Osmangazi Köprüsü, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu ve Avrasya Tüneli gibi yap-işlet devret (YİD) modeliyle inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü-Kuzey Çevre Otoyolu ’nun Çinli yatırımcılara satışı konusunda ‘son adım ’ atılamıyor.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu’nu işleyen IC İçtaş İnşaat–Astaldi konsorsiyumu, 2019 yılının son aylarında köprünün ve otoyolun yüzde 51’inin satışı için Çinliler ile görüşmeye başlamıştı.
China Merchants Expressway, CMU, Zheijiang Expressway, Jiangsu Expressway, Sichuan Expressway ve Anhui Expressway’nin oluşturdukları fonun, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun yüzde 51 hissesini 688.5 milyon dolara satın alacakları yönünde haberler gündeme geldi.
Habertürk ’ten Olcay Aydilek ’in haberine göre, koronavirüs nedeniyle yavaşlayan görüşmeler, kısmı normalleşmeye rağmen istenen seviyeye ulaşamadı. Çinli yatırımcılar köprüyü satın alma ya da devralma konusuna ‘tayin edici ’ adımı şu ana kadar atmış değil. Bu nedenle satış ya da devir konusunda büyük bir belirsizlik yaşanıyor.
GEÇİŞ GARANTİSİ VAR
Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi ‘Mega Proje ’ olarak nitelendirilen bu projelerde araç geçiş bedelleri, döviz olarak belirlendi.
Devlet, bu projelere belli sayıda araç geçiş garantisi verdi. Araç geçişleri, garanti sınırının altında kalması durumunda aradaki farkı devlet ödüyor. Devlet, Yavuz Sultan Selim- Kuzey Çevre Otoyolu ile Osmangazi Köprüsü ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu projelerinde, garanti ödemelerini 6 ayda bir yapıyor.