Ordu’da gelir getirici projeler arasında yer alan “Örtü Altı Yetiştiriciliği”, üreticilerin ve vatandaşların yeni gelir kapısı oldu. Çalışmalar kapsamında, 19 ilçede belirlenen noktalara 40 sera kurulurken üreticilere 1 milyon 600 bin adet yazlık ve kışlık sebze fidesi desteği sağlandı. Ordu Büyükşehir Belediyesi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde “Örtü Altı Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında desteklenen Altınordu, Perşembe, Gülyalı, Fatsa, Ünye, Kumru ve İkizce ilçelerindeki seralarda üretimler gerçekleştirildi. Örtü Altı Yetiştiriciliği ile ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, proje sayesinde atıl vaziyette bulunan araziler yenide üretime kazandırıldığını söyledi. Güler, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Ordu ’da her alanda üretimi artırmak için yoğun çalışma içerisindeyiz. Bu kapsam da üreticilerimize ek gelir sağlamak ve üretimi desteklemek adına önemli çalışmalar yaptık. 19 ilçemizde uygun olan yerlere 40 adet sera kurduk. Bunların haricinde üreticilerimize 1 milyon 600 bin fide desteğinde bulunduk. Ayrıca tohum desteği ve atıl durumda bulunan 18 bin dönüm araziyi tekrar üretime kazandırdık. Bu rakamlar ilimiz için önemli rakamlar. Bu 18 bin dönüm atıl arazi boş bir şekilde duruyordu. Üretim yoktu. Biz bu arazileri tekrar ilimiz ekonomisine kazandırdık.” Güler, “Daha önce üretimi az olan siyez buğdayı, patates, nohut, yeşil mercimek, mısır, soya ve diğer sebzelerle birlikte 18 bin dekar atıl tarım arazisini tekrar üretime kattık.” diye konuştu.
POTASYUM KLORAT NEDİR?
Potasyumklorat, beyaz renkli kristalimsi bir katıdır.
Potasyumklorat, yaygın olarak potasyum klorür ve sodyum klorattan elde edilir. Sodyum klorata stokiyometrik oranlarda katı KCI eklenir. Bu karışım daha sonra bir kristalleştiriciye transfer edilir ve potasyum klorat bulamacı olur.Ana sıvı hücrelere geri dönüştürülür, burada tuz klorata dönüştürülür ve işlem tekrarlanır. Katı KCl için kalite gereksinimleri yüksektir, çünkü çözeltiye eklendikten sonar sonra hiçbir saflaştırma mümkün olmamaktadır.
Yanıcı maddelerle beraber çok daha yanıcı bir karışım oluşturur. Yanıcı malzeme çok ince bir şekilde bölünürse karışım patlayıcı da olabilir. Bu karışım sürtünme ile tutuşabilir. Kuvvetli sülfürik asit ile teması yangınlara yada patlamaya neden olabilir.
Potasyumklorat, sulu çözelti renksiz bir sıvı olarak ortaya çıkar. Sudan daha yoğundur.
Amonyum tuzları ile karıştırıldığında kendiliğinden ayrışabilir ve tutuşabilir. Uzun süre ısıya veya ateşe maruz kaldığında patlayabilir.
Kibrit, kağıt, patlayıcı ve daha birçok kullanımda kullanılır.Cilde teması, gözleri ve mukoza zarlarını tahriş edebilir. Yutulması halinde zehirli olabilir. Başka kimyasalların sentezi için öncü madde olarak kullanılır. Teması halinde organik maddeleri tutuşturur.
Potasyumklorat, oksitleyici bir ajan, patlayıcılarda, kibritlerde, oksijen kaynağı olarak , tekstil baskısı, piroteknik, dezenfektanlarda ve ağartma malzemelerinde kullanılır.
Veteriner tıbbında, potasyum klorat oksitleyici bir ajan, antiseptik ve büzücü olarak kullanılır.
Potasyumkloratın bir çok farklı alanda daha kullanımı mevcuttur. Bunlara örnek olarak: flaş tozunda kullanılan bir yükseltgeyici maddedir. Diş macunu üretiminde, herbisit olarak, alkaloidler ve fenoller için de bir reaktif olarak kullanılır.
Potasyumklorat ayrıca kesilmiş domuz ve domuz ürünlerinde Yersinia enterocolitica isimli bakterinin oluşumunun belirlenmesinde de kullanılabilir.,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
hasatdergisi.com