Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından politika faizini sabit bıraktığını açıklayan bir metin yayınladı. Açıklamanın ardından İstanbul Aydın Üniversitesi, KURSAM Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Murat Adil Salepçioğlu, Ensonhaber’e faiz kararının altında yatan nedenleri sıraladı. Salepçioğlu, Merkez Bankası’nın faiz kararının piyasaların beklentisi doğrultusunda gerçekleştiğini belirterek düşüncelerini şöyle aktardı: “Merkez Bankası faizi sabit bıraktı. Kur Korumalı Mevduat ve Gelire Endeksli Senet’in (GES) faiz baremlerine uyum sağlamak için değişikliğe gitmeyerek bir merkezkaç oluşturdu. Merkez Bankası’nın faizi artırması diğer faizleri artıracağı, finansal maliyetlerini yükselteceği ve özellikle üreticilere olacak etkisinden dolayı faiz artışı yapmadı. Dolayısı ile faizin pas geçilmesi olumlu bir karar oldu.” Türkiye, politika faizini sabit bırakarak, tercihini büyümeden yana kullandı Politika faizinin yükselmesi ya da alçalmasının ülke politikaları ile uyumlu olduğunu belirten Salepçioğlu, Türkiye’nin bu anlamda üretim, istihdam ve ihracatı destekleyen bir tercihte bulunduğunu belirtti. Salepçioğlu, bu konuda yaptığı açıklamasında “Para sıkılaşmasını tercih eden diğer merkez bankaları faizi artırdı. Biz ise o sıkılaşmayı daha çok makro ihtiyati tedbirlerle sağlamaya çalışıyoruz. Türkiye, ‘fiyat istikrarı mı yoksa tam istihdam mı’ diye düşünerek, politika faizini sabit bırakarak, tercihini büyümeden yana kullandı.” şeklinde konuştu. Bu kadarın olumlu ya da olumsuz yönlerinin gelecek verilerle sağlamasının yapılacağını da dile getiren Salepçioğlu, rezerv sorunu ve cari açığın da takip edilmesi gerektiğini belirterek; yaz aylarında gelecek turizm gelirlerinin pozitif seyrinin önemi üzerinde durdu.
POTASYUM KLORAT NEDİR?
Potasyumklorat, beyaz renkli kristalimsi bir katıdır.
Potasyumklorat, yaygın olarak potasyum klorür ve sodyum klorattan elde edilir. Sodyum klorata stokiyometrik oranlarda katı KCI eklenir. Bu karışım daha sonra bir kristalleştiriciye transfer edilir ve potasyum klorat bulamacı olur.Ana sıvı hücrelere geri dönüştürülür, burada tuz klorata dönüştürülür ve işlem tekrarlanır. Katı KCl için kalite gereksinimleri yüksektir, çünkü çözeltiye eklendikten sonar sonra hiçbir saflaştırma mümkün olmamaktadır.
Yanıcı maddelerle beraber çok daha yanıcı bir karışım oluşturur. Yanıcı malzeme çok ince bir şekilde bölünürse karışım patlayıcı da olabilir. Bu karışım sürtünme ile tutuşabilir. Kuvvetli sülfürik asit ile teması yangınlara yada patlamaya neden olabilir.
Potasyumklorat, sulu çözelti renksiz bir sıvı olarak ortaya çıkar. Sudan daha yoğundur.
Amonyum tuzları ile karıştırıldığında kendiliğinden ayrışabilir ve tutuşabilir. Uzun süre ısıya veya ateşe maruz kaldığında patlayabilir.
Kibrit, kağıt, patlayıcı ve daha birçok kullanımda kullanılır.Cilde teması, gözleri ve mukoza zarlarını tahriş edebilir. Yutulması halinde zehirli olabilir. Başka kimyasalların sentezi için öncü madde olarak kullanılır. Teması halinde organik maddeleri tutuşturur.
Potasyumklorat, oksitleyici bir ajan, patlayıcılarda, kibritlerde, oksijen kaynağı olarak , tekstil baskısı, piroteknik, dezenfektanlarda ve ağartma malzemelerinde kullanılır.
Veteriner tıbbında, potasyum klorat oksitleyici bir ajan, antiseptik ve büzücü olarak kullanılır.
Potasyumkloratın bir çok farklı alanda daha kullanımı mevcuttur. Bunlara örnek olarak: flaş tozunda kullanılan bir yükseltgeyici maddedir. Diş macunu üretiminde, herbisit olarak, alkaloidler ve fenoller için de bir reaktif olarak kullanılır.
Potasyumklorat ayrıca kesilmiş domuz ve domuz ürünlerinde Yersinia enterocolitica isimli bakterinin oluşumunun belirlenmesinde de kullanılabilir.,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
hasatdergisi.com