Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit ve Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu üyeleri bir araya gelerek rekolte beklentilerini açıkladı. Beklentilere göre, Malatya’da bu yıl yaş kayısı üretiminin yaklaşık 336 bin 782 ton, kuru kayısının ise 75 bin 776 ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Komisyon adına konuşan Macit, müdürlüğüne bağlı teknik elemanların ve komisyon üyelerinin, 23 Mayıs’tan 6 Haziran’a kadar sahayı gezdiğini, kentteki 9 milyon kayısı ağacında hassas bir çalışma yaptığını belirtti. Bu yıl yaş kayısıda 336 bin 782 ton rekolte beklediklerini dile getiren Macit, “Bunun 33 bin 680 tonunu yaş tüketime, hem yaş ihracatı hem meyve suyu hem iç piyasadaki tüketimine ayırdık. Bu da rekoltenin yüzde 10’una tekabül ediyor. Kuruya ayrılan yaş kayısı miktarı 303 bin 102 ton. Kuru kayısı beklentimiz ise 75 bin 776 ton.” diye konuştu. AA’nın haberine göre, Malatya kayısısının dünyada bir prestij ürünü olduğunu, her yıl kentten yaklaşık 90 bin ton kuru kayısı ihracatının gerçekleştirildiğini ifade eden Macit, rekoltede geçen yıla göre yüzde 10 azalma beklendiğini söyledi. Kayısıyı “altın” değerinde gördüklerini ifade eden Macit, şunları kaydetti: “İlerideki hedefimiz, komisyon üyelerimizin de ortak görüşü olarak söylüyorum, 1 milyar dolar ihracat. Tabii bu yıl biz 500 milyon dolar gibi bir beklenti içindeyiz. Diğer bazı ülkeler de kayısı üretiyor. Biz de onlardan rekolte tahminlerini almaya çalışıyoruz. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak hem bilimsel çalışıp hem de iç piyasa dengelerini gözetmemiz lazım. Onlardan da verileri alıyoruz. Ona göre piyasa dengeye oturacaktır. Biz ümit ediyoruz ki üreticimiz, ihracatçımız ve ülkemiz en yüksek miktarda kazansın, herkesin bütün temennisi bu.”
POTASYUM KLORAT NEDİR?
Potasyumklorat, beyaz renkli kristalimsi bir katıdır.
Potasyumklorat, yaygın olarak potasyum klorür ve sodyum klorattan elde edilir. Sodyum klorata stokiyometrik oranlarda katı KCI eklenir. Bu karışım daha sonra bir kristalleştiriciye transfer edilir ve potasyum klorat bulamacı olur.Ana sıvı hücrelere geri dönüştürülür, burada tuz klorata dönüştürülür ve işlem tekrarlanır. Katı KCl için kalite gereksinimleri yüksektir, çünkü çözeltiye eklendikten sonar sonra hiçbir saflaştırma mümkün olmamaktadır.
Yanıcı maddelerle beraber çok daha yanıcı bir karışım oluşturur. Yanıcı malzeme çok ince bir şekilde bölünürse karışım patlayıcı da olabilir. Bu karışım sürtünme ile tutuşabilir. Kuvvetli sülfürik asit ile teması yangınlara yada patlamaya neden olabilir.
Potasyumklorat, sulu çözelti renksiz bir sıvı olarak ortaya çıkar. Sudan daha yoğundur.
Amonyum tuzları ile karıştırıldığında kendiliğinden ayrışabilir ve tutuşabilir. Uzun süre ısıya veya ateşe maruz kaldığında patlayabilir.
Kibrit, kağıt, patlayıcı ve daha birçok kullanımda kullanılır.Cilde teması, gözleri ve mukoza zarlarını tahriş edebilir. Yutulması halinde zehirli olabilir. Başka kimyasalların sentezi için öncü madde olarak kullanılır. Teması halinde organik maddeleri tutuşturur.
Potasyumklorat, oksitleyici bir ajan, patlayıcılarda, kibritlerde, oksijen kaynağı olarak , tekstil baskısı, piroteknik, dezenfektanlarda ve ağartma malzemelerinde kullanılır.
Veteriner tıbbında, potasyum klorat oksitleyici bir ajan, antiseptik ve büzücü olarak kullanılır.
Potasyumkloratın bir çok farklı alanda daha kullanımı mevcuttur. Bunlara örnek olarak: flaş tozunda kullanılan bir yükseltgeyici maddedir. Diş macunu üretiminde, herbisit olarak, alkaloidler ve fenoller için de bir reaktif olarak kullanılır.
Potasyumklorat ayrıca kesilmiş domuz ve domuz ürünlerinde Yersinia enterocolitica isimli bakterinin oluşumunun belirlenmesinde de kullanılabilir.,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
hasatdergisi.com