Anasayfa / Ekonomi / Ekmek kuru durulmuyor

Ekmek kuru durulmuyor

Günde 3 öğün tüketilen ekmek ardı ardına gelen zamlarla gündemdeki yerini koruyor. Tarım Mahsulleri Ofisi (TMO) ekmeklik buğday fiyatlarına yönelik adımlar atmaya çalışsa da maliyetlerdeki artış nedeniyle ekmek zamlarını durduramadı. Birçok ilde ekmek ardı ardına zamlandı. İstanbul ’da da farklı ilçelerde ekmek 5 liraya satılıyor. Yüksek fiyattan ekmek satan fırınlara ceza kesileceği belirtilse de maliyet altında ezilen fırıncılar ceza yemeyi göze alıyor. Artan maliyetler nedeniyle ekmeğin daha da zamlanması kaçınılmaz. Tarımda üretici enflasyonu mayıs ayında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yüzde 154 ’ün üzerinde gerçekleşti. Fırıncının enerji maliyeti ise can yakıcı.

İzmir ’de ekmeğe 4 ’üncü kez zam kararı alınarak 3 lira olan 210 gram ekmeğin fiyatı 4 liraya yükseltildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Ticaret Müdürlüğü, İzmir Fırıncılar Esnaf Odası, İzmir Ticaret Odası Başkanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin birer temsilcisinden oluşan komisyon üyeleri dün tekrar bir araya geldi. Artan maliyetler göz önünde bulundurularak ekmek fiyatı gözden geçirildi. Mart ayından bu yana 3 liraya satılan ekmeğin 1 lira zamlanmasına karar verildi. Böylece İzmir ’de ekmek 4 liraya yükseldi.

Ekmeğin fiyatı illere göre değişim gösteriyor. Van ’da 210 gram ekmek dün gelen zamla birlikte 2,5 liradan 3,5 liraya çıktı. Kocaeli ’de ise 200 gramı 3 liradan satılan ekmeğin fiyatı 1 Temmuz ’dan itibaren 4 liraya yükselecek.

Ekmek fiyatları şu anda İstanbul ’da resmi olarak 3 lira. Ancak ekmek birçok fırında 5 liradan satılıyor. Ekmeğin fiilen 5 liraya satılması asgari ücretlileri zor durumda bıraktı. Günde 4 ekmek tüketen asgari ücretli bir ailenin aylık ekmek masrafı 600 liraya çıktı.

Bugün asgari ücretle 5 lira olan ekmekten 850 tane alınabiliyor. Geçen sene haziran asgari ücret ile 1130 ekmek alınıyordu. 2020 yılı Haziran ayında ise asgari ücretli 1549 tane ekmek alabiliyordu.

Yemek kültürümüzde ekmek önemli bir yer tutuyor. Hanelerin geliri daraldıkça ekmek tüketiminin de arttığı bir gerçek. Ekmeğe kutsallık dahi atfediyoruz. Dünyada ise ekmek tüketiminde birinciyiz. Öyle ki Türkiye kişi başı tüketilen ekmek oranıyla 2000 yılında Guinness Rekorlar Kitabı ’na girdi. Buna göre Türkiye vücut ağırlığının yaklaşık 3 katı ekmek tüketiyor. İşin eğlenceli boyutu yanı sıra Türkiye ’nin ekmek tüketimi çeşitli istatistiklere de yansıyor. Statista ’nın 2013 yılında yaptığı çalışmaya göre Türkiye kişi başı 104 kilogram ekmek tüketimiyle Avrupa birincisi. Türkiye ’nin en yakın rakibi 95 kilogramla Bulgaristan. Antalya Ticaret Odası ’na göre ise oran 2021 yılında kişi başı yıllık 165 kilogram.

POTASYUM  KLORAT  NEDİR?

 

Potasyumklorat, beyaz renkli kristalimsi bir katıdır.

