Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen ve DOKAP tarafından finanse edilen Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi (GİRKAP) çerçevesinde 2017 yılında çalışmaları başlatılan Görele İlçesi Çavuşlu Beldesi ile özdeşleşmiş ve gurbetçilerin sıla özlemini giderdikleri “Çavuşlu Ekmeği” Türk Patent ve Marka Kurumunun 16 Kasım 2020 tarih ve 89 sayılı Resmi Bülteni’nde yayınlanarak tescil edildi.
Bu kapsamda Çavuşlu Ekmeği; İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Görele Belediyesi ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte yapılan çalışmalar ve ODÜ. Ziraat Fakültesi uzmanlarının teknik desteği sonucunda düzenlenen rapor, Türk Patent ve Marka Kurumuna sunulmuştur. Çavuşlu Ekmeği için yapılan bu coğrafi işaret başvurusu kurum tarafından onaylanarak, 16 Kasım 2020 tarihinde Görele Belediyesi adına tescili gerçekleştirilmiştir.
Çavuşlu Ekmeği, ekmeklik buğday unu, su ve ekşi hamurun 10:1 oranında karıştırılarak yoğrulmasıyla yapılan ve fırından çıktıktan sonra üzerine bulamaç sürülen bir ekmektir. Ekmeğin üzerine sürülen bulamaç, ekmeğe parlak bir görünüm kazandırırken, üzerinde oluşturduğu tabaka ile de raf ömrünün uzamasına katkı sağlar. Çavuşlu Ekmeğinin dış kabuğu sert ve üst kabuk kalınlığı 2-4 mm, taban kabuk kalınlığı 4-6 mm olup ağızda dağılan gevrek bir yapıdadır. Ekmeğin iç kısmı süngerimsi, pişkin ve gözeneklidir. Çavuşlu Ekmeği, asitlik oranının yüksek olması nedeniyle oda şartlarında 7-10 gün kadar saklanabilir.
Coğrafi işaret tescilinin yapılması ile birlikte “Çavuşlu Ekmeği” hak ettiği marka değerine kavuşmuş olacaktır. Ayrıca İl Müdürlüğümüz tarafından yine GİRKAP projesi kapsamında ilimize özgü Şebinkarahisar Karadutu, Giresun Simidi, Giresun Fındık Ezmeli Kadayıf Tatlısı ve Giresun Isırganı için coğrafi işaret almaya yönelik çalışmalar halen devam etmektedir.