Yaşanan ekonomik kriz ve hayat pahalılığı eğitimi de etkiledi. Vakıf üniversiteleri bu yıl ücretlerine devasa oranda zam yaptı. Öğrencilerin birçoğu devlet üniversitelerine geçiş yapmayı ya da okulu bırakmayı düşünüyor.
En çok zam yapan üniversitelerin başında ülkedeki ilk vakıf üniversitesi olan Bilkent Üniversitesi geliyor. Bilkent ’in 62 bin 100 TL olan öğrenim ücreti önümüzdeki yıl 118 bin TL olarak açıklandı. Zam oranı yüzde 90 ’a yaklaştı.
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi de yüksek zam yapan üniversitelerden biri oldu. Üniversite 36 bin 450 TL olan öğrenim ücretini 62 bin 250 TL ’ye yükseltti. Zam oranı yüzde 70 ’i aştı.
Atılım Üniversitesi de yüzde 75 ’e yakın zam yaptı. Üniversitenin tıp fakültesinde 88 bin 300 TL olan öğrenim ücretini gelecek yıl için 155 bin TL ’ye yükseltti.
Başkent Üniversitesi ’nde de tıp, diş hekimliği ve eczacılık fakülteleri 100 bin TL ’yi aştı. Tıp ve diş hekimliği için 85 bin 100 TL olan öğrenim ücreti 120 bin TL ’ye, eczacılık için 73 bin 600 TL olan öğrenim ücreti 103 bin TL oldu.
İstanbul Okan Üniversitesi de ücretlere ciddi oranda zamlar yaptı. Üniversitenin geçen yıl 113 bin TL olan diş hekimliği fakültesi 139 bin 345 TL ’ye, 84 bin 960 TL olan psikoloji bölümü ücreti ise 126 bin 590 TL ’ye yükseldi.
Üsküdar Üniversitesi ’nde de tıp fakültesi okumak için 150 bin TL ’ye yakın ücret ödemek gerekiyor. Üniversitenin geçen yıl 110 bin 685 TL olan öğrenim ücreti 147 bin 630 TL ’ye çıkarıldı.
İstanbul Ticaret Üniversitesi de 49 bin 100 TL olan hukuk fakültesine ciddi oranda zam yaptı. Üniversitede hukuk fakültesinde okumanın ücreti 66 bin 350 TL ’ye yükseltildi.
Bilgi Üniversitesi ’nde ise psikoloji bölümünde devasa zam yapıldı. 89 bin 500 TL olan fakültenin ücreti tam 165 bin TL ’ye yükseltildi.
Sabahattin Zaim Üniversitesi ’nde yüzde 50 burslu okuyan bir öğrenci Hasat Dergisi ’e yaptığı açıklamada zamlara isyan etti. Yemekhane ücretinin de 17 TL ’den 24 TL ’ye çıktığını söyleyen öğrenci, “Sabahtan akşama kadar okulda olduğumuz için yemek yemek zorundayız ama gelen zamla birlikte zorlanmaya başladık” dedi ve ekledi: “Okulu tercih etme sebebimiz ilk başta ucuz olmasıydı. Gelen zamla birlikte üniversitemiz diğer vakıf üniversitelerini fiyat bakımından geçti. Zam olmasını bekliyorduk ama her sene olduğu gibi TEFE-TÜFE oranında olur diyorduk yüzde 70 oranında zam çok fazla. Arkadaşlarımız okulla konuşmaya gittiler, Rektör Yardımcısı ’yla konuştular ama bir sonuç çıkmadı. Hatta rektör yardımcısı ‘Çalışın ödeyin ’ diyerek sorunlarımızı görmezden geliyor. Güya kâr amacı gütmeyen bir okul olduğu için gelmiştik, şimdi okulda okumak için çalışmak zorunda kalan hatta okulu dondurmayı düşünen arkadaşlarımız var.”
Başka bir öğrenci ise, “Öğrenci olmak bu kadar zor olmamalı. Zamlar aylar öncesinden başladı. Önce yemekhane zamlandı sonra okulun içindeki kafelere zam geldi ve porsiyonlar küçültüldü şimdi de okul ücretlerine zam geldi. Her sene enflasyon oranında zam gelirken bu sene birden yüzde 70 ’lik zam çok fazla” diye konuştu.
