Anasayfa / şifalı bitkiler / Kekik rekoltesi düştü!

Kekik rekoltesi düştü!

Kekik’te ‘Coğrafi İşaret’ tescili bulunan Denizli, bu yıl etkili olan kuraklık nedeniyle rekoltenin yarı yarıya düştüğü belirtildi.

Denizli’nin Güney ilçesine bağlı Eziler Mahallesinde üretilen kekik rekoltesi, geçen yıla oranla yarı yarıya azaldı. Üreticiler, rekolte düşüklüğünü kekiğin tam boy atma zamanı olan Nisan ve Mayıs aylarında yağan yağış miktarının azlığına bağlıyor.

Kekik üretimi hakkında açıklamalarda bulunan kekik üreticisi İsmail Toraman, kekik dikimine Eylül-Ekim ayı gibi başladıklarını belirterek; “Kış ayı boyunca kekik ile uğraşıyoruz. Mart Nisan ayları içerisinde ise tarladan söküp bağına dikiyoruz. Sonra bir iki ay sonra çapasına başlıyoruz. Daha sonra hasat zamanı geliyor. Hasat zamanında biçimi yapılıyor. Buradan da çuvallara koyup fabrikaya gönderiyoruz. Bu sene üretim geçen seneye göre yüzde elli düşük. Geçen yıl bir tarladan 2 bin 300 kilo ürün almıştım. Bu sene bin 700 kilo ancak alırız. En az 700 – 800 yüz kilo hava şartlarından dolayı yağış olmadığı için kayıp var. Sadece bizde değil bu bölgede kayıp çok. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yağış yağmadığı zaman rekolte düşüyor. O aylar kekiğin sürüm zamanı. Yağış olmayınca uzamıyor. Geçen sene boyu 60-70 santim ise bu sene ancak 40 santim oldu” dedi.

“Virüse karşı etkili”

Kekiğin kullanım alanları hakkında da açıklamalarda bulunan Toraman, “Kekik genelde ilaç sanayinde kullanılıyor. Kekik yağı, kekik suyu oluyor. Yemeklerde de kullanılıyor. Çay olarak içmede de kullanılıyor. Özellikle korona virüs salgınına karşı çok etkili olduğunu biliyoruz. Duyduğumuz kadarıyla kekik, virüslere karşı çok etkili. Belki bu yüzden midir bilmiyorum ama bizim burada bu salgından çok az kişi etkilendi. Çok fazlada da ağır geçiren olmadı. Olanlar da hafif atlattılar” diye konuştu.

Güney bölgesinde yetiştirilen kekiklerin yüksek yağ onanı nedeniyle piyasada daha çok rağbet gördüğüne dikkat çeken Toroman, şöyle konuştu:

“Araştırmalara göre Güney bölgesindeki yetişen kekiklerin diğer yerlere oranla daha yağlı ve daha kaliteli olduğu biliniyor. Nedeni de daha bizim buraların diğer kekik üretim merkezilerine oranla daha yüksek olması. Yüzde 79 gibi yüksek bir yağ oranına sahip Yağ oranı yüksek olduğu için piyasada bizim kekiğimiz daha fazla rağbet görüyor”

 

 

 

 

Sodyum Ligno Sülfonat Nedir?

Sodyum Lignosulfonat suda çözünebilen anyonik yüzey aktif maddedir, iyi sörf aktivitesine ve dağılma kapasitesine sahip, yapı kimyasallarında yoğun olarak kullanılan bir hammaddedir.

Sodyum Lignosülfonat aşağıdaki durum ve uygulamalarda kullanılır.
 Sodyum Lignosülfonatın en büyük kullanım alanı, beton kimyasallarında betonun su ihtiyacını düşürerek akışkanlığını arttırmaya yönelik kimyasal katkı üretimlerindedir. Böylece dayanımı yüksek daha güçlü beton üretilmesine olanak sağlanır.
• Sodyum Lignosülfonat, Çimento üretimi sırasında, çimento değirmeninde öğütme kolaylaştırıcı ve hammadde hazırlamada ham bulamaç çamurunun viskozitesini azaltarak öğütme yardımcısı olarak işlev görür.• Sodyum Lignosülfonat, betonun su ihtiyacının azalması ile daha akışkan beton üretmeye olanak sağlar ve hidrasyon hızını düşürür. Gözenekliliği azaltarak, beton yoğunluğunu arttırır, böylece betonun mukavemetini ve geçirimsizliğini büyük ölçüde iyileştirir.

DMRSÜREN Kimya Ltd Şti

0216 4421200-05523307100

Grafit tozu,Çinko Tozu,Kurşun Tozu,Mürdesenk,Sülyen,Kurşun Oksit,Bakır Sülfat,Çinko Sülfat,Çinko Oksit,Kaolin,altın mühür,sepiyolit,zeolit,potasyum silikat,sıvı kükürt,kalsiyum polisülfür,pars lime sülfür,hadjin yılan kovucu,sunmag yem katkısı,sunsep yem katkısı,aripad hayvan altlığı,sunshield sıvı kaolin,kalsiyum oksit,potasyum hidroksit,kalsiyum ligno sülfonat

Hasatdergisi.com

Hakkında seldahasat

Diğer Haber

ŞUBAT AYINDA UN İHRACATI YÜZDE 60 ARTTI

2023’te gerçekleştirdiği 3 milyon 663 bin ton un ihracatıyla tüm zamanların dünya tarihindeki en çok …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]