Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ’ın dün açıkladığı fındık alım fiyatları üreticide hayal kırıklığı yarattı.
Erdoğan, Toprak Mahsulleri Ofisi ’nin (TMO) 2022 yılı fındık alım fiyatını, alan bazlı ödeme, mazot ve gübre destekleriyle birlikte kilogram başına 54 liraya yükselttiklerini açıkladı.
Üreticiler fındığın kilogram fiyatının 60-70 TL aralığında olmasını talep ederken, açıklanan rakam destekler dahil 54 TL ’de kalmış oldu.
‘AÇIKLANAN 54 TL AMA GERÇEKTE… ’
Sozcu.com.tr ’ye konuşan Giresun Keşap Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şahin, açıklanan rakamdan alan bazlı gelir desteği düşüldüğü zaman bu yıl fındığın kilogram fiyatının açıklanan rakamın altına düşebileceğine dikkat çekti.
Son bir yılda maliyetlerinin yüzde 300-400 zamlandığına vurgu yapan Ordulu fındık üreticileri ise, sozcu.com.tr ’ye yaptıkları değerlendirmede, “Açıklanan 54 TL ’lik ortalama rakam, destekler dahil rakam. Ham fiyat olsaydı ve üzerine destek tutarı eklenseydi iyi olabilirdi ancak rakam bu haliyle üreticinin beklentilerinin oldukça altında” diye konuştu.
BEKLENTİ 4 DOLAR İDİ, DESTEK DAHİL 3 DOLAR OLDU
Fındıkta hasat zamanının yaklaşmasıyla taban fiyat beklentileri netleşmiş; bu yıl öne çıkan taleplerden biri, açıklanacak fındık fiyatlarının dolar kuruna endekslenmesi olmuştu.
Fındığın kilogram fiyatının 4 doların TL karşılığı olması gerektiği talepleri yükseliyordu.
Ancak Erdoğan ’ın dün açıkladığı ortalama 54 TL ’lik fındık alım fiyatları, mevcut kurla 3 dolara tekabül ediyor. Türk lirasındaki değer kayıplarının sürmesi nedeniyle, beklentilerin altında kalan bu rakamın daha da eriyeceğinin altı çiziliyor.
‘REKOLTEYİ FAZLA, FİYATI DÜŞÜK AÇIKLADILAR ’
Fındık üreticisinin bir diğer tepkisi de açıklanan rekolte tahminlerine yönelik.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2021 ’de ülke genelindeki kabuklu fındık üretimi 684 bin ton olmuştu.
TÜİK bu sezon için tahmini fındık rekoltesini 729 bin ton açıklamış; Tarım ve Orman Bakanlığı ise rekoltenin bu yıl 759 bin ton olmasının beklendiğini duyurmuştu.
Ancak Giresun ve Ordulu üreticilere göre “bu yıl bu kadar fındık çıkmayacak.”
Hem son bir yılda yüzde 300-400 aralığında zamlanan gübre maliyetlerinden sonra toprağa gübre atamayan çiftçi verim kaybına uğrayacak. Buna bir de fırtına gibi olumsuz hava koşullarının yarattığı hasar eklenecek.
Bu yılki rekoltenin 600-700 bin ton aralığında olmasını beklediklerini kaydeden Giresun Keşap Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şahin, “Rekolteyi fazla, fiyatları düşük açıkladılar” dedi.
Sozcu.com.tr ’ye konuşan Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurettin Karan ise, bu yılki fındık üretiminin 550 bin ton civarına kadar gerilemesi riski olduğunu belirtti.
‘İSTERDİK Kİ 65-70 TL OLSUN ’
Son bir yılda üreticinin artan maliyetlerine de değinen Şahin, şöyle devam etti:
“Geçen sene fındık bahçelerinde çalışacak işçiye verilen yevmiye 200 TL idi, bu yıl 300 TL ’ye çıktı. Mazot fiyatları bir yılda 3-4 katına çıktı. Gübre ise 500-60 lirayı geçtiği için üretici kullanamadı.
İsterdik ki, fındığın kilogram fiyatı 65-70 TL aralığında olsun. Çünkü enflasyon ve maliyetlerin geldiği seviye göz önüne alındığında açıklanması gereken rakam buna tekabül ediyordu. TMO ’nun her yerde alım yerlerini kurmasını, üreticiyi zora sokmamasını talep ediyoruz.”
ÜRETİCİ GEÇEN YIL 32 TL ’YE ÜRETİP, 25 TL ’YE SATMIŞTI
Öte yandan, fındık üreticisi geçen yıl da 32 liraya ürettiği bir kilo fındığı TMO ’ya 25,50-27 TL ’den satabilmiş; bu yıl daha büyük bir zarar korkusuyla yeni sezona başlamıştı.
Sadece gübreye gelen yıllık zamların yüzde 400 ’ü bulmasından dolayı Karadeniz ’deki fındık üreticilerinin yüzde 85 ’inin toprağa gübre atamadığı, bunun da üretimi yüzde 20 civarında düşürmesi bekleniyor.
