ABD yaptırımlardan muafiyet elde eden 8 ülkeden biri Japonya, İran ’dan petrol ithalatına devam edeceğini duyurdu.
Japonya’nın Mainichi gazetesinde yer alan habere göre, Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Hiroshige Seko, başkent Tokyo’da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin ABD’nin İran’a yaptırımlarıyla ilgili sorularına yanıt verdi.
Japon şirketlerin ABD yaptırımları nedeniyle İran’dan petrol sevkiyatlarını askıya aldığını hatırlatan Seko, yaptırımlardan muafiyet alınması sonucunda şirketlerin Tahran’dan petrol ithalatına yeniden başlamayı planladıklarını duyurdu.
Her şirketin konuyla ilgili kendi kararını vereceğini belirten Seko, “Bu muafiyet kararına dayanarak, şirketler büyük olasılıkla İran’dan ham petrol ithalatına yeniden başlayacak.” dedi.
Japon bakan, ülkesinin İran’dan petrol ithalatının miktarı hakkında ise bilgi vermekten kaçındı.
Öte yandan Japonya’nın en büyük enerji şirketlerinden JXTG Nippon Petrol ve Enerji Şirketi, tedarikçilerin çeşitlendirilmesi ve ekonomik verimlilik açısından İran’dan ithalata yeniden başlamayı düşündüklerini duyurdu.
ABD, dün itibarıyla devreye giren yaptırım paketinin ikinci aşaması kapsamında 50 İran bankası ile 700’den fazla şirket ve kişiyi yaptırım listesine eklemişti.
ABD yönetimi, Türkiye, Güney Kore, İtalya, Yunanistan, Çin, Tayvan, Hindistan ve Japonya’nın en az 180 gün daha İran ile ticaret yapmasına izin verdiklerini belirtmişti.
Yaptırımlardan muafiyet elde edebilmek için uzun süre ABD’li yetkililerle görüşmelerini sürdüren Japonya, haziran ayında İran’dan günlük 183 bin varil petrol ithal ederken eylülde bu rakamı 43 bin varile kadar düşürmüştü. Japonya, Ekim’de İran’dan petrol sevkiyatlarını tamamen durdurmuştu.
POTASYUM KLORAT NEDİR?
Potasyumklorat, beyaz renkli kristalimsi bir katıdır.
Potasyumklorat, yaygın olarak potasyum klorür ve sodyum klorattan elde edilir. Sodyum klorata stokiyometrik oranlarda katı KCI eklenir. Bu karışım daha sonra bir kristalleştiriciye transfer edilir ve potasyum klorat bulamacı olur.Ana sıvı hücrelere geri dönüştürülür, burada tuz klorata dönüştürülür ve işlem tekrarlanır. Katı KCl için kalite gereksinimleri yüksektir, çünkü çözeltiye eklendikten sonar sonra hiçbir saflaştırma mümkün olmamaktadır.
Yanıcı maddelerle beraber çok daha yanıcı bir karışım oluşturur. Yanıcı malzeme çok ince bir şekilde bölünürse karışım patlayıcı da olabilir. Bu karışım sürtünme ile tutuşabilir. Kuvvetli sülfürik asit ile teması yangınlara yada patlamaya neden olabilir.
Potasyumklorat, sulu çözelti renksiz bir sıvı olarak ortaya çıkar. Sudan daha yoğundur.
Amonyum tuzları ile karıştırıldığında kendiliğinden ayrışabilir ve tutuşabilir. Uzun süre ısıya veya ateşe maruz kaldığında patlayabilir.
Kibrit, kağıt, patlayıcı ve daha birçok kullanımda kullanılır.Cilde teması, gözleri ve mukoza zarlarını tahriş edebilir. Yutulması halinde zehirli olabilir. Başka kimyasalların sentezi için öncü madde olarak kullanılır. Teması halinde organik maddeleri tutuşturur.
Potasyumklorat, oksitleyici bir ajan, patlayıcılarda, kibritlerde, oksijen kaynağı olarak , tekstil baskısı, piroteknik, dezenfektanlarda ve ağartma malzemelerinde kullanılır.
Veteriner tıbbında, potasyum klorat oksitleyici bir ajan, antiseptik ve büzücü olarak kullanılır.
Potasyumkloratın bir çok farklı alanda daha kullanımı mevcuttur. Bunlara örnek olarak: flaş tozunda kullanılan bir yükseltgeyici maddedir. Diş macunu üretiminde, herbisit olarak, alkaloidler ve fenoller için de bir reaktif olarak kullanılır.
Potasyumklorat ayrıca kesilmiş domuz ve domuz ürünlerinde Yersinia enterocolitica isimli bakterinin oluşumunun belirlenmesinde de kullanılabilir.,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
hasatdergisi.com