Eskişehir Kahveciler Odası, artan maliyetler karşısında, Eskişehir Esnaf Odaları Birliği ’nden çaya zam istedi.
Eskişehir ’de en son Mart ayında 2 liraya satılan çaya yüzde 25 zam uygulanarak fiyatı 2 lira 50 kuruş olmuştu.
Ancak A ’dan Z ’ye gelen zamlar, kahveci esnafını isyan ettirdi. Eskişehir Kahveciler Odası da artan maliyetler karşısında çaya zam yapabilmek için Eskişehir Esnaf Odaları Birliği ’ne zam talebinde bulundu.
Eskişehir Kahveciler Odası Başkanı Zeki Çoban, artan maliyetlere dikkat çekerek, “Kahveci esnafımız ağır bir salgın döneminde büyük hasarla çıktı. Dünyada belki salgının izleri kayboldu. Ancak bizim esnafımız salgının izlerini hala yaşıyor. Bu hastalık ekonomik hastalık, zam hastalığı. Biz de çaya zam alacağız. Esnaf Odaları Birliği ’ne teklif verdik” dedi.
Çoban, artan maliyetler nedeniyle Esnaf Odaları Birliği ’ne zam talepleri olduğunu ve kahvehanelerde 2,5 lira olan çayın 3,5 liraya yükselebileceğini söyledi.
En son geçen Mart ayında çaya zam yaptıklarını belirten Çoban, “Şehrimiz biliyorsunuz üniversite şehri, öğrenci şehri. Yüksekokullar kapandı ve şehir boşalmaya başladı. Bu durumdan esnaflarımız etkileniyor. Geçtiğimiz aylarda çaya yüzde 43.7, kahveye yüzde 21, şekere yüzde 20 zam geldi. Meşrubat zaten firmalar kendi kafasına göre zam yapıyor. Bizim de kar marjlarımız düştü. Son yapılan elektrik, doğalgaz zamları da bunun tuzu biberi oldu. Bu kontrolsüz acayip bir şekilde gelen zamlar bizi çok etkiledi. Bizler de hizmetimizi devam ettirmek için zam yapmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Eskişehir Esnaf Odaları Birliği ’ne yüzde 40 zam talebinde bulunduklarını vurgulayan Çoban, “Zam yapmaktan zevk almıyoruz. Vatandaşımıza ucuz çay, kahve içirelim sürümden kazanalım istiyoruz. Ama maalesef olmuyor. Kahvelerimiz 18 ay salgın döneminde kapandı. Hala yaralarımız devam ediyor. Borcu borçla ödüyoruz. İnsanlar maddi durumları nedeniyle yanındaki arkadaşına sıcak ve soğuk içecek ikram etmiyor. Halkın alım gücü azaldığı için biz çok zor durumdayız. Yüzde 40 zam alırız diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
BARYUM KARBONAT
Baryum karbonat, baryum sülfitten ya 60 ila 70 ° C’de soda ( soda külü yöntemi) ile sodyum karbonat ile muamele edilerek veya 40 ila 90 ° C’de karbondioksit geçirilerek ticari olarak üretilir.Soda külü işleminde katı veya çözünmüş sodyum karbonat baryum sülfit solüsyonuna ilave edilir ve baryum karbonat çökelti süzülür, yıkanır ve kurutulur.
Kullanım Alanları:Baryum karbonat esas olarak optik cam, huniler ve baryum manyetik malzemeler, diğer baryum tuzları, seramik, emaye, boya, kaynak çubuk besleme imalatı için kullanılırHavai fişek, alev hazırlığı, seramik kaplamaları ve optik cam yardımcı malzemeleri için de kullanılır.Baryum karbonat esas olarak optik cam, CRT cam ve baryum manyetik materyallerin ve kondansatörlerin imalatı için kullanılır, ayrıca karbon ve metal yüzey işlemlerinin karbürize edilmesi için de kullanılır. Diğer baryum tuzları ve seramik, emaye, pigmentler, boyalar, kauçuk, elektrot imal eden hammaddedir. Ayrıca rodentisit ve arındırıcı ajan, oksidasyon katalizörü olarak da kullanılır.Akı, paspas ve kristalleştirici bir madde olarak işlev görür bazı renklendirme oksitleriyle birleşerek benzersiz renkler üretir Bazılarının, sırlardan yiyecek ve içeceklere kadar sızıntı yapabileceğini iddia etmesi nedeniyle kullanımı tartışmalı.Tuğla, kiremit, toprak ve seramik endüstrisinde baryum karbonat, çiçeklenmeye neden olan çözünür tuzların ( kalsiyum sülfat ve magnezyum sülfat ) çökeltilmesi için killere ilave edilir .
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
hasatdergisi.com