İRFAN DONAT
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Mayıs ayı gıda fiyat endeksini açıkladı.
FAO Gıda Fiyat Endeksi, Mayıs’ta aylık bazda yüzde 2,6 düşürken yıllık bazda ise yüzde 22,1 gerileyerek ortalama 124,3 puan oldu.
Mayıs ayındaki düşüş, şeker ve et endekslerindeki artışlarla kısmen dengelenen bitkisel yağlar, tahıllar ve süt ürünleri fiyat endekslerindeki önemli düşüşlerle desteklendi.
FAO Tahıl Fiyat Endeksi, aylık bazda yüzde 4,8 gerilerken, yıllık bazda yüzde 25,3 düştü. Uluslararası buğday fiyatları, önümüzdeki 2023/24 sezonunda bol miktarda küresel arz beklentisi ve Karadeniz Tahıl Girişimi’nin uzatılması nedeniyle aylık bazda yüzde 3,5 düştü. Dünya mısır fiyatları Mayıs’ta yüzde 9,8 geriledi.
FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, Mayıs’ta aylık bazda yüzde 8,7 düşerken, yıllık bazda yüzde 48,2 geri çekildi. Endeksteki devam eden düşüş, palm, soya, kolza tohumu ve ayçiçeği yağlarında dünya fiyatlarının düşmesini yansıtıyor.
FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Mayıs’ta yalık bazda yüzde 3,2 gerilerken, yıllık bazda yüzde 17,7 düştü. Mayıs ayındaki düşüşe, kuzey yarımkürede mevsimsel olarak yüksek süt üretiminin ortasında, stoklar da dahil olmak üzere, bol miktarda ihracat imkanı nedeniyle uluslararası peynir fiyatlarındaki keskin düşüş öncülük etti.
FAO Et Fiyat Endeksi ise aylık bazda yüzde 1,0 artarak Mayıs ayında ortalama 117,9 puan oldu ve art arda dört aylık artış trendini korudu. Endeks, yıllık bazda yüzde 4,1 geriledi. Uluslararası kümes hayvanı eti fiyatları, özellikle Asya’dan devam eden yüksek ithalat talebi ve yaygın kuş gribi salgınlarından kaynaklanan potansiyel kısa vadeli arz zorluklarına ilişkin bazı endişeler nedeniyle Mayıs ayında daha da arttı. Küresel sığır eti fiyatlarında artış sınırlı oldu.
FAO Şeker Fiyat Endeksi, de aylık bazda yüzde 5,5 artarak Mayıs ayında ortalama 157,6 puan oldu ve bir yıl önceki değerinin yüzde 30,9 üzerinde art arda dördüncü aylık artışa sahne oldu. El Nino’nun 2023/24 mahsullerini nasıl etkileyebileceğine dair artan endişeler ve 2022/23 sezonunda beklenenden daha düşük küresel stoklar, Mayıs ayında uluslararası şeker fiyatlarındaki artışı tetikledi.