Tarım ve Orman Bakanlığı ’nın performans hedeflerininin arasında yer alan, “Gıda işletmelerine yönelik denetim” hedefine yönelik veriler, çarpıcı bir detayı gün yüzüne çıkardı. Türkiye ’deki 718 binden fazla kayıtlı işletmeyi 7 bin 245 personel ile denetlemeye çalışan bakanlığın, gıda denetiminde hedefini küçülttüğü belirlendi.
Bakanlığın verilerini değerlendiren CHP Milletvekili Murat Emir, giderek derinleşen ekonomik kriz ile güvenilir ve sağlıklı gıda ürünlerine erişimin zorlaştığına dikkati çekti. Gıda güvenliğine yönelik denetimlerin araştırılması için TBMM Başkanlığına araştırma önergesi sunan Emir, denetim faaliyetlerinin Türkiye genelinde yalnızca 7 bin 245 personelle yürütülmesini eleştirdi.
CHP ’li Emir ’in bakanlığın raporlarından açıkladığı verilere göre, 2021 ’de toplam 1 milyon 378 bin denetim yapıldı. Sayının, her işletmenin yılda en fazla bir kere denetlendiğini açığa çıkardığını belirten Emir, “Bu işletmelerden yılda en az beş kere denetlenmesi gerekenler varken henüz hiç denetlenmemiş olanlar da mevcuttur” dedi. Halk sağlığı ve gıda güvenliğinin, işletme başına yılda ortalama bir kez yapılan denetimle sağlanmasının mümkün olmadığının altını çizen Emir, şunları söyledi:
“Üstelik Bakanlığın 2022 Yılı Performans Programı ’nda, sonraki yıllardaki denetim hedefini de düşürdüğü görülmektedir. Buna göre, 2021 yılında 1 milyon 378 bin denetim yapılmasına karşın bakanlık, 2022 ’deki denetim sayısı hedefini artırmak yerine 1 milyon 150 bine düşürmüştür. Bu rakamlardan da anlıyoruz ki Bakanlık işletmeleri yılda bir hatta belki de hiç denetlememeyi göze almıştır. Yani işletmeleri yeterince denetlemeyeceğini itiraf etmiştir.”
Gıda güvenliğine yönelik cezaların caydırıcı olmadığının altını çizen Emir, şunları kaydetti:
“Taklit ve tağşiş ürünlerde uygulanan cezanın sadece para ile sınırlı kalması, bunu göze alarak işe giren ve elde ettiği kazanç zaten verilen cezanın çok üzerinde olan sahte gıda üreticileri için bir engel oluşturmamaktadır. Bugün gıda güvenliği uzmanlarının hemfikir olduğu ortak konu, cezaların güncellenerek hapis veya ticaretten men gibi farklı yaptırımların uygulanması gerekliliğidir.”
POTASYUM KLORAT NEDİR?
Potasyumklorat, beyaz renkli kristalimsi bir katıdır.
Potasyumklorat, yaygın olarak potasyum klorür ve sodyum klorattan elde edilir. Sodyum klorata stokiyometrik oranlarda katı KCI eklenir. Bu karışım daha sonra bir kristalleştiriciye transfer edilir ve potasyum klorat bulamacı olur.Ana sıvı hücrelere geri dönüştürülür, burada tuz klorata dönüştürülür ve işlem tekrarlanır. Katı KCl için kalite gereksinimleri yüksektir, çünkü çözeltiye eklendikten sonar sonra hiçbir saflaştırma mümkün olmamaktadır.
Yanıcı maddelerle beraber çok daha yanıcı bir karışım oluşturur. Yanıcı malzeme çok ince bir şekilde bölünürse karışım patlayıcı da olabilir. Bu karışım sürtünme ile tutuşabilir. Kuvvetli sülfürik asit ile teması yangınlara yada patlamaya neden olabilir.
Potasyumklorat, sulu çözelti renksiz bir sıvı olarak ortaya çıkar. Sudan daha yoğundur.
Amonyum tuzları ile karıştırıldığında kendiliğinden ayrışabilir ve tutuşabilir. Uzun süre ısıya veya ateşe maruz kaldığında patlayabilir.
Kibrit, kağıt, patlayıcı ve daha birçok kullanımda kullanılır.Cilde teması, gözleri ve mukoza zarlarını tahriş edebilir. Yutulması halinde zehirli olabilir. Başka kimyasalların sentezi için öncü madde olarak kullanılır. Teması halinde organik maddeleri tutuşturur.
Potasyumklorat, oksitleyici bir ajan, patlayıcılarda, kibritlerde, oksijen kaynağı olarak , tekstil baskısı, piroteknik, dezenfektanlarda ve ağartma malzemelerinde kullanılır.
Veteriner tıbbında, potasyum klorat oksitleyici bir ajan, antiseptik ve büzücü olarak kullanılır.
Potasyumkloratın bir çok farklı alanda daha kullanımı mevcuttur. Bunlara örnek olarak: flaş tozunda kullanılan bir yükseltgeyici maddedir. Diş macunu üretiminde, herbisit olarak, alkaloidler ve fenoller için de bir reaktif olarak kullanılır.
Potasyumklorat ayrıca kesilmiş domuz ve domuz ürünlerinde Yersinia enterocolitica isimli bakterinin oluşumunun belirlenmesinde de kullanılabilir.,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
hasatdergisi.com