Anasayfa / Genel / MİKALI DEMİR OKSİT NEDİR?

MİKALI DEMİR OKSİT NEDİR?

Mikalı Demir Oksit = MIO

CAS: 1309 37 1
Kimya Formül: Fe2O3 (Demir-III-Oksit)
Renk: gri ila kırmızımsı kahverengi, metalik
Yoğunluk: 4,8 g/cm³
Sertlik: 6,0–6,5 Mohs

Mikalı Demir Oksit (MIO: Mikalı Demir Oksit) olarak bilinen mineral, son yüz yılda tüm dünyada koruyucu bir kaplama olarak yaygın olarak kullanılmaktadır.
MIO tabanlı kaplamalar, uzun vadeli korumanın kritik olduğu ortamlarda kullanılır.

Mikalı Demir Oksit, kristal formu lamelli (yalnızca en kaliteli olduğunda) ve mika benzeri (bu nedenle adı) hematit bazlı doğal bir üründür.
Mikalı Demir Oksit, suda, organik çözücülerde ve alkalilerde çözünmeyen inert bir malzemedir.
Mikalı Demir Oksit çoğu kimyasal maddeye karşı inerttir ve termal olarak oldukça kararlıdır.

Speküler hematit ve pul pul hematit olarak da bilinen MIO, rafine edildikten sonra esas olarak Fe2O3’ten oluşan doğal bir mineral cevheridir.
Mikalı Demir Oksit, kırmızı, sarı, kahverengi ve siyah pigmentasyon için pigment olarak kullanılan iyi bilinen demir oksitlerden form ve şekil bakımından farklıdır.

Mikalı Demir Oksit, pul pul, katmanlı bir yapı gösterir ve metalik parlaklığa sahip koyu gridir.
“Mikalı” terimi, lamel tanecikleri mikaya benzediği için kullanılır.

Mikalı Demir Oksit suda, organik çözücülerde ve alkalilerde çözünmez ve yüksek sıcaklıklarda güçlü asitlerde çok az çözünür.
Mikalı Demir Oksit çoğu kimyasalla reaktif değildir ve 1.500°C’nin üzerindeki erime noktasına kadar ısıya dayanıklıdır.
MIO – Mikalı Demir Oksit – birçok boya türünde kullanılan korozyon önleyici bir katkı maddesi olarak kabul edilir.

100 yılı aşkın bir süredir kaplama ve belki de Yapısal çeliği korumak için kaplamalarda kullanılan en önemli bariyer pigmentidir.
Pul benzeri gri veya kırmızı MIO parçacıkları, üst üste binen plakalardan oluşan bir kalkan tabakası oluşturarak kaplanmış yüzeye paralel olarak hizalanır.

Mikalı Demir Oksit Özellikleri:
-Yüksek katmanlı mikalı demir oksit içeriği
-Farklı estetik efektler için çeşitli parçacık boyutları mevcuttur.
-6 Mohs sertliği ile aşınmaya dayanıklı
-Kimyasal olarak dayanıklı
-UV dayanıklı

Mikalı Demir Oksit Faydaları:
-Yüksek katmanlı MIO içeriği, korozyon önleyici boyalara ve neme dayanıklı membranlara gelişmiş bariyer özellikleri kazandırır.
-Platik partiküller, kaplamalarda ve plastiklerde takviye sağlar.
-Plastik, kauçuk ve polimer bileşiklerde titreşimleri sönümlemek için kullanılabilir ve akustik yalıtım özellikleri sunar.
-Boya ve sıvalarda benzersiz bir dekoratif etki sağlar.

Mikalı Demir Oksit Tipik Uygulamaları:
-Korozif boyalar.
-Dekoratif boyalar ve sıvalar
-Neme dayanıklı membranlar.
-Plastik, kauçuk ve polimer bileşikleri.

Mikalı Demir Oksit Şunlarda da Kullanılır:
-Kaplamalar
-Kompozitler
-İnşaat
-Sanayi
-Lastik
-Termoplastik Bileşikler
-Termoset

Mikalı Demir Oksit Özellikleri ve Kullanım Alanları:
Bir demir türevi olan Mikalı Demir Oksit kırmızı renktedir.
Mikalı Demir Oksit‘in (MIO) koruyucu özellikleri, pul benzeri parçacık yapısından ve kimyasal eylemsizliğinden kaynaklanmaktadır.
Mikalı Demir Oksit ağırlıklı olarak deniz boyalarında kullanılır ve diğer renklerle kolaylıkla karıştırılabilir.

