Deri ihracatçıları, Kurban Bayramı öncesinde kurban derilerinin ekonomiye kazandırılmasına dikkat çekmek amacıyla vatandaşlara bir çağrıda bulundu.
Vatandaşların kurban etine verdikleri önem kadar deriye de sahip çıkması gerektiğini belirterek, kurban derilerinin deri ihracatının temel hammaddesi olduğunu vurguladılar. Türkiye’nin deri sektörü açısından önemli bir dönemde olduğunu ifade eden sektör temsilcileri, 2 milyar dolarlık deri ihracatına dikkat çekti.
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, deri konfeksiyon, ayakkabı ve saraciye gibi sektörlerin hammaddesi olan derinin büyük oranda ekonomik kayba uğradığını söyledi. Kurban Bayramı döneminde küçükbaş hayvan derilerinde özellikle yüksek bir potansiyel olduğunu belirten Zandar, ancak mevcut durum itibarıyla bu hammaddede yüzde 40-50 oranında kayıp yaşandığının altını çizdi.
Türkiye’de her yıl Kurban Bayramı’nda ortalama 1 milyon büyükbaş ve 2,5 milyon küçükbaş hayvan kesildiğini belirten Zandar, özellikle küçükbaş derilerin doğru işlenmesi halinde ekonomiye ciddi bir katkı sağlanabileceğini dile getirdi. Son dönemde genel deri ihracatındaki düşüşe karşılık, deri konfeksiyon ürünleri ihracatında artış olduğunu aktaran Zandar, 2024’ün ilk dört ayında 31 milyon dolar seviyesindeki deri konfeksiyon ihracatının 2025’in aynı döneminde yüzde 44 artışla 45 milyon dolara ulaştığını ifade etti.
İhraç Fiyatının 150 Doları Bulduğu Belirtildi
Deri konfeksiyon ürünlerinin katma değer açısından çok yüksek bir potansiyele sahip olduğunu belirten Zandar, kilogram başına ihraç fiyatının 150 doları bulduğunu paylaştı. Ancak küçükbaş hayvan derilerinin düzgün yüzülüp tuzlanmadığı için büyük ölçüde kullanılamaz hale geldiğine değinerek dünya genelindeki resesyon ortamında bu hammadde kaybının üzücü olduğunu söyledi. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Halil Gündoğdu ise Türkiye’nin yıllık 120 milyon dolarlık ham deri ithalatına dikkat çekti. Eğer Kurban Bayramı’nda elde edilen deri hammaddesi makinelerle doğru şekilde yüzülür ve uygun koşullarda muhafaza edilirse, ithalatın 20 milyon dolar azaltılabileceğini dile getirdi.
Büyükbaş hayvan derilerinde yaşanan kaybın önlenmesi halinde elde edilebilecek kazanımlara değinen Gündoğdu, 3 günlük bayram sürecinde yaklaşık 500 bin büyükbaş hayvan derisinin israf edildiğini vurguladı. Bu derilerle yaklaşık 10 milyon çift ayakkabı veya 3 milyon kadın çantası üretilebileceğini belirten Gündoğdu, aynı zamanda jelatin ve kolajen fabrikalarının da önemli ölçüde hammadde kaybına uğradığını ifade etti. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi Gizem Dönmez Gürkan ise Kurban Bayramı’nda elde edilen deri hammaddesinin sektördeki önemini vurguladı. Kurban derilerinin doğru şekilde toplanıp işlenmesi durumunda yüksek katma değerli ürünlere dönüştüğünü belirten Gürkan, bu tür ürünlerin hem deri sektörünün büyümesine hem de ülke ekonomisine katkıda bulunacağını ifade etti. Bu süreçte yerli kaynakların daha verimli kullanılabileceğine dikkat çeken Gürkan, kurban derilerinin işlenip moda ürünlerine, ceketlere ve dış giyim ürünlerine dönüştürülmesinin büyük bir fırsat sunduğunu söyledi.
Gürkan, bilinçli adımlar atılarak hem ekonomik hem de sektörel açıdan sürdürülebilir bir yapıya katkı sağlanabileceğini belirtti ve bu hedef doğrultusunda kolektif bir çabayla önemli farklar yaratılabileceğine inandığını dile getirdi.
Foreks