Anasayfa / Tarım / Kekik hasadı başladı!

Kekik hasadı başladı!

Malatya’nın Yazıhan ilçesinde kekik bitkisinde ilk hasat yapıldı. Kekik hasadının başlaması nedeniyle tarla günü düzenlenirken, ilk hasatla üretime ve ekonomiye katkı sağlandı.

Yazıhan ilçesi Hamidiye Mahallesi’nde 5 dekar alanda kekik yetiştiriciliği yapılarak, ilçede ürün çeşitliliği sağlamak, verim, kalite ve maddi geliri artırmak, bölge üreticisine örnek olacak üretim modelini oluşturmak amacı ile proje çalışması başlatılmıştı. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında 2021 yılı içerisinde uygulanmak üzere kabul edilen “Kekik Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi” uygulanmaya başlanmış ve 20-25 Mayıs tarihleri arasında dikimler tamamlanmıştı.

Kekik bitkisinde ilk hasat yapılarak tarla günü düzenlendi

Dikim sonrası kekiğin ilk hasadının yapılması kapsamında, İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, Yazıhan Belediye Bakanı Nevzat Öztürk, Tarım ve Orman İlçe Müdür Vekili Ersin Yıldırım, Kadın Kooperatifi Başkanı Raziye Köse, proje koordinatörleri, teknik personeller ve kadın girişimcilerin katılımıyla tarla günü gerçekleştirilerek konuşmalar yapıldı.

Proje sahasında gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, “Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce desteklenen, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında Yazıhan Belediyesi ile ortaklaşa yaptığımız 5 dekar alanda Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği kapsamında kekik yetiştiriciliğinin hayata geçirilmesi ve bugün hasadı yapıyor olmamız ilimizin bitkisel üretim deseninin arttığını ve küçük arazilerden en üst düzeyde fayda sağlanabileceğini göstermiştir. Kekik bitkisi çok seçici olmayıp, kısıtlı imkanlar ile üretimi yapılabilmekte ve pazarlama sorunu olmayan ürün grubundadır. Kekik baharat, kozmetik ve ilaç sektöründe kullanılmakta. Suyu ve yağı alternatif tıpta kullanılmakta ve ayrıca çay olarak da tüketilmektedir. Proje ile ilimizde kekik alanlarının artacağını düşünüyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk de, “Mayıs ayında dikimini gerçekleştirdiğimiz kekiklerimizin ilk hasadını bu gün gerçekleştiriyoruz. Yazıhan Ovası Türkiye’de önemli bir ovadır ve tahıl ambarı olarak isminden söz ettirirdi. Boztepe Barajımızın faaliyete geçmesiyle birlikte tahılın yanında ürün çeşitliliği de arttı ve şu an bölgenin en iyi sebzeleri ve ürünler Yazıhan ilçemizde yetişiyor. Bugün hasadını yaptığımız kekiğin yanı sıra pancar, brokoli, biber, domates, kabak, karpuz, kavun gibi daha birçok ürün yetiştiriliyor. Yazıhan ilçemize artı değer katan ürünler ülke ekonomimize de ciddi girdiler sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Kadın Kooperatifi Başkanı Raziye Köse ise kekik gibi önemli bir bitkinin üretiminden duydukları sevinci dile getirerek, üretim kaynağı olan fideleri kendi elleriyle diktiklerini, iki aylık bakım sürecinden sonra bugün hasat yapmanın kadın girişim kooperatifi adına mutluluk verici olduğunu belirtti.

Etkinlik katılımcıların hasadı gerçekleştirmesiyle tamamlandı.

 

 

 

 

 

GLİSERİN NEDİR?
Genellikle gliserol olarak da adlandırılan gliserin, tatlı bir tada sahip renksiz, kokusuz ve
zehirli olmayan bir sıvıdır. Su ve alkol ile karışabilen gliserin doğal veya sentetik olabilir.
Doğal gliserin, hayvansal veya bitkisel yağların hidrolizinin bir sonucu olarak üretilir. Hidroliz,
bir maddenin suya tepki göstermesi ve bunun sonucunda kimyasal bir bağın
parçalanmasıdır. Sentetik gliserin, petrol, propilen ve klor içeren kimyasal işlemlerle üretilir.
GLİSERİNİN FAYDALARI NELERDİR?
– Antibakteriyel, antifungal ve antiviral özelliklere sahiptir.
– Cildi nemlendirir.
– Cildi besler.
– Cildin su dengesini korur.
– Cilt kırışıklıklarını giderir.
– Cilde yumuşak ve pürüzsüz bir görünüm verir.
– Cildin zararlı UV ışınlarına karşı korunmasına yardımcı olur.
– Cilt rengini açar.
– Sivilceleri azaltır.
– Dudakları nemlendirir.
– El ve ayak nasırlarına iyi gelir.
– Ağız içi yaralarına karşı etkilidir.
– Egzama ve sedef hastalığına iyi gelir.
– Topuk çatlaklarını iyileştirir.
– Kulakta yer alan kirleri akıtır.
– Nemli saça uygulandığında saçların onarılmasını ve güçlenmesini sağlayarak dökülmeleri
azaltır.
DMRSÜREN Kimya Ltd Şti
0216 4421200-0552 3307100
www.kimyadeposu.com

Hasatdergisi.com

Hakkında seldahasat

Diğer Haber

Potasyum Silikat Nedir

Potasyum silikat çoğunlukla tarım işlemlerinin yapıldığı alanlarda kullanılan bir kimyasaldır. Tarım sektöründe bakterilere katkı sağlamasından dolayı …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]