Mikalı demir oksitler, uzun yıllardır koruyucu ve deniz kaplama endüstrisinde çok iyi bilinen ve sıklıkla kullanılan pigmentlerdir.
Mikalı Demir oksit (MIO) veya pigment benzeri bir plaka olan speküler hematit, korozyon kontrolüne katkıda bulunmak için katmanlı film yapısını kullanır.

Mikalı Demir Oksit MIO KULLANIMI:
Mikalı Demir Oksit, olağanüstü anti-korozif özelliklerinden dolayı koruyucu kaplamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Mikalı Demir Oksit bir kaplamaya uygun bir seviyede dahil edildiğinde, pullar alt tabaka yüzeyine paralel olarak hizalanır ve üst üste binen plakalardan oluşan bir kalkan veya bariyer oluşturur.
Pullar geçirimsizdir – çeliği aşındıran ve bağlayıcı sistemini bozan su, oksijen ve iyonların girişine fiziksel bir engel oluşur.

Mikalı Demir Oksit pulları güçlü UV emicilerdir ve hava koşullarına karşı çok dayanıklıdır.
Bu, bağlayıcı sisteminin yüzeyini UV’nin ve diğer hava koşullarına karşı koruma unsurlarının bozucu etkisinden korur.
Mikalı Demir Oksit bağlayıcı matrisi güçlendirir ve alt tabaka yapışmasını ve katlar arası yapışmayı artırır.

Mikalı Demir Oksit, birçok boya ve kaplama türünde kullanılan bir anti-korozif katkı maddesi olarak kabul edilir, belki de yapı çeliğini korumak için kaplamalarda kullanılan en önemli bariyer pigmentidir.
Mikalı Demir Oksit, elektrikli ve endüstriyel ekipmanlarda dayanıklılık ve güvenilirlik için de kullanılır.

Mikalı Demir Oksit Endüstriyel Uygulamaları:
Yüksek saflık yüzdesi (%91 ila %98) Ferrik Oksit içeriği nedeniyle, Mikalı Demir Oksit Tozu çeşitli endüstriyel uygulamalara sahiptir.
Doğal Mikalı Demir Oksit Tozu, Elektrik Kaynak Çubukları ve Elektrotları (Ark Kaynağı) Sanayilerinin imalatında kullanılmaktadır.
Mikalı Demir Oksit Tozu, flux karışımlarının bileşenlerinden biri olarak kullanılır.

Mikalı Demir Oksit Tozu, dayanıklılık ve güvenilirliğin önemli olduğu her türlü elektrikli ve endüstriyel ekipman için köprü yapısal koruyucu kaplamalar, petrol kulesi yapısal koruyucu kaplamalar ve koruyucu kaplamalar için kullanılır.
Mikalı Demir Oksit, alkid, epoksi, vinil, akrilik, poliüretan ve klorlu kauçuktan tekli veya çoklu sonkatlı çeşitli boya astarlarında başarıyla kullanılmıştır.

Mikalı Demir Oksit Ne Anlama Geliyor?
Mikalı demir oksit, antikorozif özelliklerinden dolayı koruyucu kaplamalarda ve astarlarda birincil bileşen olarak kullanılan doğal olarak oluşan bir mineral maddedir.

Mikalı demir oksit suya dayanıklıdır ve uygulandığı metalik yüzeylere uyum sağlar.
Mikalı Demir Oksit, üst üste binen plakalardan koruyucu bir bariyer oluşturur ve korozyon sızmasını etkili bir şekilde önler.
Mikalı demir oksitten oluşan pullar hava koşullarına dayanıklı ve UV emicidir.

Mikalı Demir Oksit Fe2O3 Uygulamaları:
Mikalı Demir Oksit Fe2O3, demiryollarında ve köprülerde, araçlarda (elektroforetik bulut demir astardan yapılmış), demir kulelerinde, petrol depolama tanklarında, gemilerde, tarım makinelerinde kullanılan çeşitli astarlar, ara kaplamalar ve son katlar haline getirilebilir. konteynerler, metalurji, kimya endüstrisi (klor-alkali atölyesi), boru hatları, büyük su kapıları, soğutma kuleleri, telekomünikasyon kuleleri, yüksek fırın bacaları, büyük ölçekli çelik yapı püskürtme vb.

