer üretici olarak yetişmesine imkan sağlıyoruz. 30 yıldır vahşi depolama sahası olarak kullanılan araziyi değerlendirerek gıda güvenliğimizi garanti altına alacak adımlar atıyoruz” dedi.

Başkan Yüce, meyve bahçelerinde şu ana kadar toplamda 15 bin 147 fidanı toprakla buluşturduklarını ifade ederek, “Kademeli halde hayata geçirdiğimiz UTÇEM projemizde toplam alanının 140 dekar ve 28 parselden oluştuğu Meyve Bahçelerinde 29 tür ve 59 çeşit meyve bulunacak olup, dikimi planlanan 15 bin 147 adet fidanı 29 Nisan tarihi itibariyle toprakla buluşturmaya başladık. An itibariyle dikilen fidan sayısı 9 bin 612 adettir. Dikimi tamamlanmış olan 16 parselde vişne, ayva, armut, kiraz, hurma, hünnap, üzüm, ahududu, böğürtlen, badem, kayısı, elma, şeftali, nektarin, erik, kivi, aronya, kestane, muşmula, incri, fındık ve ceviz üretimine başlandı. UTÇEM sahası içerisinde şehrimizde ilk kez denemesi yapılacak olan avokadonun da dikimini gerçekleştirdik. Avokado katma değeri yüksek bir meyvedir ve insan sağlığına birçok faydası vardır. Dünyada son 10 yılda avokado üretim alanı yüzde 78, üretim miktarı ise yüzde 127 artmıştır. Uluslararası raporlara göre avokado 2030 yılına kadar muzdan sonra ikinci en fazla ticareti yapılan tropikal meyve olacağı öngörülmektedir. İleride avokado yetiştirmek isteyen üreticilerimize destek olacağız. Bu projemiz Sakarya’da bir ilk, Türkiye’de ise rehber olacak” diye konuştu.

POTASYUM  KLORAT  NEDİR?

 

Potasyumklorat, beyaz renkli kristalimsi bir katıdır.

Potasyumklorat, yaygın olarak potasyum klorür ve sodyum klorattan elde edilir. Sodyum klorata stokiyometrik oranlarda katı KCI eklenir. Bu karışım daha sonra bir kristalleştiriciye transfer edilir ve potasyum klorat bulamacı olur.Ana sıvı hücrelere geri dönüştürülür, burada tuz klorata dönüştürülür ve işlem tekrarlanır. Katı KCl için kalite gereksinimleri yüksektir, çünkü çözeltiye eklendikten sonar sonra hiçbir saflaştırma mümkün olmamaktadır.

Yanıcı maddelerle beraber çok daha yanıcı bir karışım oluşturur. Yanıcı malzeme çok ince bir şekilde bölünürse karışım patlayıcı da olabilir. Bu karışım sürtünme ile tutuşabilir. Kuvvetli sülfürik asit ile teması yangınlara yada patlamaya neden olabilir.

Potasyumklorat, sulu çözelti renksiz bir sıvı olarak ortaya çıkar. Sudan daha yoğundur.

Amonyum tuzları ile karıştırıldığında kendiliğinden ayrışabilir ve tutuşabilir. Uzun süre ısıya veya ateşe maruz kaldığında patlayabilir.

Kibrit, kağıt, patlayıcı ve daha birçok kullanımda kullanılır.Cilde teması, gözleri ve mukoza zarlarını tahriş edebilir. Yutulması halinde zehirli  olabilir. Başka kimyasalların sentezi için öncü madde olarak kullanılır. Teması halinde organik maddeleri tutuşturur.

Potasyumklorat, oksitleyici bir ajan, patlayıcılarda, kibritlerde, oksijen kaynağı olarak , tekstil baskısı, piroteknik, dezenfektanlarda ve ağartma malzemelerinde kullanılır.

Veteriner tıbbında, potasyum klorat oksitleyici bir ajan, antiseptik ve büzücü olarak kullanılır.

Potasyumkloratın bir çok farklı alanda daha kullanımı mevcuttur. Bunlara örnek olarak: flaş tozunda  kullanılan bir yükseltgeyici maddedir. Diş macunu üretiminde, herbisit olarak,  alkaloidler ve fenoller için de  bir reaktif olarak kullanılır.

Potasyumklorat ayrıca kesilmiş domuz ve domuz ürünlerinde Yersinia enterocolitica isimli bakterinin oluşumunun belirlenmesinde de kullanılabilir.,

Pars alüminyum tozu,parsbakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Parsdemir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksitmürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,parssülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,parssepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars limesülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,parssilisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,parsmagnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyumoksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,parsnikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram  tozu,pars molibdentozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyumsilikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsilnem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,parsmagnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyumsülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars madentozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinkooksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsilsilikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyumtozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,süren bakır tozu,süren teknoloji,bakır tozu,keko75kalay sökücü,kaojel tarımsal kaplama jeli,serajel sera üsüt kaplama jeli,bakırtozu,nital dağlama solüsyonu,pcb test kiti,fire assay fluks,sgs,alfredkniht,bronz tozu,ironfer ağırlık tozu,demir tozu,kurşun tozu,sarı kurşunoksit,mürdesenk,pirinç tozu,ferro alaşım tozları,nanomikron.com,nanomikronmetal tozları,muskovit,kuvars tozu,silika tozu,mika tozu,kalsine kaolin,rafinesaf kaolin,meta kaolin,dmrsüren şirketler grubu,mikronize madenler,kalsiyumoksit,kalsiyum hidroksit,claypacks oksijen emici,grafit tozu,yağlı grafit,

DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ                  

0216 4421200-05523307100-05325466184

www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com

hasatdergisi.com

Hakkında

Diğer Haber

Sodyum Molibdat nedir?

Sodyum molibdat, kimyasal formülü Na₂MoO₄ olan beyaz kristal bir tuzdur. Bu bileşik, endüstriyel, kimyasal ve …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]