İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in atıkların değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması politikası doğrultusunda İzmir, Türkiye’ye örnek bir çevre projesine daha imza atıyor.
Bornova ilçesi Pınarbaşı semtinde budama, park bahçe, çim, pazaryerleri ve hallerden çıkan bitkisel atıkların organik gübreye dönüştürüleceği katı organik gübre tesisi kurulacak.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in atıkların ham madde olarak değerlendirilip ekonomiye kazandırılması politikası doğrultusunda İzmir’de Türkiye’ye örnek olacak bir çevre projesi daha başlıyor. Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Sahası ile Ödemiş ve Bergama’da kurulan entegre katı atık yönetim tesislerinde evsel katı atıkları ayrıştırarak organik gübreye ve elektrik enerjisine dönüştüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova ilçesi Pınarbaşı semtinde ekolojik bir tesisi daha hizmete almaya hazırlanıyor. Kent genelinde budama, park, bahçe, çim, pazaryeri ve hallerden çıkan bitkisel atıkların organik gübreye dönüştürüleceği katı organik gübre tesisi kurulacak.
Hem ekonomiye hem çevreye katkı
Katı atık organik gübre tesisi, biyoreaktör sistemleri ile 24 saat organik gübrenin üretileceği bir tesis olacak. Hallerden, park, site, apartman ve bahçelerden çıkan bitkisel atıklar bu tesiste organik gübreye dönüşecek. Böylelikle atıkların neden olduğu çevre kirliliği ile haşere üreme problemlerinin de önüne geçilmiş olacak. Tesisten çıkan organik gübreler kent genelinde İzmir Büyükşehir Belediyesinin peyzaj uygulamalarında ve tarımda kullanılacak. Doğayı kirleten kimyasal gübrelerin yerini organik gübre alacak ve ürün verimi artacak. Tesis, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “İzmir Tarımı” vizyonu doğrultusunda, tarımsal üretimin güçlendirilmesi hedefinde de önemli bir rol oynuyor.
Günde 64 ton gübre üretilecek
Mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesine ait 7 bin 535 metrekarelik alanda kurulacak tesiste ürün kabul alanı, ayrıştırma, parçalama, öğütme ve karıştırmanın yapılacağı ön işlem ünitesi, biyolojik bozunmayı sağlayan biyoreaktör sistemleri, eleme-soğutma ve nihai ürün stok alanı yer alacak. Bitkisel atıklar tamamen kapalı reaktör sistemlerinde işlenecek ve 24 saat içinde paketli organik gübreye dönüşecek. Herhangi bir koku sorunu olmayacak ve çevre kirliliği oluşmayacak. Günde 64 ton organik gübrenin elde edileceği tesis için İzmir Büyükşehir Belediyesi eylül ayında ihaleye çıkacak. İhaleyi kazanan firma kira karşılığı tesisi 10 yıl süre ile işletecek.
Tarımda organik gübre kullanmanın faydaları
Organik gübre kullanımı toprağın yapısını iyileştirip toprağın havalanmasını sağlıyor. Bitkilerin ihtiyacı olan zamanda besin almasını sağlarken, topraktaki toksinleri nötralize ediyor. Toprağın pH dengesini düzenleyip büyümeyi hızlandırıyor ve bitkileri güçlendirerek kimyasal gübre gereksinimini de azaltıyor.
Magnezyum Oksit (Kostik Kalsine) Nedir?
Manyezitin 700- 1200 o C ısıda kavrulmasıyla %2,7 CO 2 kapsayan kostik kalsine manyezit elde
edilir. Hayvan yeminden uranyum karbonat liç sistemlerine kadar geniş bir kullanım alanı vardır.
Oksiklorit veya sorel çimentosu yapımında, suni ipek, suni gübre, kimya endüstrisi vb. de
kullanılır.
Tarım endüstrisinde, ince tarım seklinde hayvan yemine katılarak: iri taneliler gübre
endüstrisinde
kok oluşturmayan ince tozlar pastörize tossuzlaştırma malzemesi olarak.
İnşaat endüstrisinde; askı taban, izolasyon inşaat blokları ve hafif yapı elemanı
olarak.
İlaç endüstrisi ve tıpta,
Genel kimya endüstrisinde; magnezyum bileşiklerinin üretimini başlangıç malzemesi
olarak.
Lastik ve plastik endüstrisinde; stabilizatör madde vulkanizör madde olarak.
Kâğıt endüstrisinde.
Otomotiv yağlama yağlarında; hızlı çalışan motorlar için etkin olarak asitlerin
nötrleştirilmesinde katkı maddesi olarak.
Uranyum cevherlerinden uranyum oksit eldesindeki karbonat devrelerinde absorbent
ve katalizör olarak kullanılmaktadır.
DMRSÜREN KİMYA LTD ŞTİ
0216 4421200-0552 3307100-0532 5466184
www.kimyadeposu.com