Sabahattin Zaim Üniversitesi öğrencileri zamlara karşı imza kampanyası başlattı. İmza metninde şu ifadeler kullanıldı: “Devletin resmi kurumunun enflasyonu %73,50 olarak açıkladığı ülkede, realite o kadar da masum değildir. Bunu Kasım 2021 vizesinde İzmir-İstanbul biletine 110 TL ödeyip, 19 Haziran ’ da 450 TL ’den bilet almak zorunda bırakılan, hukukun kabul ettiği asgari muhakeme gücünü kaybetmemiş ortalama bir insanın değerlendirebileceği açıktır. Şüphesiz temelde kamuya yararlı olması beklenen ve de bunu özü itibari ile kazanç beklentisi olmadan yapmakla mükellef üniversitelerin de masraflarının arttığı su götürmez. Ancak vakıf yani yine temelde hayır adına yola çıkmış bir üniversitenin insanların yaşam koşullarındaki mücbir güçlükleri bu denli görmezden gelerek, yola çıkış amacı ve misyonundan saptığı konusu da bizi düşündürmektedir. Eğitim politikası “İyi bir eğitim verme sözü” olan üniversitemizden, hayalcilikten uzak, kendi politikalarına uyumlu ve üniversitesini de gençliğini de koruyup, günü kurtarmak değil gençlerinin umutlarını geleceğe taşıyan adımlar atacağı beklentisindeyiz.”
POTASYUM KLORAT NEDİR?
Potasyumklorat, beyaz renkli kristalimsi bir katıdır.
Potasyumklorat, yaygın olarak potasyum klorür ve sodyum klorattan elde edilir. Sodyum klorata stokiyometrik oranlarda katı KCI eklenir. Bu karışım daha sonra bir kristalleştiriciye transfer edilir ve potasyum klorat bulamacı olur.Ana sıvı hücrelere geri dönüştürülür, burada tuz klorata dönüştürülür ve işlem tekrarlanır. Katı KCl için kalite gereksinimleri yüksektir, çünkü çözeltiye eklendikten sonar sonra hiçbir saflaştırma mümkün olmamaktadır.
Yanıcı maddelerle beraber çok daha yanıcı bir karışım oluşturur. Yanıcı malzeme çok ince bir şekilde bölünürse karışım patlayıcı da olabilir. Bu karışım sürtünme ile tutuşabilir. Kuvvetli sülfürik asit ile teması yangınlara yada patlamaya neden olabilir.
Potasyumklorat, sulu çözelti renksiz bir sıvı olarak ortaya çıkar. Sudan daha yoğundur.
Amonyum tuzları ile karıştırıldığında kendiliğinden ayrışabilir ve tutuşabilir. Uzun süre ısıya veya ateşe maruz kaldığında patlayabilir.
Kibrit, kağıt, patlayıcı ve daha birçok kullanımda kullanılır.Cilde teması, gözleri ve mukoza zarlarını tahriş edebilir. Yutulması halinde zehirli olabilir. Başka kimyasalların sentezi için öncü madde olarak kullanılır. Teması halinde organik maddeleri tutuşturur.
Potasyumklorat, oksitleyici bir ajan, patlayıcılarda, kibritlerde, oksijen kaynağı olarak , tekstil baskısı, piroteknik, dezenfektanlarda ve ağartma malzemelerinde kullanılır.
Veteriner tıbbında, potasyum klorat oksitleyici bir ajan, antiseptik ve büzücü olarak kullanılır.
Potasyumkloratın bir çok farklı alanda daha kullanımı mevcuttur. Bunlara örnek olarak: flaş tozunda kullanılan bir yükseltgeyici maddedir. Diş macunu üretiminde, herbisit olarak, alkaloidler ve fenoller için de bir reaktif olarak kullanılır.
Potasyumklorat ayrıca kesilmiş domuz ve domuz ürünlerinde Yersinia enterocolitica isimli bakterinin oluşumunun belirlenmesinde de kullanılabilir.,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
hasatdergisi.com