Anasayfa / Ekonomi / Öğrenci katkı payına yüzde 10 zam

Öğrenci katkı payına yüzde 10 zam

2021-2022 eğitim – öğretim yılında yükseköğretim öğrencilerinin ödeyeceği katkı payı ortalama yüzde 10 zamlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan karara göre tıp fakültesi öğrencilerinin ödeyeceği harç 642 liradan 706 liraya, hukuk öğrencilerinin ödeyeceği harç 340 liradan 374 liraya çıkarıldı.

2021-2022 eğitim öğretim yılında yükseköğretim kurumlarında öğrenci katkı payları ve öğrenim ücretleri açıklandı. Öğrenci katkı paylarına yaklaşık yüzde 10 zam yapıldı.

Tıp fakültelerinde öğrencilerin ödeyeceği para 642 liradan 706 liraya, diş hekimliğinde 537 liradan 590 liraya, hukuk ve işletmede 340 liradan 374 liraya çıkarıldı.

Uzaktan ve ikinci öğretimde ise veterinerlik fakültelerinde öğrencilerden alınacak para 2 bin 319 liradan 2 bin 549 liraya, inşaat ve mimarlık fakültelerinde 1661 liradan 1825 liraya, hukuk ve işletme fakültelerinde 1255 liradan 1379 liraya yükseldi.

Sözcü gazetesinin derlemesine göre Resmi Gazete‘de bugün yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ’na göre öğrencilerin ödemesi gereken ücret çizelgesindeki bazı okullar şöyle:

Tıp fakülteleri: 706

Diş hekimliği:590

Veterinerlik: 462

Pilotaj: 562

Bilgisayar: 463

İnşaat: 463

Mimarlık: 463

Güzel Sanatlar: 377

Fen Edebiyat: 340

Hukuk: 374

İktisat: 374

İşletme: 374

İlahiyat: 340

Eğitim: 340

Yabancı Dil: 340

İletişim:340

Açık Öğretim: 77

Konservatuvar: 703

Turizm: 227

Uzaktan eğitim ve ikinci öğretim

Veterinerlik: 2549

Pilotaj: 5098

Bilgisayar: 1825

İnşaat: 1825

Mimarlık: 1825

Fen Edebiyat: 1530

Hukuk: 1379

İktisat: 1379

İşletme: 1379

Lisansüstü öğrenim gören öğrenciler, önlisans ve lisans öğrencilerinin yararlandığı haklardan ve sunulan hizmetlerden aynı şekilde yararlanacak.

Başka ücret alınamayacak

Öğrencilerden yeni kayıt ve kayıt yenileme sırasında katkı payı/öğrenim ücreti dışında her ne ad altında olursa olsun ücret alınamayacak. Açık öğretim ve uzaktan öğretim materyal ücretleri bunun dışında tutulacak.

COŞTURAN POTASYUM SİLİKAT

* Bitki bünyesindeki suyu ayarlar, meyvede çatlamayı % 80 oranında durdurur.
• Bitkinin mantar patojenlere direnci arttırır. Mantar kökenli hastalıkları, maytları kontrol eder. Beyaz sineği ve diğer böcekleri önler. Yapraklara sprey olarak haşere kontrol amacıyla uygulanabilir.
* Bitkilerin besinleri taşıma özelliğini arttırır. Hücre duvarını güçlendirir. Kök hücreleri yeniler. Daha iyi sağlıklı meyve,çiçek ve sebze oluşumunu sağlar.
* Kan pıhtılaştırıcı gibi enfeksiyonlu bölgeyi silikonla sararak bitkiyi patojenlere karşı korur. Hücre duvarını kalınlaştırıp hücreyi büyüterek de koruma sağlar.
• Dikenlerin gelişmesini, yapraklarda mineral konsantrasyonunun artmasını sağlar.
• Hasatın kalitesini, rengini kokusunu arttırır.
• Bitkiler için gerekli besin mineralleri ve çinkonun alınımı nı kolaylaştırır.
• Fosfor metabolizmasını ayırarak bitkinin soğuğa karşı dayanıklılığını arttırır (Don’a karşı koruyucu etki sağlar).
* Bitkinin abiotik strese direncini arttırır.
• Bitkideki hastalık baskısını azaltır
• Bitkide büyüme ve verimi arttırır.
• Bitkinin kuraklılık ve mevsim şartlarına direnci arttırır.

Costuran ’ın etkilerinden bazı örnekler

* Kirazda ve üzümde tane iriliğinde artış sağlar.
* Nar ağacında gün yanığını önler,yaprakların üzerini kaplayarak güneşe karşı yaprağın yanmasını önler,ayrıca meyve üzerinde film oluşturarak çatlamaları da önler.
• Çeltikte ve buğdayda dikliği sağlar. Çeltik ekilen topraklar, çeltiğin silisi alması nedeniyle zamanla silis bakımından fakirleşiyor, potasyum silikat sulama suyuna veya bitkiye yapraktan verilerek silis ihtiyacını da dengeliyor.
* Büyümekte olan dolmalık kabağa verildiğinde verimini, boyutunu, ağırlığını, sayısını attırır.
• Kabaktaki uygulamalarda bitkiye matlık yapan(gümüşleme) de etkili sonuçlar verir.
• Yüksek tuzluluk durumunda domatesin canlılığını korumasını sağlar.

KULLANIM ŞEKLİ                   

• Gerek topraktan seyreltilmiş çözelti halinde veya yapraktan püskürtme suretiyle uygulanır. Yaprak dozu; 150-300 cc/100 lt su..
• Diğer gübrelemelerin öncesinde veya sonrasında verilmelidir.
• Bitki ekiminden önce toprak düzenleyici ve zenginleştirici olarakta kullanılır.

KARIŞABİLİRLİK

• Coşturan ’ın pH değeri 11-12 arasındadır ve asitli gübrelerle karışmaması gerekir, yoksa çözünmüş silisten dolayı jellenme problemi olabilir.

Potasyum silikat,pars lime sülfür,grafit,çinko tozu,hadjin yılan kovucu,bakır sülfat,magnezyum sülfat,magnezyum oksit,sodyum metabisülfit,alüminyum hidroksit,tutkal,pva,mangan dioksit,manganez dioksit,mangan sülfat,çinko sülfat,çinko oksit,sodyum ligno sülfonat,potasyum ligno sülfonat,aripad hayvan altlığı,pirinç tozu,bakır tozu,alüminyum tozu,kurşun oksit,sülyen,mürdesenk,zeolit,sepiyolit,parsvet yara tozu,badimon yara tozu

Dmrsüren kimya ltd.şti-0216 4421200-05523307100

www.kimyadeposu.com

Hakkında

Diğer Haber

Trakya’da Kanolayı kuraklık vurdu

Trakya’nın sarı altın çiçeği kanola, bölge yağış alamayınca yaşanan kuraklığa yenik düştü. Ayçiçeğine alternatif olarak …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]