Nesli tükenme tehlikesi altında bulunan ve “kırmızı liste“de yer alarak koruma altına alınan geyik böceği (Lucanus cervus), Adana‘nın Feke ilçesindeki bir köy evinde görüldü. Yaklaşık parmak boyutundaki bu böcek, yöre halkı tarafından “boynuzlu karınca“ olarak adlandırılıyor.
Koruma Altında: Zarara Sebep Olan Cezadan Kaçamıyor Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, geyik böceğinin doğa için oynadığı kritik role dikkat çekti.
Orman ekosistemlerinde “toprak çiftçisi” görevi üstlenen bu türün, toprağın sağlığını desteklediği ve tamamen zararsız olduğu ifade edildi. Bu nedenle geyik böceğini kasıtlı olarak öldüren veya ticaretini yapan kişilere tam 557 bin 212 TL para cezası uygulanacağı bildirildi.
Sadece Bazı Bölgelerde Görülüyor Türkiye‘de yalnızca Hatay Amanos Dağları ve çevresinde yaşadığı bilinen geyik böceği, bilim insanlarının araştırma konusu olmaya devam ediyor. Ancak Adana’da görülmesi, türün yaşam alanının genişlemekte olduğuna dair umut veren bir işaret olarak değerlendiriliyor. Japonya’da Büyük Talep Görüyor Geyik böcekleri yalnızca Türkiye‘de değil, dünya genelinde de ilgi odağı. Japonya‘da evcil hayvan veya koleksiyon ürünü olarak beslenen geyik böcekleri, 15 bin ila 100 bin dolar arasında alıcı bulabilmekte. Doğaya Zararın Bedeli Ağır Doğal dengeyi koruma açısından büyük öneme sahip bu tür, Türkiye‘de 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında sıkı bir şekilde korunuyor.
Doğanın bu özel canlısına bilinçsizce zarar verilmesi, yalnızca ekosistemi tehdit etmekle kalmıyor, aynı zamanda sorumlulara ciddi para cezaları getiriyor.
Ekotürk