DİMETİL SÜLFAT ( DIMETHYL SULFATE) DMS NEDİR?
DIMETHYL SULFATE
CAS 77-78-1: Dimethylsulfate, dimetilsülfat, di,metil,sülfat,dimetilsülfat,dimetilsulfat,dimetilsulfat
(Methylsulfate; DMS)
Dimetil sülfat, karboksilik asitlerin, alkollerin, fenollerin, laktamların, oksimlerin, hidroksilaminlerin ve hidroperoksitlerinmetilasyonu için güçlü bir metilleme reaktifidir. N-metil alkil- ve arilikameliaminlerin, amidlerin ve kuaterner amonyum tuzlarının hazırlanmasında bir reaktif olarak kullanılabilir.Dimetil sülfat ayrıca sülfür içeren bileşiklerin metilasyonunda sülfitleri ve sülfonyum iyonlarını sentezlemek için kullanılır.
Aynı zamanda bir reaktif olarak da kullanılabilir:
• 2-dimetilamino etil metakrilatınkuaternizasyonu ile güçlü bir antibakteriyel ajan olarak dörtlü amonyum akrilik monomerin hazırlanması için.
• Aldehitlerden ve ketonlardan epoksitlerintrimetilsülfonyum katyonu oluşumu yoluyla sentezlenmesi için dimetilsülfoksit ile birlikte.
• Gliserolünmetilasyonu ile dizel için bir oksijenat katkı maddesi hazırlamak.
DMS, ikame edilmiş oksijen, nitrojen ve sülfür bileşikleri oluşturmak için aktif hidrojen ve alkali metal tuzları ile reaksiyona giren güçlü bir metilleme maddesidir.
Dimetil Sülfat, ısıtıldığında zehirli dumanlar yayan soğan benzeri bir kokuya sahip kokusuz, aşındırıcı, yağlı bir sıvıdır. Dimetil sülfat, endüstride birçok organik kimyasalın üretiminde metilleme maddesi olarak kullanılmaktadır. Buharlarına soluma maruziyeti, gözleri ve akciğerleri oldukça tahriş edicidir ve karaciğer, böbrek, kalp ve merkezi sinir sistemine zarar verebilirken, deri teması şiddetli kabarmaya neden olur.
Dimetil Sülfat Uygulamaları
DMS yüzey aktif maddeler, kumaş yumuşatıcılar, su arıtma kimyasalları, tarım kimyasalları, ilaçlar ve boyalar oluşturmak için kullanılır. Metile edici bir ajan olarak DMS, oksijen, nitrojen, karbon, sülfür, fosfor ve bazı metallere bir metil grubu katabilir.
DMS çoğunlukla bir metilleme ajanı olarak kullanılsa da, bazen sülfonasyondahil olmak üzere başka bağlamlarda, bir katalizör olarak, bir çözücü olarak ve bir stabilizatör olarak da kullanılabilir.
Dimetil sülfat, renksiz yağlı bir sıvıdır, soluk soğan benzeri bir kokuya kadar kokusuzdur. Solunduğunda çok zehirlidir. Yanıcı bir sıvıdır ve parlama noktası 182 ° F’dir. Suda hafifçe çözünür ve ısı oluşumu ile sülfürik asit vermek üzere su ile ayrışır. Metaller ve dokular için aşındırıcıdır. Güçlü bir metilleme ajanıdır.
Dimetil sülfat, sülfürik asidin dimetil esteridir. Bir alkilleyici ajan ve bir immünosupresif ajan olarak rol oynar.
Dimetil sülfat, kuvvetli metilasyon ( aynı zamanda sülfonasyon ) ajanıdır. Yüzey aktif ajnlar ve tekstil yumuşatıcılarının yapımında ,eterlerde boyalarda kullanılır. Ayrıca N-, O- ve S- esaslı ürünlerde alkilasyon reaksiyonları için ara ürünlerde (ilaç, tarım, böcek zehiri, boya ve finisajda ) kullanılır. Dimetil Sülfat Metanol ve sülfürik asidin reaksiyonu sonucu oluşur. Renksiz ve soğana benzer kokusu ile dikkat çeker.
Bakır tozları yüksek fiziko-kimyasal özellikleri sayesinde birçok teknolojik alanda kullanılmaktadır,
Bakır tozu başlıca Sinter bronz fren balata üretiminde, demir tozu ile karıştırılarak sinter parça üretiminde, elmas kesici takım üretiminde, elektrik iletkeni olarak, termal iletken olarak, reçineli fren balatalarında, elektronikte manyetik radyasyon kalkanı olarak, dekoratif uygulamalarda ve birçok farklı alanda kullanılmaktadır.Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,süren bakır tozu,süren teknoloji,bakır tozu,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
05523307100-05325466184
hasatdergisi.com