Tüketici Fiyat Endeksi ’nin on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı düzenlenmesinde değişikliğe gidildi. Kira artış oranı 1 Temmuz 2023 yılına kadar bir önceki seneki kiranın yüzde 25 ’ini geçmeyecek.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kira artış oranının yüzde 25’le sınırlandırılacağını duyurdu.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023 yılına kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki seneki kiranın yüzde 25 ’ini geçmeyecek şekilde bir artış yapılması imkânı getiriliyor” açıklamasını yaptı.
Temmuz itibarıyla TÜFE oranında zam yapamayacak olan ev sahipleri Bakan’ın açıklamalarının ardından telaşlanarak, bir bir kiracıları arayıp evden çıkmasını talep etti. Ev sahibi tarafından telefonla aranan Bilal Bakır isimli yurttaşın, eylülde dolacak sözleşme tarihine kadar evden çıkması istendi. İstanbul Okmeydanı’nda 2 bin 150 liraya 2+1 konutta oturan Bakır, ev sahibin Bakan’ın açıklamasından yaklaşık 40 dakika sonra aradığını söyledi. Bakır, ev sahibinin kendisine “Eylül ayında kira kontratınız bitiyor. Eylül ayına kadar çıkın” dediğini aktardı. Ev sahibine iki yılı dolmadığı için evden çıkmayacağını ve mahkemeye başvurabileceklerini beyan eden Bakır, “Aramızda tatsızlık yaşanmadan çıkmanızı istiyoruz. Ben veya annem gelecek o eve” yanıtını aldığını bildirdi.
Bakan’ın açıklamalarının ardından çok sayıda kiracı, ev sahiplerinden benzer telefonları aldığını açıkladı.
Mayıs’ta yıllık tüketici enflasyonu yüzde 73,50 ile 1998 yılı Ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı. Buna göre Haziran ayında yeni kira sözleşmesi yapacak vatandaşlar için zam oranı yüzde 39,33 olmuştu.
Son dönemde yaşanan fahiş kira artışları nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum başkanlığında üç bakanlığın temsilcileri mayıs sonunda toplantı gerçekleştirmiş ve yeni bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını açıklamışlardı.
Söz konusu değişikliğin 5 yıldan uzun süreli ya da 5 yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerini konu alan emsal kira davalarını da kapsayıp kapsamayacağı düzenlemenin içeriğine göre anlaşılacak.
BARYUM KARBONAT
Baryum karbonat, baryum sülfitten ya 60 ila 70 ° C’de soda ( soda külü yöntemi) ile sodyum karbonat ile muamele edilerek veya 40 ila 90 ° C’de karbondioksit geçirilerek ticari olarak üretilir.Soda külü işleminde katı veya çözünmüş sodyum karbonat baryum sülfit solüsyonuna ilave edilir ve baryum karbonat çökelti süzülür, yıkanır ve kurutulur.
Kullanım Alanları:Baryum karbonat esas olarak optik cam, huniler ve baryum manyetik malzemeler, diğer baryum tuzları, seramik, emaye, boya, kaynak çubuk besleme imalatı için kullanılırHavai fişek, alev hazırlığı, seramik kaplamaları ve optik cam yardımcı malzemeleri için de kullanılır.Baryum karbonat esas olarak optik cam, CRT cam ve baryum manyetik materyallerin ve kondansatörlerin imalatı için kullanılır, ayrıca karbon ve metal yüzey işlemlerinin karbürize edilmesi için de kullanılır. Diğer baryum tuzları ve seramik, emaye, pigmentler, boyalar, kauçuk, elektrot imal eden hammaddedir. Ayrıca rodentisit ve arındırıcı ajan, oksidasyon katalizörü olarak da kullanılır.Akı, paspas ve kristalleştirici bir madde olarak işlev görür bazı renklendirme oksitleriyle birleşerek benzersiz renkler üretir Bazılarının, sırlardan yiyecek ve içeceklere kadar sızıntı yapabileceğini iddia etmesi nedeniyle kullanımı tartışmalı.Tuğla, kiremit, toprak ve seramik endüstrisinde baryum karbonat, çiçeklenmeye neden olan çözünür tuzların ( kalsiyum sülfat ve magnezyum sülfat ) çökeltilmesi için killere ilave edilir .
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
hasatdergisi.com