Ekonomik kriz halihazırda temel gıdaya erişimi zorlaştırırken, sağlıksız yiyeceklerin de artmasına yol açtı. Gıda zehirlenmelerinde son 1 haftada Manisa ’daki ilkokulda 20, Denizli ’de bir lisede ise 65 öğrenci yedikleri yemek sonrası rahatsızlanarak, zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı.
Özellikle kamusal alanlarda meydana gelen vakalar denetim eksikliğini de ortaya çıkardı. Zehirlenme vakalarındaki artışı ve denetimdeki eksikliği TMMOB Gıda Mühendisleri Odası ’nın Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Üzümcü Hasat Dergisi ’e değerlendirdi.
Yemek firmalarının maliyetten kısmak için hijyen standartlarını göz ardı ettiğini belirten Üzümcü, “Toplu tüketim yapılan yerlerde gıda zehirlenmeleriyle karşılaşıyoruz. Bu zehirlenmeler belli bir sayıya ulaştığında haber oluyor ancak ölüme varan sonuçlar da yaşanabiliyor. O zaman kamuoyunda bir tepki oluşuyor ama ondan sonra unutuluyor. Gıda zehirlenmesinin yaşanmasında birkaç neden var. Öncelikle üretilen gıdaların gerekli hijyen yeterliliklerine dikkat edilmiyor. Kullanılan gıda maddelerinin üretiminden depolanmasına, taşınmasına ve pişirilmesi süreçlerinde soğuk zincir gerekliliklerine dikkat edilmiyor. Çünkü soğuk zincirin ve hijyen gerekliliklerinin bir maliyeti var. Bu zehirlenmelerde birinci şüphelendiğimiz tavuk ve tavuk ürünleridir” dedi.
Giderek derinleşen ekonomik krizin de zehirlenme vakalarına etkisi olduğunu kaydeden Üzümcü, konuşmasına şöyle devam etti: “Toplu tüketim yerlerindeki bir başka sorun, hizmet alımı şeklinde ihale edildiği için buralar, bazen öyle oluyor ki yemeklerin maliyetinin altında fiyatlar dahi verilebiliyor. Soğuk zincir, kaliteli hammadde kullanımı, eğitimli ve nitelikli personel çalıştırma gerekliliğinin sağlanması gerekiyor. Bu gerekliliklerdeki aksaklılar sonucunda zehirlenme vakaları yaşanıyor. Her şeyin fiyatı artarken, yemek firmaları fiyatlarını arttıramıyor. Bir yıllık fiyat veriyor çoğu, dolayısıyla burada da dikkat edilmesi gereken bir sorun var. Gıda enflasyonunun yüzde 120 civarında olduğu ekonomistler tarafından ortaya konuyor. Gıda fiyatlarının anormal yükseldiği ortamda sahtekârlar veya kötü niyetli üreticilere gün doğuyor. Sattıkları ürünlerin fiyatlarının da ucuz olması tüketiciyi yanıltıyor. Bu tür sorunlarla daha da karşılaşacağız, öyle gözüküyor.”
Zehirlenmenin önüne ancak iyi bir denetimle geçilebileceğini ifade eden Üzümcü, gıda mühendislerinin de denetime dâhil edilmesi gerektiğini aktararak şöyle dedi: “Buralarda gıda mühendisi de çalıştırılması gerekiyor, gıda işinin güvenli yapılabilmesinin en önemli unsurlarından biri gıda konusunda deneyimli kişilerin, çalışanların olması. Sektörde çalışanların iş güvencesi yok, özellikle işçiler sık sık değiştiriliyor ve gıda hijyeni konusunda yeterince eğitim alamıyorlar. İşin garip yanı bu işçilere gıda mühendislerinin eğitim verme yetkisi yok. Tarım ve Orman Bakanlığı bu işte denetimlerden sorumlu olan tek bakanlık. Maalesef burada yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Hatta karşılaşılan vakalarda çok kısa sürede, birkaç saatlik süre içerisinde neyden kaynaklandığı sonuçlanması gerekirken, bu sonucun çok uzun günler sürdüğü, gecikmelere neden olunduğu görülüyor. Burada da yine gıda mühendisliği yetersizliği ön plana çıkıyor, Tarım Bakanlığı’nın yeterli gıda mühendisi yok. Denetimsizlik sonucunda da bu vakalar yaşanıyor.”
KEKO75 KALAY SÖKÜCÜ
Metal ayrıştırma işlemlerinde ön temizlik için kullanılır. Rafinasyonu olumsuz etkileyen ve nihai ürün kaybına yol açan metallerin bir kısmının uzaklaştırılmasına yardımcı olur, sarf kimyasalların kullanımında tasarruf sağlar, nihai çökelekte daha rafine sonuç alınmasına katkı sağlar.
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
www.hasatdergisi.com