Anasayfa / Ekonomi / Rusya ’ya domates kotası doluyor

Rusya ’ya domates kotası doluyor

Türkiye ’de özellikle Antalya ve Akdeniz illerinin kış döneminde örtüaltı seralarda ürettiği domatesin ihracatında büyük paya sahip Rusya Federasyonu ’nun 2017 yılından bu yana uyguladığı kota, hem üreticileri hem de ihracatçıları zor durumda bırakıyor.

Kotanın 50 ’şer bin tonluk açılması, her seferinde kotanın dolması ve yeni kota açılıncaya kadarki süreçte hem domates ihracatının durmasına, hem de bu süreçte Rusya ’ya domates gönderen ihracatçıların TIR ’larının içeriye alınmaması ve ürünlerin çöpe atılmasına neden oldu.

Başta Antalya olmak üzere Rusya ’ya domates ihracatı yapılan bölgelerdeki ihracatçı ve üreticiler, Rusya Federasyonu ’nun domates ihracatındaki kota uygulamasından vazgeçmesini talep ediyor. Batı Akdeniz İhracatçıları Birliği, Antalya Ticaret Borsası gibi kurumlar da kotanın dolmasına az miktar kaldığında ihracatçıları ve üyelerini uyaran mesajlar geçiyor.

2017 ’den geçen yılın aralık ayına kadarki süreçte 50 ’şer bin ton olarak dört kez kota açılan domates ihracatında, geçen yıl aralık ayında kotalar dolmuş ve ihracat durdurulmuştu. Türkiye ’den bakanlıklar düzeyinde yapılan girişimler neticesinde bu yılın şubat ayında 50 bin ton olarak yeni bir kota daha açıldı. 30 Mart 2021 gününe kadar bu kotanın 45 bin 542 tonu ihraç edildi.

İhracatçılara uyarıda bulunan ATB yönetim kurulu üyesi Cüneyt Doğan, Bilindiği üzere Rusya Federasyonu tarafından ülkemize tahsis edilen birikimli kota kapsamında yürütülmekte olup, son olarak geçen yıl domates kotasının 250 bin tona yükseltilmesi akabinde 30 Mart 2021 tarihi itibariyle Rusya ’ya domates ihracat kotamız 4 bin 458 ton kalmıştır” dedi.

Kalan kotanın ise önümüzdeki 1 hafta-15 gün içinde dolacağına dikkat çeken Doğan, Bu durum, kış üretimi ve yaz üretim sezonlarının tam ortasına denk gelen bir süreç olduğu için etkilemeyebilir. Ama netice itibariyle şimdi etkilemese bile gelecek sezon üretimin başlamasıyla etkiler. Bizim talebimiz her zaman olduğu gibi kotasız ticaret” diye konuştu. (DHA)

GRAFEN NEDİR,KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

Grafen bir atom kalınlığında, 2D yapıda olan tabaka halindeki bir Karbon allotropudur. Karbon atomlarının iki boyutlu altıgen bir yapıda dizilmiş bu formu Grafene olağanüstü özellikler sağlamaktadır. Örneğin, yüksek seviyedeki elektrik iletkenliği Grafeni önemli kılan özelliklerinden biridir. Karbon atomlarının bağ yapmak için dört elektronları vardır. İki boyutlu olan Grafende üç bağ yaptıklarından, dördüncü elektron kristalde serbestçe dolaşır ve Grafene yüksek iletkenlik kazandırır. Metallerde açıkta kalan elektronlar enerji kaybına ve ısı oluşumuna sebep olurken Grafende oda sıcaklığındaki elektronlar herhangi bir çarpışma olmadan oldukça uzun mesafeleri kat edebilmektedir. Diğer bir özelliği ise çelikten 100 ile 300 kat daha sağlam olmasıdır. Esnek ve saydam olmasının yanı sıra, bilinen en ince ve hafif malzemedir.

Kullanım alanları:

  • Bataryaların ultra hızlı şarj edilmesi
  • Radyoaktif atıkların daha kolay temizlenebilmesi
  • Hızlı flash hafızalar
  • Güçlü ve daha dengeli aletler ve spor ekipmanları üretilmesi (tenis raketi gibi )
  • Grafen temelli güncellenebilen elektronik kâğıtlar
  • Küçük ve verimli biyo-sensör cihazlar
  • Bataryaların yerini alabilecek süper-kapasitörler
  • Su geçirmeyen kıyafetler
  • Daha sağlam ve hafif uçaklar ve koruma ekipmanları
  • Doku yenilenmesinde yardımcı malzeme olarak kullanmak
  • Tuzlu suyu, içilebilir suya dönüştürmek
  • Doğrudan vücuttaki nöronlara bağlanabilen biyonik cihazlar

DMRSÜREN Kimya Ltd Şti

0216 4421200-0216 4426626

0552 3307100-0552 3308100

www.kimyadeposu.com

Kimyadeposu.com

Tarım Kimyasalları,Yem katkıları Mineralleri,zeolit,sepiyolit,diyatomit,kaolin,sunshield gölge tozu,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars sıvı kükürt,parvet hayvan yara tozu,parspet hayvan bakım ve yara tozu,badimon yara tozu,çinko metal tozu,demir tozu,manganez dioksit,mangan dioksit,mangan tozu,mikronize mangan,hayvan altlığı,hadjin yılan kovucu,pars lime sülfür,bit-pire kovucu,nangrafi,nano tozlar,metal tozları,maden tozları,nano partiküller,dmrsüren,dmrsüren kimya,kimyadeposu.com,çinko sülfat,bakır sülfat,mangan sülfat,magnezyum oksit,magnezyum sülfat,demir sülfat,kalsiyum oksit,kalsiyum hidroksit,potasyum silikat,potasyum hidroksit,hekzatetramin,sodyum lignosülfonat,potasyum lignosülfonat,grafit tozu,mikronize grafit,kimyadeposu.com

 

Hakkında

Diğer Haber

Trakya’da Kanolayı kuraklık vurdu

Trakya’nın sarı altın çiçeği kanola, bölge yağış alamayınca yaşanan kuraklığa yenik düştü. Ayçiçeğine alternatif olarak …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]