Mikalı Demir Oksit‘in Bariyer Etkisi:
Mikalı Demir Oksit bazlı boya bir yüzeye uygulandığında, pul pul pigment partikülleri, üst üste binme ve serpiştirme meydana gelecek şekilde, alt tabakaya kabaca paralel birçok katmanda kendilerini yönlendirir.
Bu bariyer etkisi, ortam boyunca nem ve NaCl ve SO2 gibi kirleticilerin difüzyonunu azaltacak, böylece korozyon ve kabarma olasılığını azaltacaktır.

Mikalı Demir Oksit‘in UV koruyucu etkisi:
Mikalı Demir Oksit parçacıkları UV radyasyonuna karşı geçirimsizdir ve bu nedenle organik bağlayıcıları ışık ve UV ışınları tarafından erken bozulmaya karşı korur.
Bunun nedeni, uyumlu bariyer ve ultraviyole bölgesindeki şiddetli Mikalı demir oksit absorpsiyonudur.

Mikalı Demir Oksit film takviyesi:
Film bozulmasını azaltan boya filmi takviyesi, MIO’nun yüksek en boy oranı ve alt tabakaya paralel olarak tercih edilen oryantasyonu nedeniyledir.
Sonuç olarak film, yüksek mekanik özellikler ve geliştirilmiş bir çatlama direnci gösterir.

Mikalı Demir Oksitin Yapışma İyileştirmesi:
Galvanizli yüzeyde, Mikalı Demir Oksit’in boya tabakalarının yapışmasını arttırdığı gösterilmiştir.
Hatta tek kat sisteminin yüksek voltajlı iletim kuleleri için verimli olmasına izin verir.
Ayrıca bu pigment, özellikle epoksi kaplamalar için daha iyi yeniden kaplama kabiliyeti elde etmeye yardımcı olur ve böylece pahalı ve çok uyumlu olmayan yüzey işlemlerini azaltır.

Mikalı Demir Oksit‘in termal genleşmesi:
MIO’nun ana içeriği, metal alt tabakaya benzer bir termal genleşme katsayısına sahip olan ve sonuç olarak metal alt tabakaya uygulanan boyanın bükülmesini ve çatlamasını azaltan Fe2O3’tür.

Mikalı Demir Oksit düşük çözünür tuz içeriği:
Çözünür tuzlar boya sisteminde elektrolitler oluşturabilir ve galvanik hücreler oluşturmak filmin bozulmasına yol açar.
Mikalı Demir Oksit, özellikle düşük çözünür tuz içeriğine sahip tortularda ekstrakte edilir.
Ayrıca, hava sınıflandırma işlemi, yüksek çözünür tuz seviyelerine yol açan amorf süper ince parçacıkların çoğunu ortadan kaldırır.
Mikalı Demir Oksit, yüzeyin çok ince parçacıklardan temizlendiğini gösterir.

Mikalı Demir Oksit‘in gıda ile teması:
Mikalı Demir Oksit toksik bileşenler içermediğinden şeker rafinerileri, süt fabrikaları, bira fabrikaları ve damıtma fabrikaları gibi gıda işleme tesislerine uygulanan zehirsiz apreler için son derece yararlıdır.

Mikalı Demir Oksit Renklendirmesi:
Mikalı Demir Oksit metalik parlaklığa sahip gridir ve ilginç koyu tonlar (kahverengi, kırmızı, gri…) elde etmek için çok çeşitli pigmentlerle kolayca karıştırılır.
Gölgeyi hafifletmek için TiO2 eklenebilir.
Bir kez daha, hava sınıflandırma teknikleri, doğal kırmızı oksit olan amorf süper ince parçacıkların çoğunu kaldırarak, partiden partiye renklendirmede daha fazla parti renk kontrolü ve tutarlılık sağlamaya yardımcı olur.

Hakkında Çiğdem Gkhüseyinoğlu

Diğer Haber

Trakya’da Kanolayı kuraklık vurdu

Trakya’nın sarı altın çiçeği kanola, bölge yağış alamayınca yaşanan kuraklığa yenik düştü. Ayçiçeğine alternatif olarak …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]