Anasayfa / Ekonomi / Kurbanlık fiyatlarında yüzde 30 ’a varan artış

Kurbanlık fiyatlarında yüzde 30 ’a varan artış

Kurban bayramı yaklaşırken kurbanlık piyasası da hareketlendi. Kurban pazarları ve satıcılar hazırlıklarına henüz başlarken vatandaşların bir diğer alternatifleri de zincir marketler.

Uzun süredir kurban bayramları öncesi kurbanlık küçükbaş ve büyükbaş hayvan satışı hizmeti veren zincir marketlerde fiyatlar bu sene cep yakıyor.

Kurbanlık piyasasında son hazırlıklar sürerken zincir marketler de 2021 yılı kurban bayramı öncesinde fiyatlarını açıkladı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, geçtiğimiz yıl fiyatların 2019 ’a göre büyükbaşta yüzde 14.61, küçükbaşta ise yüzde 18.81 arttığını açıklamıştı. Bu yıl kurban pazarları henüz kurulumunu tamamlamadığı için pazarlardaki piyasanın durumunu saptamak için erken olsa da marketlerdeki fiyatlar, hayvancılıkta yükselen maliyetlerin et fiyatlarına yansıdığının habercisi.

Sozcu.com.tr ’nin marketlerin geçmiş yıllarda açıkladığı fiyat bilgilerinden derlediğine göre, son bir yılda kurbanlık satış fiyatlarında kimi marketlerde yüzde 18 artış yaşanırken kimi marketlerde bu oran yüzde 30 ’a kadar yükseliyor.

Buna göre Türkiye ’nin yaygın ve büyük zincir marketlerinden birinde 2020 yılında 1585 TL ’ye satılan 16 kilogramlık bir kıvırcık kuzunun fiyatı 1950 TL ’ye yükselirken bir başka markette satılan 16 kg ’lık kuzunun fiyatı yüzde 30 ’luk artışla 1295 TL ’den 1695 TL ’ye yükseldi.

Son 4 yıllık tabloya baktığımızda ise 2018 ’de bu markette satılan satılan 16 kilogram ağırlığındaki bir kuzunun fiyatı 1295 TL, 2019 ’da ise 1395 TL olarak kayıtlara geçmiş. Buna göre son 4 yıllık fiyat artışı yüzde 50 ’nin üzerinde.

Ucuzluk marketi olarak bilinen bir başka zincir markette ise 2018 ’de 14 kg ’lık bir kuzu 995 TL ’ye alıcı bulurken bu rakam 2019 ’da 14 kiloluk bir kuzu için 1195 TL ’ye ve 2020 ’de 16 kilogramlık bir kuzu için 1295 TL ’ye yükselmiş. Mağazanın güncel satış fiyatı ise 16 kg için 1695 TL. Buna göre etin kilogram fiyatındaki 4 yıllık artış yaklaşık yüzde 48.

Yine yurt çapında faaliyet gösteren bir başka zincir markette 2018 ve 2019 yılında 17 kilogramlık bir kıvırcık kuzunun fiyatı sırasıyla 1285 ve 1395 TL olurken 2020 ’de bu rakam 18 kilogramlık kuzu için 1590 TL olarak kaydedilmiş. Şuan ise 17 kilogramlık kıvırcık kuzunun güncel satış fiyatı 1825 TL. Fiyatlar burada da son 4 yılda yüzde 42 ’lik bir artış gösterdi.

COŞTURAN POTASYUM SİLİKAT

* Bitki bünyesindeki suyu ayarlar, meyvede çatlamayı % 80 oranında durdurur.
• Bitkinin mantar patojenlere direnci arttırır. Mantar kökenli hastalıkları, maytları kontrol eder. Beyaz sineği ve diğer böcekleri önler. Yapraklara sprey olarak haşere kontrol amacıyla uygulanabilir.
* Bitkilerin besinleri taşıma özelliğini arttırır. Hücre duvarını güçlendirir. Kök hücreleri yeniler. Daha iyi sağlıklı meyve,çiçek ve sebze oluşumunu sağlar.
* Kan pıhtılaştırıcı gibi enfeksiyonlu bölgeyi silikonla sararak bitkiyi patojenlere karşı korur. Hücre duvarını kalınlaştırıp hücreyi büyüterek de koruma sağlar.
• Dikenlerin gelişmesini, yapraklarda mineral konsantrasyonunun artmasını sağlar.
• Hasatın kalitesini, rengini kokusunu arttırır.
• Bitkiler için gerekli besin mineralleri ve çinkonun alınımı nı kolaylaştırır.
• Fosfor metabolizmasını ayırarak bitkinin soğuğa karşı dayanıklılığını arttırır (Don’a karşı koruyucu etki sağlar).
* Bitkinin abiotik strese direncini arttırır.
• Bitkideki hastalık baskısını azaltır
• Bitkide büyüme ve verimi arttırır.
• Bitkinin kuraklılık ve mevsim şartlarına direnci arttırır.

Costuran ’ın etkilerinden bazı örnekler

* Kirazda ve üzümde tane iriliğinde artış sağlar.
* Nar ağacında gün yanığını önler,yaprakların üzerini kaplayarak güneşe karşı yaprağın yanmasını önler,ayrıca meyve üzerinde film oluşturarak çatlamaları da önler.
• Çeltikte ve buğdayda dikliği sağlar. Çeltik ekilen topraklar, çeltiğin silisi alması nedeniyle zamanla silis bakımından fakirleşiyor, potasyum silikat sulama suyuna veya bitkiye yapraktan verilerek silis ihtiyacını da dengeliyor.
* Büyümekte olan dolmalık kabağa verildiğinde verimini, boyutunu, ağırlığını, sayısını attırır.
• Kabaktaki uygulamalarda bitkiye matlık yapan(gümüşleme) de etkili sonuçlar verir.
• Yüksek tuzluluk durumunda domatesin canlılığını korumasını sağlar.

KULLANIM ŞEKLİ                   

• Gerek topraktan seyreltilmiş çözelti halinde veya yapraktan püskürtme suretiyle uygulanır. Yaprak dozu; 150-300 cc/100 lt su..
• Diğer gübrelemelerin öncesinde veya sonrasında verilmelidir.
• Bitki ekiminden önce toprak düzenleyici ve zenginleştirici olarakta kullanılır.

KARIŞABİLİRLİK

• Coşturan ’ın pH değeri 11-12 arasındadır ve asitli gübrelerle karışmaması gerekir, yoksa çözünmüş silisten dolayı jellenme problemi olabilir.

Potasyum silikat,pars lime sülfür,grafit,çinko tozu,hadjin yılan kovucu,bakır sülfat,magnezyum sülfat,magnezyum oksit,sodyum metabisülfit,alüminyum hidroksit,tutkal,pva,mangan dioksit,manganez dioksit,mangan sülfat,çinko sülfat,çinko oksit,sodyum ligno sülfonat,potasyum ligno sülfonat,aripad hayvan altlığı,pirinç tozu,bakır tozu,alüminyum tozu,kurşun oksit,sülyen,mürdesenk,zeolit,sepiyolit,parsvet yara tozu,badimon yara tozu

Dmrsüren kimya ltd.şti-0216 4421200-05523307100

www.kimyadeposu.com

Hakkında

Diğer Haber

Trakya’da Kanolayı kuraklık vurdu

Trakya’nın sarı altın çiçeği kanola, bölge yağış alamayınca yaşanan kuraklığa yenik düştü. Ayçiçeğine alternatif olarak …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]