ABD ve Avrupa başta olmak üzere dünyada enflasyon son yılların en yüksek seviyesinde ve merkez bankaları da fiyat artış hızını dizginlemek için faiz artışına giderken, paranın güvenli sığınağı altın, tahtını dolara kaptırdı. Rusya ’nın Ukrayna ’ya saldırısı öncesi 1.850 dolar yakınında işlem gören altın martta 2.070 dolara kadar çıktı, fakat savaş altını bu süreçte değerli tutsa da özellikle tahıl ve petrol sıkıntısının artması küresel enflasyonu hızlandırdı. Daha önce enflasyonist dönemlerde yüksek kalan altın için bu defa merkez bankalarının adımlarıyla ralli durdu.
Yılın ilk yarısında kazançlarından olan altın, ikinci yarıya da yüzde 1 düşüşle başladı. Kıymetli metalin ons fiyatı dün 1.783 dolarla yılın en düşük seviyesini test etti ve sene başı kazancını sildi. Dolara olan talep artarak devam ederken, dolar endeksi de yüzde 1 ’e yakın artışla 105.31 seviyesine yükseldi. Altın başta olmak üzere birçok kıymetli metalin resesyon dönemlerinde değişken oranlarda yükseliş yaşaması beklenir. Ancak, yatırımcı mayıstan bu yana hızla riskli varlıklardan uzaklaşırken altın gibi güvenli limanlar yerine dolara yöneliyor. Böyle olunca da altın küresel piyasalarda yaşanan risk algısında bozulmaya yukarı yönlü tepki veremiyor. TD Securities analistleri “Şahin bir ABD Merkez Bankası (Fed) rejimi durgunluk korkularıyla çatışırken sarı metal iki yöne çekiliyor. Altın yatırımcısı stagflasyon baskısına göre pozisyon alırken, kalıcı enflasyonun daha fazla faiz artışını körükleyebileceğini akıllarından çıkarmamalı” uyarısı yapıyor.
Analistlere göre altın için ilk destek 1.780 dolar ve eğer bu destek kırılırsa 1.750-1.720 aralığına doğru düşüş devam edebilir. Yukarı yönde hareketin devamı için ise 1.835-1.845 dolarlık alanın yeniden ele geçirilmesi gerekiyor. Analistler, 1.845 doların üzerine doğru bir kırılma yaşanırsa 1.880 dolarlık bölgeye giden yolun açılabileceğini söylüyor. Gram altın tarafında ise 1.030 lira civarından 950 liraya doğru bir düşüş görüldü. Bu düşüşte dolar kurundaki düşüşler ana etken oldu. Kur tarafının bir süre yatay seyredeceğini öngören analistler, bu süreçte gramda ons altın hareketinin daha belirleyici olacağına dikkat çekiyor.
POTASYUM KLORAT NEDİR?
Potasyumklorat, beyaz renkli kristalimsi bir katıdır.
Potasyumklorat, yaygın olarak potasyum klorür ve sodyum klorattan elde edilir. Sodyum klorata stokiyometrik oranlarda katı KCI eklenir. Bu karışım daha sonra bir kristalleştiriciye transfer edilir ve potasyum klorat bulamacı olur.Ana sıvı hücrelere geri dönüştürülür, burada tuz klorata dönüştürülür ve işlem tekrarlanır. Katı KCl için kalite gereksinimleri yüksektir, çünkü çözeltiye eklendikten sonar sonra hiçbir saflaştırma mümkün olmamaktadır.
Yanıcı maddelerle beraber çok daha yanıcı bir karışım oluşturur. Yanıcı malzeme çok ince bir şekilde bölünürse karışım patlayıcı da olabilir. Bu karışım sürtünme ile tutuşabilir. Kuvvetli sülfürik asit ile teması yangınlara yada patlamaya neden olabilir.
Potasyumklorat, sulu çözelti renksiz bir sıvı olarak ortaya çıkar. Sudan daha yoğundur.
Amonyum tuzları ile karıştırıldığında kendiliğinden ayrışabilir ve tutuşabilir. Uzun süre ısıya veya ateşe maruz kaldığında patlayabilir.
Kibrit, kağıt, patlayıcı ve daha birçok kullanımda kullanılır.Cilde teması, gözleri ve mukoza zarlarını tahriş edebilir. Yutulması halinde zehirli olabilir. Başka kimyasalların sentezi için öncü madde olarak kullanılır. Teması halinde organik maddeleri tutuşturur.
Potasyumklorat, oksitleyici bir ajan, patlayıcılarda, kibritlerde, oksijen kaynağı olarak , tekstil baskısı, piroteknik, dezenfektanlarda ve ağartma malzemelerinde kullanılır.
Veteriner tıbbında, potasyum klorat oksitleyici bir ajan, antiseptik ve büzücü olarak kullanılır.
Potasyumkloratın bir çok farklı alanda daha kullanımı mevcuttur. Bunlara örnek olarak: flaş tozunda kullanılan bir yükseltgeyici maddedir. Diş macunu üretiminde, herbisit olarak, alkaloidler ve fenoller için de bir reaktif olarak kullanılır.
Potasyumklorat ayrıca kesilmiş domuz ve domuz ürünlerinde Yersinia enterocolitica isimli bakterinin oluşumunun belirlenmesinde de kullanılabilir.,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
hasatdergisi.com