Giresun’da, “Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi” ile “Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projeleri” üreticileri sevindirdi..
İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, her iki projenin de müdürlük tarafından yürütüldüğü ve Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından finanse edildiği belirtildi.
Açıklamada değerlendirilmesine yer verilen İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Angın, proje kapsamında Giresun’da 2019 yılında 320 metrekarelik 2 topraksız tarım çilek serası ve 2020 yılında da 240 metrekarelik 50 örtü altı sebze seralarının kurulumlarının tamamlanarak üretime geçildiğini aktardı.
Topraksız tarım seralarında birim alandan elde edilen üretim miktarının diğer üretim tekniklerine göre daha üst seviyede olduğuna dikkati çeken Angın, bu seralarda üretimi yapılan çileklerin gelişimi ve verimi istenilen seviyelere ulaştığını vurguladı.
Angın, örtü altı sebze yetiştiriciliği için seraların yaygınlaştırılması amacıyla yapılan çalışmaların da desteklendiğini ifade ederek, bu seralarda yapılan üretimin mono kültür tarımın hakim olduğu Giresun’da küçük aile işletmelerinin gelirlerini çeşitlendirdiğini kaydetti.
Çiftçilerin örtü altı sebze üretimine olan ilgilerinin gün geçtikçe arttığına işaret eden Angın, “Üretilen ürünler yerel pazarlarda satışa sunulmakta. Bu gelişme hem ilimiz sebze ihtiyacını karşılamaya oldukça katkı sağlamakta hem de çiftçilerimiz için ek bir gelir kaynağı oluşturmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.
Angın, Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında ise 2020 yılında 11 dekar mavi yemiş, 3 dekar gilaburu ve 2 dekar kekik bahçesi tesislerinin kurulduğunu da aktardı.
Giresun’da toprak ve iklim yapısı dolayısıyla zengin bir floraya, tıbbi-aromatik içeriğe ve ticari potansiyele sahip pek çok türün yetişebildiğine dikkati çeken Angın, şunları kaydetti:
“Bu bitkilerin önemli kısmı doğadan toplanarak kullanılmaktadır. Bitki örtüsü açısından önemli avantajlara sahip ilimizde kırsal faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve klasik bitkilerin tarımına alternatif olarak ekonomik getirisi yüksek tıbbi bitkilerin standart üretiminin teşvik edilmesi ile bitki türleri korunacak ve yeni iş sahaları oluşacaktır. Çiftçilerimizin yoğun ilgi gösterdiği ve talep ettiği bu desteklemeler ilimizdeki tarımsal üretim potansiyelini arttırmakta ve yeni projelerin üretilerek hayata geçmesi için bizleri motive etmektedir.”
Sodyum Ligno Sülfonat Nedir?
Sodyum Lignosulfonat suda çözünebilen anyonik yüzey aktif maddedir, iyi sörf aktivitesine ve dağılma kapasitesine sahip, yapı kimyasallarında yoğun olarak kullanılan bir hammaddedir.
Sodyum Lignosülfonat aşağıdaki durum ve uygulamalarda kullanılır.
• Sodyum Lignosülfonatın en büyük kullanım alanı, beton kimyasallarında betonun su ihtiyacını düşürerek akışkanlığını arttırmaya yönelik kimyasal katkı üretimlerindedir. Böylece dayanımı yüksek daha güçlü beton üretilmesine olanak sağlanır.
• Sodyum Lignosülfonat, Çimento üretimi sırasında, çimento değirmeninde öğütme kolaylaştırıcı ve hammadde hazırlamada ham bulamaç çamurunun viskozitesini azaltarak öğütme yardımcısı olarak işlev görür.• Sodyum Lignosülfonat, betonun su ihtiyacının azalması ile daha akışkan beton üretmeye olanak sağlar ve hidrasyon hızını düşürür. Gözenekliliği azaltarak, beton yoğunluğunu arttırır, böylece betonun mukavemetini ve geçirimsizliğini büyük ölçüde iyileştirir.
DMRSÜREN Kimya Ltd Şti
0216 4421200-05523307100
Grafit tozu,Çinko Tozu,Kurşun Tozu,Mürdesenk,Sülyen,Kurşun Oksit,Bakır Sülfat,Çinko Sülfat,Çinko Oksit,Kaolin,altın mühür,sepiyolit,zeolit,potasyum silikat,sıvı kükürt,kalsiyum polisülfür,pars lime sülfür,hadjin yılan kovucu,sunmag yem katkısı,sunsep yem katkısı,aripad hayvan altlığı,sunshield sıvı kaolin,kalsiyum oksit,potasyum hidroksit,kalsiyum ligno sülfonat
Hasatdergisi.com
Kaynak; sondakika.com