Hükümetin geçen yıl sonunda imza attığı faiz indirimi operasyonu önce döviz kurlarını sonra da enflasyonu patlatırken, son dönemde kredilerde frene basılması dikkat çekiyor.
Resmi enflasyonun yüzde 80 ’e dayanmasına rağmen Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 14 ile reel olarak tarihi düşük seviyede tutmaya devam ederken, farklı yollarla kredi faizleri artırılıyor, kredi büyüme hızı yavaşlatılıyor.
4 AY SONRA İLK
BDDK verilerine göre, 8 Temmuz haftasında ihtiyaç kredisi hacminde 4,5 milyar TL ’lik düşüş yaşandı. Bu düşüş, 18 Mart haftasındaki 499 milyon TL ’lik düşüş sonrasındaki ilk haftalık düşüş olarak kayıtlara geçti. İhtiyaç kredisi hacmindeki artışlar, 13 Mayıs 2022 haftasında 9,4 milyar TL ile zirveyi görmüştü.
8 Temmuz haftasında bireysel kredi kartı borç tutarında da 985 milyon TL ’lik düşüş yaşandı. Bu düşüş de 8 Nisan haftası sonrasında ilk oldu.
BDDK, 9 Haziran ’da açıkladığı kararla tüketici kredilerinde taksit sınırlamasına gitmişti. Eylül 2021 ’de 50 bin TL üzeri tüketici kredilerinde vade sınırını 36 aydan 24 aya indiren BDDK, 9 Haziran ’daki kararla 100 bin TL olarak yeni bir sınır tanımlamış ve bu sınır üzerindeki krediler için vadeyi 24 aydan 12 aya indirmişti.
BDDK ayrıca, limiti 25 bin TL üzeri olan kredi kartlarının asgari ödeme tutarını, dönem borcunun yüzde 20 ’sinden yüzde 40 ’ına yükseltmişti.
KREDİ FAİZLERİ YÜKSELİŞTE
İhtiyaç kredisi faizleri 1 Temmuz haftasında ortalama yüzde 32,91 ’e kadar yükseldi. Kasım 2021 ’de yüzde 23 seviyelerinde olan bu oran, Ekim 2018 sonrasındaki yaklaşık 4 yılın zirvesi olarak kayıtlara geçti. Faizlerdeki artış eğiliminin önümüzdeki haftalarda devam etmesi bekleniyor.
Ticari kredi faizleri de 1 Temmuz ’da yüzde 31,26 ’ye kadar yükseldi ve Kasım 2018 sonrasının zirvesine ulaştı. Bu oran nisanda yüzde 20 ’nin altını görmüş ancak daha sonra yükselişe geçmişti.
Bankaların elindeki enflasyona endeksli tahvillerde iskonto oranının yüzde 50 ’ye yükseltilmesi dahil bir dizi önlem kredi faizlerinin yükselişinde etkili oldu.
Öte yandan, kredi faizleri son dönemde artsa da yüzde 80 ’lik resmi enflasyon düşünüldüğünde reel olarak düşük kalmaya devam ediyor.
FERRO ALAŞIM TOZLARI VE KULLANIM ALANLARI
–Ferro Molibden Tozu: Otomobiller, ağır kamyonlar, köprüler ve üst geçitler, inşaat vinçleri, büyük miktarda gerilime dayanım gereken veya iyi bir mukavemete ihtiyaç duyulan diğer tüm yapılarda kullanılan çelik üretimi için kullanılır.
–Ferro Wolfram Tozu: Ferro Tungsten esas olarak herhangi bir alaşımın erime noktasını arttırmak için kullanılır ve bu nedenle Havacılık, Döküm ve Kaynak Elektrot gibi çeşitli uygulamalar için uygundur. Elektrotlar içinde, Ferro Tungsten esas olarak Sert Dolgu Elektörleri ve hatta Sert Dolgu Borulu Elektrotların üretimi için kullanılır.
-Ferro SilisyumTozu: Ferrosilisyum, çelik ürün kalitesini geliştirmek için sıvı metalde oksijeni gidermek amacıyla alaşım elementi olarak kullanılır. Silisyum temel olarak mukavemet ve aşınma direnci, esneklik (yay çelikleri), korozyon direnci (ısıya dayanıklı çelikler) ve düşük elektriksel iletkenlik ve mıknatıssal büzülme (elektriksel çelikler) özelliklerini arttırır. Düşük Al içerikli Standart FeSi, Yüksek Saflıktaki FeSi ve düşük karbonlu FeSi ürünleri, transformatör/motor, rulman, darbe emici, araç lastiklerinde çelik kord bezi ve paslanmaz çelik imalatında kullanılan özel kalitede çeliklerin üretiminde kullanılmaktadır.
–Ferro Krom LCTozu: Düşük Karbonlu Ferro Krom, Karbon yüzdesini Karbon seviyelerini etkilemeksizin ayarlanması gereken çelik içine eklenir. Düşük Karbonlu Ferro Krom Toz, Kaynak Elektrotları ve Çubuk Elektrotları gibi seveal uygulamalarda kullanılır.
–Ferro TitanyumTozu: Ferro Titanyum, Kükürt, Karbon, Oksijen ve Azot ile son derece reaktif olduğu için Çelik Üretiminde Temizlik Maddesi olarak kullanılır. Ayrıca deoksidasyon, kükürt giderme ve denitrifikasyon için kullanılır. Ferro Titanyum, Kaynak Elektrotları ve Yangın İşleri uygulamalarında da kullanılır.
–Ferro VanadiumTozu: Ferro Vanadyum, alkalilere ve ayrıca sülfürik ve hidroklorik asitlere karşı stabilite sağlar. Ferro Vanadyum, Çeliğe Karşı Korozyonun Önlenmesine de Yardımcı Olur. Aynı zamanda Çelik, Döküm ve Kaynak malzemelerinin Çekme Dayanımının arttırılmasına da yardımcı olur.
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ 0216 4421200-05523307100-05325466184www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
hasatdergisi.com