Kısıtlamalarla birlikte yemek sektöründe gel-al modeline geçiş, yemek sipariş sitelerinin komisyon oranlarıyla ilgili tartışmayı gündeme getirdi.
Sosyal medya üzerinden Yemeksepeti ’nin kurumsal hesabını etiketleyen restoran sahibi, Yemeksepeti ’nin CEO ’su Nevzat Aydın ile komisyon ücretleri ve ödemelerin geç yapılması konusunda tartıştı.
Restoran sahibi, “Bünyenizde çalışan restoranların ödemesini neden her ay geciktiriyorsunuz? Yüzde 38 ve fazlası komisyonunuzu hemen alıyorsunuz. Müşteriden de ödemeyi hemen alıyorsunuz. Ama bizi paramızı alabilmek için yalvartıyorsunuz. Haram zıkkım olsun” diyerek isyanını sosyal medyadan dile getirdi.
Restoran sahibi, “Joker açıyoruz. 45 TL tutar 25 TL’ye iniyor. Siz listeleme için 5.90 kesiyorsunuz. Üzerine komisyonunuz olan yüzde 34’ü alıyorsunuz. Ona rağmen biz ürünleri gönderiyoruz. Ama siz ayda 2 kere yapmayı vaat ettiğiniz ödemeyi hiç bir ay zamanında yapmıyorsunuz. Bu ay dahil. Pandemide restoran olarak ayakta kalmaya, kira ve personel giderlerimizi halletmeye çalışıyoruz. Ürün tedariğine nakit para ile devam ediyoruz. Peki siz her yer kapalıyken paket servis ile gönderdiğimiz yemeklerin ücretini ödemezseniz biz nasıl devam edeceğiz” diye sordu.
Restoran sahibine sosyal medya hesabı üzerinden yanıt veren Nevzat Aydın, “Şirketin ortalama komisyonu yüzde 8 civarı. En yüksek komisyon ise yüzde 12. Kurye servisi hizmetini komisyonmuş gibi gösteriyorsunuz. Kendi kuryenizi kullanırsanız böyle bir sorun kalmaz, yüzde 10 komisyon verirsiniz. Paralar her on beş günde bir kesilen fatura üzerine yatırılıyor. Bu ay bayrama ve 19 Mayıs’a denk gelinmesine rağmen yine beş iş günü içinde yatırılıyor. Tahminim Pazartesi hepsi ödenmiş olur” dedi.
Ödeme çizelgesi paylaşan restoran sahibi, “Tarihleri burada görebilirsiniz. Bugün ayın 22 ’si. Pazartesi 24 ’ü. 1 haftalık bir gecikme için bunların hepsi bahane ne yazık ki. Renkli işaretlenen yerlerde de kesilen ücret sonrası alacağımı görebilirsiniz. Teşekkürler” ifadelerini kullandı.
Restoran sahibine cevap veren Aydın, “Gecikme yok ki. Beş iş günü hanımefendi. Ayrıca o parayı da biz hemen almıyoruz, banka anlaşmasına göre 28-32 günde alıyoruz. Yani size önce ödemek yapmak için komisyon ödüyoruz” dedi. İHA
ALÜMİNYUM OKSİT
Alüminyum oksit minerali , alüminyum metalinin oksijene karşı yüksek duyarlılıkta olmasından dolayı meydana gelmektedir. Yüksek sertlikleri ve dayanım ömürlerinin yüksek oluşları nedeniyle yüzey işlem sektöründe tercih edilirler. Boya çıkarma veya pürüzlendirme işlemleri için en çok kullanılan malzemelerdir. Alüminyumoksit yüksek sertlikleri ve köşeli yapılarından dolayı özellikle kaplama öncesi pürüzlendirme işleminde yoğun olarak kullanılmaktadır. Basınçlı hava ile birlikte yüzeye püskürtüldüklerinde , sarf malzemesinin boyutlarına bağlı olarak yüzeyde mikron mertebesinde yarıklar açmaktadırlar. Sonradan bir kaplama işlemi uygulandığında açılan bu yarıklara yerleşen kaplama malzemesi ana metale daha iyi tutunduğundan kaplama ömrü ve kalitesi yüksek olmaktadır. Alüminyumoksit köşeli bir kumlama yada raspa sarf malzemesidir. Köşeli malzemelerin aşındırma özelliği yüksektir. Bu özelliğinden ötürü alüminyum oksit yüzeyin pürüzlendirilmesi işlemlerinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Ayrıca yüzey profilinin çok önemli olmadığı uygulamalarda hızlı bir temizleyici olarak da kullanılmaktadır. Beyaz aluminyumoksit saflık değerinden ötürü paslanmazlık özelliği taşıyan malzemelerin kumlanmasında tercih edilmelidir. Paslanmaz çelikler , titanyum ve alüminyum alaşımları , bakır ve pirinç alaşımları ve hatta porselen esaslı malzemelerin kumlama sında tercih edilen beyaz aluminyumoksit , kahverengi alüminyumoksit e nazaran çok daha az toz çıkararak daha temiz bir yüzey kalitesi sunmaktadır. Kahverengi alüminyumoksit ise serbest halde demir içerdiği için yüzeyin paslanmazlık özelliğini zedelemektedir. Ayrıca yoğun kullanımda yüzeyde renk değişimine de yol açabilmektedir. Bu nedenlerle kahverengi alüminyumoksit paslanmazlığın ve yüzey rengi kalitesinin şart olmadığı durumlarda tercih edilmelidir. Cam kumlama makinelerinde ve elle yapılan cam kumlama uygulamalarında hızlı kumlama imkanı tanıması ve diğer sarf malzemelerine nazaran (silis kumu , cam kumu , garnet gibi) daha yüksek sertlik ve daha az toz çıkışı sağlaması nedeniyle yoğun olarak tercih edilen bu malzemeler tamamen yurtdışı menşeili olarak satılmaktadır. İç piyasada genellikle ukrayna menşeili olan kahverengi alüminyum oksit tercih edilmektedir. Bunun nedeni olarak Çin menşeili olana kahverengi alüminyum oksit lerin mineral yapısı daha farklı ve daha çok toz içermesi söylenebilir. Nakliye sırasında az da olsa ufalanan alüminyum oksit , neme duyarlı bir malzemedir. Bu nedenle alüminyum oksitlerin depolanması sırasında kesinlikle neme maruz kalmamaları gerekmektedir. Kumlama işlemi için kullanılan alüminyum oksit ile ilgili aradığınız bilgileri bulabilirsiniz. DMRSÜREN KİMYA SAN LTD.ŞTİ DANIŞMA:0532 5466184 |
0552 3307100-0552 3308100
Tarım Kimyasalları,Yem katkıları Mineralleri,zeolit,sepiyolit,diyatomit,kaolin,sunshield gölge tozu,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars sıvı kükürt,parvet hayvan yara tozu,parspet hayvan bakım ve yara tozu,badimon yara tozu,çinko metal tozu,demir tozu,manganez dioksit,mangan dioksit,mangan tozu,mikronize mangan,hayvan altlığı,hadjin yılan kovucu,pars lime sülfür,bit-pire kovucu,nangrafi,nano tozlar,metal tozları,maden tozları,nano partiküller,dmrsüren,dmrsüren kimya,kimyadeposu.com,çinko sülfat,bakır sülfat,mangan sülfat,magnezyum oksit,magnezyum sülfat,demir sülfat,kalsiyum oksit,kalsiyum hidroksit,potasyum silikat,potasyum hidroksit,hekzatetramin,sodyum lignosülfonat,potasyum lignosülfonat,grafit tozu,mikronize grafit,kimyadeposu.com