Potasyumklorat, yaygın olarak potasyum klorür ve sodyum klorattan elde edilir. Sodyum klorata stokiyometrik oranlarda katı KCI eklenir. Bu karışım daha sonra bir kristalleştiriciye transfer edilir ve potasyum klorat bulamacı olur.Ana sıvı hücrelere geri dönüştürülür, burada tuz klorata dönüştürülür ve işlem tekrarlanır. Katı KCl için kalite gereksinimleri yüksektir, çünkü çözeltiye eklendikten sonar sonra hiçbir saflaştırma mümkün olmamaktadır.

Yanıcı maddelerle beraber çok daha yanıcı bir karışım oluşturur. Yanıcı malzeme çok ince bir şekilde bölünürse karışım patlayıcı da olabilir. Bu karışım sürtünme ile tutuşabilir. Kuvvetli sülfürik asit ile teması yangınlara yada patlamaya neden olabilir.

Potasyumklorat, sulu çözelti renksiz bir sıvı olarak ortaya çıkar. Sudan daha yoğundur.

Amonyum tuzları ile karıştırıldığında kendiliğinden ayrışabilir ve tutuşabilir. Uzun süre ısıya veya ateşe maruz kaldığında patlayabilir.

Kibrit, kağıt, patlayıcı ve daha birçok kullanımda kullanılır.Cilde teması, gözleri ve mukoza zarlarını tahriş edebilir. Yutulması halinde zehirli  olabilir. Başka kimyasalların sentezi için öncü madde olarak kullanılır. Teması halinde organik maddeleri tutuşturur.

Potasyumklorat, oksitleyici bir ajan, patlayıcılarda, kibritlerde, oksijen kaynağı olarak , tekstil baskısı, piroteknik, dezenfektanlarda ve ağartma malzemelerinde kullanılır.

Veteriner tıbbında, potasyum klorat oksitleyici bir ajan, antiseptik ve büzücü olarak kullanılır.

Potasyumkloratın bir çok farklı alanda daha kullanımı mevcuttur. Bunlara örnek olarak: flaş tozunda  kullanılan bir yükseltgeyici maddedir. Diş macunu üretiminde, herbisit olarak,  alkaloidler ve fenoller için de  bir reaktif olarak kullanılır.

Potasyumklorat ayrıca kesilmiş domuz ve domuz ürünlerinde Yersinia enterocolitica isimli bakterinin oluşumunun belirlenmesinde de kullanılabilir.,

Pars alüminyum tozu,parsbakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Parsdemir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksitmürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,parssülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,parssepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars limesülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,parssilisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,parsmagnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyumoksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,parsnikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram  tozu,pars molibdentozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyumsilikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsilnem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,parsmagnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyumsülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars madentozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinkooksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsilsilikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyumtozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,süren bakır tozu,süren teknoloji,bakır tozu,keko75kalay sökücü,kaojel tarımsal kaplama jeli,serajel sera üsüt kaplama jeli,bakırtozu,nital dağlama solüsyonu,pcb test kiti,fire assay fluks,sgs,alfredkniht,bronz tozu,ironfer ağırlık tozu,demir tozu,kurşun tozu,sarı kurşunoksit,mürdesenk,pirinç tozu,ferro alaşım tozları,nanomikron.com,nanomikronmetal tozları,muskovit,kuvars tozu,silika tozu,mika tozu,kalsine kaolin,rafinesaf kaolin,meta kaolin,dmrsüren şirketler grubu,mikronize madenler,kalsiyumoksit,kalsiyum hidroksit,claypacks oksijen emici,grafit tozu,yağlı grafit,

DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ                  

0216 4421200-05523307100-05325466184

www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com

hasatdergisi.com

Hakkında

Diğer Haber

Sodyum Molibdat nedir?

Sodyum molibdat, kimyasal formülü Na₂MoO₄ olan beyaz kristal bir tuzdur. Bu bileşik, endüstriyel, kimyasal ve …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]